Πειραιάς: Έρευνα για το εργατικό δυστύχημα στον ΣΕΠ - Σκληρή κριτική της Αντιπολίτευσης

Εμπορευματοκιβώτια σε προβλήτα του Πειραιά
EUROKINISSI

Αυτοψία για τις συνθήκες του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Εργασίας ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας.

Έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησαν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μόλις έλαβαν γνώση του συμβάντος.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοινωση, η Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιά-Δυτικής Αττικής-Αιγαίου ενημερώθηκε το βράδυ της Δευτέρας ότι στην προβλήτα 2 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά το απόγευμα εργαζόμενος χτυπήθηκε από γερανογέφυρα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

ADVERTISING

Στο χώρο του ατυχήματος μετέβη αμέσως ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης μαζί με Επιθεωρητή Εργασίας και πραγματοποίησαν την πρώτη αυτοψία. Ο χώρος αποκλείστηκε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και η αυτοψία συνεχίζεται σήμερα από κλιμάκιο Επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία του ΣΕΠΕ, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος.

O ΣΥΡΙΖΑ

Να σημειωθεί ότι ο τομέας Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην εταιρία για τις συνθήκες εργασίας. Όπως τονίζει:

"Ο λιμενεργάτης Δημήτρης Δαγκλής τη Δευτέρα 25.10 άφησε την τελευταία του πνοή στο container τέρμιναλ της ΣΕΠ/Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι ένα ακόμη τραγικό προαναγγελθέν εργατικό δυστύχημα.

Οι αιτίες έχουν όνομα και υπεύθυνους:

Οι διαρκείς εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς στο τέρμιναλ της ΣΕΠ/Cosco που προξενούν μακροχρόνια κόπωση και επαγγελματικές ασθένειες στους εργαζόμενους.

Οι υπεργολαβίες και οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας επιτρέπουν στην εργοδοσία να εκβιάζει τους εργαζόμενους και με το φόβητρο της απόλυσης επιβάλλουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας.

Οι ελλιπείς ομάδες εργασίας εξυπηρετούν μόνο την αύξηση των κερδών και παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Η επιλογή της εργοδοσίας να στέλνει εργαζόμενους με ελλιπή εκπαίδευση στο χώρο δουλειάς και η συνεχής «ανανέωση» του προσωπικού έχει κάνει τα μικροατυχήματα καθημερινότητα, που σημαίνει επιπλέον εργασιακό stress του συνόλου των εργαζομένων και άρα και την επικινδυνότητα στο χώρο εργασίας σε έναν ήδη επιβαρυμένο και δύσκολο χώρο εργασίας.

Η ανύπαρκτη επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας και τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας στο τέρμιναλ.

Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υποβαθμίσει την Επιθεώρηση Εργασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταργήσει την συνευθύνη αναθέτοντος και εργολάβου της εταιρείας σε περίπτωση υπεργολαβίας. Αποτέλεσμα, η κάθε ΣΕΠ/Cosco να είναι έξω από το κάδρο και η ευθύνη να περιορίζεται μόνο στις εργολαβικές εταιρείες. Η όποια αναφορά με διθυραμβικά σχόλια περιορίζεται στην αύξηση της κίνησης στο λιμάνι του Πειραιά και στην άνοδό του στη διεθνή κατάταξη των λιμανιών. Όμως οι λιμενεργάτες, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές αυτής της επιτυχίας μένουν στο σκοτάδι και δουλεύουν κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες.

Χθες οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά έχασαν ένα συνάδελφό τους και έτσι ήρθαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο προσκήνιο. Ξέρουν ότι θα μπορούσε να είναι ένας οποιοσδήποτε από αυτούς. Οργή και θυμός είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν μεταξύ των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά και είναι απολύτως δικαιολογημένα.

Πρέπει να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες.

Πρέπει παράλληλα να αντιμετωπιστούν οι αιτίες του κακού για να μην υπάρξει άλλο τέτοιο δυστύχημα ή ατύχημα. Συγκεκριμένα:

  • Να σταματήσουν οι υπεργολαβίες. Οι εργαζόμενοι να προσληφθούν απευθείας από την ΣΕΠ/Cosco με συμβάσεις πλήρους εργασίας
  • Να υπάρξει Γενικός Κανονισμός Προσωπικού που να οριοθετεί και να ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας στο τέρμιναλ
  • Να λειτουργήσει Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας από εργαζόμενους.
  • Η Επιθεώρηση Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να επιτελέσουν το ρόλο τους που είναι η προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Το ΜέΡΑ25 στηρίζει τις κινητοποιήσεις

Το ΜέΡΑ25 με ανακοίνωσή του στηρίζει «ολόψυχα» τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι, όπου χάθηκε η ζωή του εργάτη Δημήτρη Δαγκλή. Επίσης, το ΜέΡΑ25 στηρίζει και την καταγγελία των εργαζομένων ως απάντηση στις διαρροές ότι στα ΜΜΕ, «περί τυχαίας παρουσίας του εργαζόμενου στο χώρο». Οι συνάδελφοί του, προσθέτει, «φωτίζουν την αλήθεια που είναι ότι όχι μόνο δούλευε, αλλά δούλευε αυτός και ο χειριστής του γερανού που τον καταπλάκωσε, κόντρα βάρδια, δηλαδή συνεχόμενη βάρδια με 8 ώρες διαφορά από δωδεκάωρη βάρδια!».

Το ΜέΡΑ 25 στηρίζει τα αιτήματά των απεργών που είναι:

-Κανένας νεκρός, κανένας με σακατεμένη υγεία για τα κέρδη της εταιρείας.

-Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες, μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για να μπορεί να υπάρχει έτσι και οργάνωση της δουλειάς με χρονοδιάγραμμα.

-Οι ομάδες εργασίας αποτελούμενες από 4 άτομα μόνο από δω και πέρα να γίνουν έξι ατόμων.

-Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους.

Τέλος το ΜέΡΑ25 απαιτεί από την κυβέρνηση «να παρέμβει άμεσα για την τήρηση των παραπάνω: Οι ζωές των εργατών δεν μπορεί να είναι αναλώσιμες προς όφελος της κερδοφορίας των ολιγαρχών».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πειραιάς, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network