Πειθαρχική έρευνα για την υπόθεση Βγενόπουλου

Πειθαρχική έρευνα για την υπόθεση Βγενόπουλου
ΑΘΗΝΑ-Ο πρόεδρος του Ομίλου Marfin Investment Group (MIG) Ανδρέας Βγενόπουλος παραχωρεί συνέντευξη τύπου με θέμα: «Προσφυγή της Marfin Investment Group σε διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία της επένδυσής της στη Λαϊκή Τράπεζα», σήμερα Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013. (EUROKINISSI) Eurokinissi

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου παρήγγειλε και θα ενεργήσει η ίδια, έρευνα σχετικά με τον τρόπο που περιήλθε στην Εισαγγελέα Εφετών η δικογραφία για την υπόθεση με ελεγχόμενο τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο

Πειθαρχική έρευνα την οποία θα διενεργήσει η ίδια, παρήγγειλε η Πρόεδρος τους Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, σχετικά με τον τρόπο  που περιήλθε στην  Εισαγγελέα Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, η δικογραφία για την υπόθεση με ελεγχόμενο τον επιχειρηματία  Ανδρέα Βγενόπουλο.

Η Βασιλική Θάνου επικαλούμενη τη σοβαρότητα της υπόθεσης, πρόκειται να ερευνήσει μόνη της τους λόγους για τους οποίους “χρεώθηκε” η Γεωργία Τσατάνη την επίμαχη υπόθεση, η οποία πριν μερικές ημέρες και μετά από πολύμηνη έρευνα τέθηκε στο αρχείο, με το σκεπτικό ότι δεν στοχειοθετούνται αδικήματα.

Μετά την αρχειοθέτηση της επίμαχης δικογραφίας ακολούθησαν αναφορές του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου και του Υπουργού Δικαιοσύνης της Κύπρου. Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, η οποία ζητά να εξετασθεί γιατί η  έρευνα για τον Ανδρέα Βγενόπουλο, λόγω της φύσης της, δεν ανατέθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς ή στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος που είναι αρμόδιες για τη διερεύνηση συναφών αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται πως μετά την αρχειοθέτηση κατηγοριών που σχετίζονται με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου, ο πρόεδρος της MIG παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατονομάζοντας συγκεκριμένα πρόσωπα (δημοσιογράφους, εισαγγελείς, ακόμη και υπουργούς) ως τους «πρωταγωνιστές» της ποινικής διαδικασίας που διενεργήθηκε σε βάρος του στην Ελλάδα.

“Νομικά απαράδεκτη η πρωτοβουλία Θάνου”

Γραπτή δήλωση δημοσιοποίησε σήμερα ο δικηγόρος Μ. Δημητρακόπουλος, αναφορικά με την πειθαρχική έρευνα, την οποία θα διενεργήσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Στη δήλωση επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου θα διενεργήσει πειθαρχική έρευνα σχετικά με τον δικονομικό τρόπο, που περιήλθε στην Εισαγγελέα Εφετών κ. Γεωργία Τσατάνη η δικογραφία, που αφορά την υπόθεση της Λαϊκής, η οποία προ ολίγων ημερών ετέθη στο αρχείο, επειδή δεν υπήρξαν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «όπως ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε ο εντολέας μου κ. Α. Βγενόπουλος, με ενέργειες του δημοσιογράφου κ. Κώστα Βαξεβάνη, ερώτηση 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εναρμονισμένες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου για το ίδιο ως άνω δικονομικό θέμα διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση κατά της κ. Τσατάνη, η οποία διεξήχθη από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, όπου επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα των ενεργειών της κ. Τσατάνη και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Κατόπιν των ανωτέρω, η πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου είναι νομικά παραδεκτή, γιατί προβλέπεται σε πρόσφατο νόμο του κ. Ν. Παρασκευόπουλου, αλλά, με δύο σοβαρές ενστάσεις, που στηρίζονται στην πάγια πειθαρχική νομολογία του Αρείου Πάγου: α) η πειθαρχική διαδικασία διενεργείται με απόλυτη μυστικότητα και δεν είναι θεσμικά επιτρεπτή η κοινολόγησή της. Β) Δεν έχει επαναληφθεί -νομολογιακά- στο παρελθόν αρχειοθετημένη πειθαρχική δικογραφία από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να επαναξιολογείται, χωρίς να έχουν υπάρξει νεώτερα άγνωστα στοιχεία, πλην της έντονης διαφωνίας για την αρχειοθέτηση του άνω γνωστού δημοσιογράφου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα