Παράδοση της νέας Ράλλειου Σχολής

Παράδοση της νέας Ράλλειου Σχολής

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η διοικητική παράδοση του νέου κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει το Ράλλειο Γυμνάσιο-Λύκειο Πειραιά

Η Ράλλειος Σχολή του Πειραιά αποκτά ξανά τη στέγη της, σαραντατέσσερα χρόνια μετά την κατεδάφιση του ιστορικού της κτιρίου από τη Χούντα κι έπειτα από αλλεπάλληλες περιπέτειες για τη στέγαση της.

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016, στις 11.00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η διοικητική παράδοση του νέου κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει το Ράλλειο Γυμνάσιο-Λύκειο Πειραιά, από την ΚτΥπ ΑΕ (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) στον Δήμο Πειραιά.

Η ΚτΥπ ΑΕ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ), παραδίδει ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο σχολικό συγκρότημα, υψηλής αισθητικής που ενσωματώνει καινοτομίες και βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.

Το νέο σχολικό συγκρότημα βρίσκεται στην συμβολή των οδών Γρηγ. Λαμπράκη, Επωνιτών και Φωκαίας, σε ακίνητο έκτασης 7.633,01 τ.μ..

Αποτελείται από τρία κτίρια, στις στέγες των οποίων έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά πάνελς, για την στέγαση του Γυμνασίου, του Λυκείου και της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων, συνολικής επιφάνειας 5.682,42 τ.μ..

Συνολικά, έχουν δημιουργηθεί 29 αίθουσες διδασκαλίας, ειδικές αίθουσες καλλιτεχνικών, καινοτόμων δράσεων και μουσικής, βιβλιοθήκη, δυο εργαστήρια πληροφορικής, δυο εργαστήρια φυσικής, χημείας και βιολογίας με παρασκευαστήριο, χώροι στάθμευσης, διοίκησης κλπ.

Στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου διαμορφώνεται αυλή συγκέντρωσης και διαλειμμάτων μεταξύ των υπόστεγων χώρων, γήπεδα αθλοπαιδιών, καθιστικά και χώροι πρασίνου.

Το έργο κόστισε συνολικά 6,8 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Αττικής.

 

Το ιστορικό Ίδρυμα που ιδρύθηκε ως παρθεναγωγείο το 1857 χάρη στο κληροδότημα του Λουκά Ράλλη αποκτά ξανά τη δική του στέγη έπειτα από την κατεδάφιση του κτιρίου στην πλατεία Κοραή, επί Χούντας το 1972 και έπειτα απο σχεδόν τέσσερις δεκαετίες περιπετειών και περιπλανήσεων σε διάφορα κτίρια της πόλης του Πειραιά που δεν διέθεταν καν τα στοιχειώδη για την λειτουργία ενός σχολικού ιδρύματος. .

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που παραδίδεται έπειτα απο καθυστέρηση πολλών χρόνων και… δυο θεμελιώσεις με την τελευταία να γίνεται πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, μετατρέποντας το σε σύγχρονο “Γεφύρι της Άρτας”.

Δημοπρατήθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2008. Λόγω οικονομικών προβλημάτων του αναδόχου, το 2011 διαλύθηκε η σύμβαση. Το 2012 το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και δημοπρατήθηκε ξανά. Η νέα σύμβαση υπογράφηκε τον Μάιο του 2013. Τον Νοέμβριο του 2014 όμως σταμάτησαν τα έργα λόγω διένεξης του αναδόχου με την προηγούμενη ηγεσία της ΚΤΥΠ ΑΕ. Μέχρι τότε είχε υλοποιηθεί μόνο ένα μικρό ποσοστό του έργου.

Το έργο “ξεμπλοκαρίστηκε” την άνοιξη του 2015, έπειτα απο παρέμβαση του νέου Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γ. Δέδε.

Η νέα διοίκηση της ΚΤΥΠ ΑΕ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ) υπό την πρόεδρο Ιωάννα Κοντούλη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Νίκο Παπαδάκη, επίσπευσε τις διαδικασίες ενώ προσέθεσε καινοτόμες εφαρμογές, όπως οι “έξυπνοι πίνακες” που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αντικαθιστούν τους παλιούς πίνακες με μια ειδική βαφή που τοποθετείται πάνω σε τοίχο και μπορεί να λειτουργήσει ως πίνακας γραφής, ως μαγνητικός πίνακας άλλα και ως διαδραστικός πίνακας για προβολές.

Μάλιστα, ενσωματώθηκαν καινοτομίες οι οποίες εξασφαλίζουν την ενεργειακή αυτοτέλεια της νέας Ραλλείου Σχολής. Στις στέγες των κτιρίων βρίσκονται τοποθετήθηκαν φωτοβολταικά πάνελς που θα παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται το Ίδρυμα κι όχι μόνο, ενώ εγκαταστάθηκαν και συστήματα εξοικονόμησης και επανάχρησης νερού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα