Παιδικό επισκεπτήριο στις φυλακές Γρεβενών

Παιδικό επισκεπτήριο στις φυλακές Γρεβενών

Εγκαινιάστηκε από το υπουργό Δικαιοσύνης το πρώτο "παιδικό επισκεπτήριο" στις φυλακές Γρεβενών (Pic)

Το πρώτο στην Ελλάδα «Παιδικό επισκεπτήριο» εγκαινίασε στη φυλακή Γρεβενών ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος.

Πρόκειται για έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου οι κρατούμενοι γονείς θα μπορούν να συναντούν τα παιδιά τους. Θα υπάρχει οπτική επιτήρηση από σωφρονιστικό υπάλληλο η οποία όμως θα γίνεται με σχετική απόκρυψη. Το παιδί θα φτάνει στο χώρο αυτό χωρίς να μπαίνει στο εσωτερικό της φυλακής.

Την εποπτεία της συγκεκριμένης δράσης είχε ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης.

Με το «παιδικό επισκεπτήριο» επιδιώκεται η μείωση των αρνητικών συνεπειών της φυλάκισης και η ενδυνάμωση των οικογενειακών σχέσεων, με τελικό βέβαια σκοπό την υποβοήθηση της ομαλής επανένταξης του κρατουμένου στο κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, βέβαια, το παιδί μπορεί να ωφεληθεί από την επαφή με τον κρατούμενο γονιό του.

Παιδικό επισκεπτήριο στις φυλακές Γρεβενών

Το συγκεκριμένο έργο έγινε χωρίς πρόσθετη δημόσια δαπάνη, αλλά με τις προσπάθειες του προσωπικού και των κρατουμένων. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μοντέρνα παιδικά έπιπλα είναι αντικείμενα δωρεάς. Ο χώρος διακοσμήθηκε με ζωγραφιές από κρατούμενο, στον οποίο ο Υπουργός απένειμε έπαινο και χρηματικό βραβείο.

Παιδικό επισκεπτήριο στις φυλακές Γρεβενών

Ήδη ετοιμάζεται αντίστοιχος χώρος στη φυλακή Γυναικών Θήβας ενώ θα ακολουθήσουν και αλλού.

Με την ευκαιρία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνομίλησε με κρατουμένους και επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το συμβουλευτικό σταθμό του ΚΕΘΕΑ,καθώς και το νέο αναγνωστήριο των κρατουμένων. Παράλληλα ενημερώθηκε για τη λειτουργία  «ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου» (μέσω skype), που λειτουργεί πιλοτικά με την παρουσία ψυχολόγων του καταστήματος.

Παιδικό επισκεπτήριο στις φυλακές Γρεβενών

Επίσης ανακοίνωσε την δημιουργία του χώρου συζυγικών/συντροφικών συναντήσεων,  σε κατάλληλο χώρο της φυλακής.

SHARE: