Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Μαθητές και μαθήτριες καλούν για ένα σχολείο που αγκαλιάζει τις ανάγκες όλων των παιδιών

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Μαθητές και μαθήτριες καλούν για ένα σχολείο που αγκαλιάζει τις ανάγκες όλων των παιδιών
Η ζωγραφιά του Αρσάκειου Νηπιαγωγείου Πατρών unhcr.org

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοινώνει τα αποτελέσματα του Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού "Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει".

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα ανακοινώνει με χαρά τα αποτελέσματα του 25ου Διαγωνισμού Μαθητικής Δημιουργίας με θέμα «Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει!».

Ο Διαγωνισμός Μαθητικής Δημιουργίας της Ύπατης Αρμοστείας με θέμα τους πρόσφυγες, υλοποιείται σε ετήσια βάση από το 1994. Τη φετινή σχολική χρονιά 2021-2022, μαθητές και μαθήτριες από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της χώρας κλήθηκαν να σχεδιάσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα της εκπαίδευσης.

Περισσότεροι από 860 μαθητές και μαθήτριες, ανάμεσά τους και παιδιά πρόσφυγες, σε 35 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν σχεδιάζοντας μοναδικές, δημιουργικές και ευφάνταστες εκστρατείες, βίντεο και αφίσες διεκδικώντας το δικαίωμα για ποιοτική και συμπεριληπτική εκπαίδευση για όλους. Οι εκστρατείες αποτύπωσαν πώς η εκπαίδευση μπορεί να μεταμορφώνει τους ανθρώπους, να αλλάζει ζωές και να ανοίγει νέα μονοπάτια και προοπτικές για το μέλλον.

Συνολικά, διακρίθηκαν εννέα συμμετοχές, μία ανά τάξη συμμετοχής στον διαγωνισμό (από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο).

«Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων είναι μια κομβική στιγμή για να τιμήσουμε το θάρρος, τη δύναμη και τη συνεισφορά των εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της βίας, του πολέμου, των διώξεων ή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι επίσης μια μέρα που καλούμε τους ανθρώπους να αναλογιστούν πόσο σημαντικό είναι να καλωσορίζουν τα νέα μέλη στις κοινότητές τους», δήλωσε η Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ έναν χώρο που να είναι πιο φιλόξενος, ασφαλής και θεραπευτικός για τους πρόσφυγες από αυτόν του σχολείου. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο για μια καλύτερη ζωή, όχι μόνο για τα παιδιά πρόσφυγες, αλλά για ολόκληρες γενιές. Τα παιδιά στην Ελλάδα – οι ηγέτες του αύριο, έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα μετά από δύο δύσκολα χρόνια που σημαδεύτηκαν από την πανδημία: η εκπαίδευσή τους δεν μπορεί να περιμένει!», πρόσθεσε.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ιεράπετρας δημιούργησαν μια εκστρατεία με τίτλο «Εκπαίδευση σημαίνει Ισότητα». «Κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την εξέλιξη του ανθρώπου. Την εκπαίδευση και την πρόοδο δεν μπορεί να την σταματήσει κανενός είδους διάκριση. Καταλαβαίνουμε ότι η εκπαίδευση είναι συνώνυμο της ισότητας […] Γιατί μαθαίνοντας, προχωράς», ανέφεραν στο unhcr.

Η αφίσα που συνοδεύει την εκστρατεία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ιεράπετρας unhcr.org

Ο Διαγωνισμός διεξήχθη ηλεκτρονικά, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022. Στον Διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενήλικοι μαθητές από σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και δομές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την υποστήριξη και προετοιμασία παιδιών προσφύγων.

Οι συμμετοχές αξιολογήθηκαν από μια Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των παρακάτω φορέων: Γραφείο Συνεργασίας της UNICEF στην Ελλάδα, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων, Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι νικητήριες συμμετοχές έλαβαν συμβολικά δώρα από την Ύπατη Αρμοστεία, ενώ όλα τα παιδιά έλαβαν αναμνηστικά διπλώματα για τη συμμετοχή τους στον Διαγωνισμό. Μια διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:00 το απόγευμα για να γιορτάσουμε μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καθώς επίσης και τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του Διαγωνισμού.

Εν όψει της διαδικτυακής εκδήλωσης και για να ευχαριστήσουν τα παιδιά για τις προσπάθειές τους να προωθήσουν την αλληλεγγύη, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θετική αλλαγή στην κοινωνία, η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, ο τραγουδιστής Γιώργος Περρής και οι ηθοποιοί Εβελίνα Παπούλια, Σπύρος Χατζηαγγελάκης και Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, μαζί με μέλη του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα μέσα από ένα σύντομο βίντεο:

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Refugee Week Greece, ένα πολιτιστικό και καλλιτεχνικό φεστιβάλ, διάρκειας μίας εβδομάδας, που τιμά τη δύναμη, τη δημιουργικότητα και τη συνεισφορά των ανθρώπων που έχουν ξεριζωθεί.

Οι συμμετοχές των παιδιών που διακρίθηκαν και τα αναλυτικά αποτελέσματα του Διαγωνισμού είναι διαθέσιμα εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα