Πατρινό Καρναβάλι 2018: Έφτασε η ώρα της μεγάλης παρέλασης

Πατρινό Καρναβάλι 2018: Έφτασε η ώρα της μεγάλης παρέλασης
Καρναβάλι της Πάτρας την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017. (EUROKINISSI) εurokinissi

Πάνω από 30.000 καρναβαλιστές, κατασκευές και άρματα σε ένα φαντασμαγορικό θέαμα. H ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού

Οι καρναβαλοδρομείς πιάνουν θέση. Η ώρα των παρελάσεων του Πατρινού Καρναβαλιού έφτασε και όλα είναι έτοιμα για να πυροδοτηθεί η έκρηξη χαράς και κεφιού, να φυσήξει ο άνεμος της φαντασίας της δημιουργίας και της σάτιρας και να συμπαρασύρει μικρούς και μεγάλους, Πατρινούς και επισκέπτες ανεξαρτήτου ηλικίας σε ένα πρωτόγνωρο ξεφάντωμα.

Η Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής θα πάρει τη σκυτάλη από τη χθεσινοβραδινή ποδαράτη παρέλαση. Στη Μεγάλη Παρέλαση προπορεύονται τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου κι ακολουθούν τα πληρώματα με τα άρματα και τις κατασκευές τους. Ένα εντυπωσιακό πανόραμα χρωμάτων, φαντασίας, έμπνευσης, δημιουργίας και συμμετοχής που μεταμορφώνει την πόλη δίνοντας ατμόσφαιρα γενικευμένης γιορτής.

Για τις παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού συνολικά συμμετοχή έχουν δηλώσει συμμετοχή 138 πληρώματα, ενώ οι συμμετοχές-ομάδες που διαμορφώνονται σύμφωνα με τις συνεργασίες των πληρωμάτων για τις παρελάσεις είναι 132 (132 διαφορετικές στολές),  που αποτελούνται από 30.000 και πλέον καρναβαλιστές. Αρκετές από τις ομάδες θα συνοδεύονται από δικά τους άρματα και κατασκευές.

Συγκεκριμένα τα 20 άρματα των πληρωμάτων που θα παρελάσουν μόνο την Κυριακή, αφορούν στα πληρώματα: : 9 (Survivor. Στο νησί των Flamingo), 11 (Ανεμόμηλα Κέρασα), 24 (Άστρα-ς να πάνε), 30 (Ρούφα το αυγό σου), 40 (Ο ΚΑΤΑ…ραμμένος ΟΧΙs και η Καρναβαλοφτώχεια), 53 (Κυρίες Κύριοι), 60 (Οι Ψηλοτάτοι), 62 (Ένδοξοι Bus-Ταρδοι), 80 (Η καρναβαλόπερα της πενταροδεκάρας), 105 (Black Out), 107 (Πλέρω τη σακούλα και πέτα τ΄ άλλα ούλα-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικού), 114 (Πτωχιούχοι),  120 (Κίνησε η Γερακίνα), 124 (Basketball league), 128 (Καθαρή Δευτέρα καθαρίζουμε), 149 (Ανεργών Πειναλεών ντελα Πατρών), 170 (Fishιολάτρεις), 173 (Αδέσποτα ώρα μηδέν…σκυλιάσαμε), 188 (Agrotica-Erotica 2018) και 222 (Disαγκρι).

Η μεγάλη παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού είναι η κλιμάκωση του καρναβαλικού κεφιού, η αποκορύφωση της νεανικής ορμής και του αυθορμητισμού Πατρινών και ανθρώπων από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, που ενώνονται σε ένα ατέλειωτο ποτάμι χαράς και εξωστρέφειας κινητοποιώντας την πόλη όλη και θέτοντάς την σε ξέφρενους ρυθμούς.

Η Δημοτική Μουσική στη κορυφή της παρέλασης της Κυριακής θα ακολουθείται από τα άρματα του Δήμου: Βασιλιάς Καρνάβαλος (σχεδιασμός, κατασκευή: Δημήτρης Ντζουμάνης) και Άρμα της Βασίλισσας (σχεδιασμός, κατασκευή: Νίκος Λιβάνης) με την Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2018, την πανέμορφη Όλγα Κατσάρα να δίνει τον τόνο και να μοιράζει τα φιλιά και τους χαιρετισμούς της σε Πατρινούς και επισκέπτες.

Καρναβάλι Eurokinissi

Ο Καρνάβαλος του 2018 είναι προσαρμοσμένος στο φετινό κεντρικό θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού, που είναι αφιερωμένο στην Ανεργία. Η ιδέα, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του Βασιλιά Καρνάβαλου ανήκουν στον Δημήτρη Ντζουμάνη.

Η μορφή του Καρνάβαλου είναι ένας Άνεργος απελπισμένος, σχεδόν πνιγμένος στη θάλασσα της κρίσης που τραβά τα μαλλιά του. Ο φετινός Καρνάβαλος βρίσκεται σε πλήρη κίνηση αφού με έναν ειδικό μηχανισμό ο Καρνάβαλος κουνά τα χέρια του και τραβά τα μαλλιά του. Στη θάλασσα βρίσκεται ένας καρχαρίας-κεφαλαιοκράτης (ένα παλίμψηστο καπέλο μαρτυρά την …οικονομική-ολιγαρχική του καταγωγή) αγριεμένος και επιθετικός με αιχμηρά-κοφτερά δόντια και με χρήματα στο στόμα. Από την άλλη πλευρά του μια κυρία-σωσίβιο με γαλάζιο μπικίνι δίνει στον Καρνάβαλο το «χρυσό» στέμμα που αυτός είχε χάσει μέσα στη θαλασσο-δίνη της κρίσης. Ψάρια και φύκια πλαισιώνουν την κατασκευή. Ο Καρνάβαλος κινεί θλιμμένος το κεφάλι του και έχει ένα χαμόγελο αμηχανίας και έκπληξης μην πιστεύοντας αυτό που του συμβαίνει.

Το φετινό καλλιτεχνικό άρμα της Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού (ιδέα, σχεδιασμός – κατασκευή: Νίκος Λιβάνης) είναι ήδη έτοιμο και είναι ένας βάλτος με βατράχια, σαύρες με … «βασιλικά» στέμματα και ένα λαχανί δέντρο με ανθρώπινη μορφή.  Τα χρώματα είναι γήινα καφέ και πράσινα, λαχανί. Φέτος το άρμα θα πλαισιωθεί και από φυσικά στοιχεία με λουλούδια και στοιχεία χλωρίδας παραπέμποντας στην αναγέννηση, την άνθηση της φύσης και τον ερχομό της Άνοιξης. Τα στοιχεία αυτά θα αντληθούν από τα κηπάρια του Δήμου Πατρέων και θα δώσουν μια γήινη, ολοζώντανη και φυσική παρουσία στο άρμα φέρνοντας τη φύση στους δρόμους της Πάτρας. Πάνω στο κεφάλι του μεγάλου βατράχου θα υπάρχει ένα κίτρινο στέμμα που θα υποδεχτεί τη Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού.

Στις παρελάσεις θα δούμε και τους Βασιλιάδες Καρναβάλους των δυο περασμένων ετών (2017 και 2016) του Πέτρου Βρυώνη, που μαζί με τον φετινό Καρνάβαλο του Δημήτρη Ντζουμάνη σχηματίζουν μια ολοκληρωμένη ενότητα πάνω στο θέμα της κρίσης.

Επίσης θα παρελάσουν το φετινό άρμα του Καρναβαλιού των Μικρών «Ζουζουνο-όχημα» (σχεδιασμός, κατασκευή: Παντελής Χατζόπουλος) και τα παλαιότερα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών «Άρμα του Ποσειδώνα», «Πειρατικό Καράβι», «Ξαφνικά ένας Παπαγάλος», «Τρένο», «Πρίγκιπας Τραγουδιστής», όλα σε σχεδιασμό και κατασκευή Παντελή Χατζόπουλου.

Στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής θα παρελάσουν επίσης άρματα του σοκολατοπόλεμου, που θα συνεχίσουν το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου παραδοσιακό έθιμο γλυκαίνοντας τους θεατές σε πεζοδρόμια, μπαλκόνια της Κορίνθου και στην πλατεία Γεωργίου Α΄.

Από την ΕΡΤ 1 σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση θα έχουν τη δυνατότητα να δουν  τη μεγάλη παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού 2018 όλοι οι Έλληνες αλλά και στο εξωτερικό. Ο παλμός, η φρεσκάδα, η ευρηματικότητα, η σάτιρα και όλα τα αυθεντικά χαρακτηριστικά της μεγάλης γιορτής της Πάτρας και μιας από τις μεγαλύτερες σε διεθνές επίπεδο θα μεταφερθούν σε κάθε άκρη της χώρας και όχι μόνο.

Παρουσιαστές της Μεγάλης Παρέλασης του Πατρινού Καρναβαλιού 2018 θα είναι η Νατάσσα Τραγουστή, ο Μιχάλης Μπαϊρακτάρης και ο Γιώργος Λογαράς.

Με κεντρικό θέμα φέτος αφιερωμένο στην Ανεργία, το Πατρινό Καρναβάλι εκπέμπει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Η φαντασία και έμπνευση των πληρωμάτων αντλεί από ένα ευρύτατο φάσμα επιρροών και δημιουργικών ερεθισμάτων. Θέματα με σατιρικό πνεύμα, καλλιτεχνική κατεύθυνση, επίκαιρη ή διαχρονική ισχύ γεννώνται από το καρναβαλικό τους δαιμόνιο. Οι περιγραφές ωχριούν μπροστά σε όσα θα ξετυλιχτούν στις παρελάσεις μαγνητίζοντας τα βλέμματα των θεατών και υπογραμμίζοντας με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο τη μοναδικότητα του Πατρινού Καρναβαλιού.

Η ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού

Περισσότερα από 180 χρόνια ιστορίας μετρά το καρναβάλι της Πάτρας και παραμένει ζωντανό και κορυφαίο χάρις στους χιλιάδες νέους και νέες της Πάτρας που συμμετέχουν ενεργά κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα την μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς.

Ταυτόχρονα, το καρναβάλι της Πάτρας έχει «γερά θεμέλια» και το αποδεικνύουν κάθε χρόνο οι χιλιάδες μικροί καρναβαλιστές που συμμετέχουν στο καρναβάλι των παιδιών και αποτελούν το μέλλον του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού της πόλης.

Τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του πατρινού καρναβαλιού είναι οι συλλογικές δράσεις, η έμπνευση, η δημιουργία, η καλλιτεχνική ανησυχία, οι πρωτότυπες εκδηλώσεις, τα θεατρικά δρώμενα, οι χοροί, τα Μπουρμπούλια, τα παιχνίδια, οι εκθέσεις, οι εικαστικές δραστηριότητες, οι συναυλίες, και οι παρελάσεις, από την ημέρα της τελετής έναρξης, μέχρι και την τελετή λήξης.

Σύμφωνα με τον ιστορικό ερευνητή Νίκο Πολίτη, οι πρώτες αποκριάτικες εκδηλώσεις προσδιορίζονται στα μέσα του 19ου αιώνα και ήσαν κυρίως χοροί σε σπίτια.

Ο πρώτος αποκριάτικος χορός έχει καταγραφεί αυτός που έγινε το 1829 στο σπίτι του Πατρινού εμπόρου Μωρέτη.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1864, όταν δηλαδή έγινε η ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα πολλοί Επτανήσιοι, οι οποίοι επηρέασαν την εξέλιξη του καρναβαλιού. Παράλληλα, οι επαφές που ανέπτυξαν οι Πατρινοί με την γειτονική Ιταλία, μέσω του λιμανιού, συνέβαλαν και αυτές στην ανάπτυξη του καρναβαλιού.

Την δεκαετία του 1870 εμφανίζονται τα πρώτα καρναβαλικά άρματα, ενώ το ολοκαίνουργο τότε δημοτικό θέατρο «Απόλλων» παραχωρείται για την πραγματοποίηση των πρώτων δημόσιων αποκριάτικων χορών.

Την πρώτη δεκαετία του 1900 μετέχουν στο καρναβάλι άτομα απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις και καθιερώνεται ο αυγοπόλεμος με κέρινα αυγά γεμάτα κομφετί, που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού σοκολατοπόλεμου.

Όμως κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου σταματούν οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού και ξεκινούν πάλι το 1951 με τους μουσικούς ομίλους του «Ορφέα» και της «Πατραϊκής Μαντολινάτας» να πρωτοστατούν στη διοργάνωσή του. Από το 1952 την διοργάνωση του καρναβαλιού αναλαμβάνει ο δήμος Πατρών, ενώ το 1966 εμφανίζεται ένα νέο ομαδικό παιχνίδι, ο «Κρυμμένος Θησαυρός».

Το 1980 το παιχνίδι του «Κρυμμένου Θησαυρού» με τα πληρώματα και τ΄ άρματά του εντάσσεται για πρώτη φορά στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής επιδρώντας καταλυτικά μέχρι σήμερα στη διαμόρφωσή της, όπου κυριαρχούν η μεγάλη συμμετοχή, η ποικιλομορφία, η ζωντάνια, το κέφι και η χαρά.

(Πληροφορίες: PatrasTimes, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα