Παπαζάχος: Αναμένονται μεγάλοι μετασεισμοί. Προσοχή μην έχουμε θύματα

Παπαζάχος: Αναμένονται μεγάλοι μετασεισμοί. Προσοχή μην έχουμε θύματα

Την προσοχή όλων εφιστά ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 καθώς όπως αναφέρει η μετασεισμική ακολουθία στην Κω θα είναι ισχυρή για αρκετό καιρό

Στην εκπομπή “Με τη Νίκη” της Νίκης Μπάκουλη και του Χρήστου Δεμέτη στο Ραδιόφωνο 24/7 μίλησε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, σχολιάζοντας τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την Κω αφήνοντας πίσω του δύο νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και πολλές ζημιές.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος:

“Τη δεκαετία του ’50 και του ’60 είχαμε πολύ μεγαλύτερους σεισμούς αλλά και τώρα έχουμε ένα μεγάλο σεισμό της τάξης του 6 με 7. Έγινε σε ένα ρήγμα πολύ γνωστό με διεύθυνση ανατολής-δύσης ανοιχτά της Αλικαρνασσού, δέκα χιλιόμετρα για την ακρίβεια και δεκαπέντε από την Κω. Το εν προκειμένω ρήγμα είναι τεράστιο και δίνει σεισμούς έντασης του 7 και σε πρότερους χρόνους όπως το ’33 και το ’41, σεισμούς στο 6,8. Είναι ένα ρήγμα στη θάλασσα και γι’ αυτό μετακινεί τον θαλάσσιο πυθμένα και προκάλεσε αυτό το μικρό “τσουνάμι” το οποίο είδατε, γιατί ταλαντώνεται όλη η στήλη του νερού και αυτό βγαίνει στην ακτή σαν κύμα βαρύτητας.

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι πως ένας τόσο μεγάλος σεισμός είχε μόλις δύο νεκρούς. Σκεφτείτε πως ο σεισμός του ’33 είχε διακόσιους νεκρούς στην Κω. Συνεπώς, φαίνεται πως τα πράγματα είναι καλύτερα. Και σκεφτείτε πως είναι ένα ρήγμα που κοιτάζει “κατάματα” την Κω”.

Συνεχίζοντας και σχολιάζοντας τη μετασεισμική ακολουθία ο κ. Παπαζάχος ανέφερε:

“Το κακό είναι εν προκειμένω πως η μετασεισμική ακολουθία θα είναι έντονη και θα κρατήσει αρκετούς μήνες. Για την ώρα έχουν σημειωθεί εκατοντάδες μετασεισμοί απλά αναφέρονται οι μεγαλύτεροι. Οι πρώτες δυο – τρεις βδομάδες θα είναι πιο έντονες.

Κάποιοι από αυτούς που θα σημειωθούν θα πλησιάσουν το μέγεθος του 6. Είναι δυνατόν λοιπόν ένας δυνατός μετασεισμός να κατεδαφίσει ένα κτίριο που έχει υποστεί ήδη ζημιές. Άρα ισχύουν όλες οι διατυπωμένες συστάσεις για όλα τα κτίρια που έχουν πρόβλημα και για όσα είναι παλιά, όλα θα πρέπει να ελεγχθούν από τα κλιμάκια πριν μπουν πάλι οι κάτοικοι.

Θα είναι τραγικό να έχουμε περισσότερα θύματα από έναν ισχυρό μετασεισμό. Το πιο πιθανό είναι να μιλάμε αυτή τη στιγμή για τον κύριο σεισμό. Τέτοιοι σεισμοί πρακτικά εξαντλούν το σεισμικό δυναμικό της περιοχής και εκτός από πάρα πολύ απίθανες περιπτώσεις είναι μάλλον αδύνατο να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από εδώ και πέρα. Επαναλαμβάνω όμως πως η μετασεισμική ακολουθία δεν θα είναι ευχάριστη.

Αυτό που έχει σημασία είναι ο συντονισμός, η συνεργασία και ο έλεγχος για να ξέρουν οι κάτοικοι ποια κτίρια μπορούν να κατοικηθούν και ποια όχι”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα