Πεντακόσιες νέες “έξυπνες” στάσεις στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας

Πεντακόσιες νέες “έξυπνες” στάσεις στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας
Στάση λεωφορείου Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο Οργανισμός προκήρυξε διαγωνισμό για συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την επέκταση του συστήματος τηλεματικής.

Αυξάνει την τηλεματική στις στάσεις της πρωτεύουσας ο ΟΑΣΑ μετά από περίπου 5 χρόνια λειτουργίας. Σήμερα χίλιες στάσεις έχουν εξοπλιστεί με τηλεματική και είναι ύστερα από μελέτη του οργανισμού οι πιο πολυσύχναστες.

Ήδη ο Οργανισμός προκήρυξε διαγωνισμό για συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την επέκταση του συστήματος τηλεματικής, πράγμα που προϊδεάζει για την περαιτέρω αύξηση τους.

Το σύστημα που λειτουργεί το έχει αναλάβει μέσα από σύμβαση-ΣΔΙΤ η κοινοπραξία Intrasoft-Intrakat. Στο αντικείμενο επιπρόσθετα περιλαμβάνεται η εγκατάσταση σε 1.750 λεωφορεία και 250 τρόλεϊ.

Νέο έργο

Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο που θα τρέξει ο ΟΑΣΑ  δεν είναι ανεξάρτητο από την σύμβαση-ΣΔΙΤ και αφορά την περαιτέρω εγκατάσταση τουλάχιστον 500 επιπλέον “έξυπνων στάσεων” στους δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας. Ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται μάλιστα να αυξηθεί.

Οι στάσεις αυτές θα εγκατασταθούν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, συμπληρωματικά με τις όσες υπάρχουν σήμερα στο δίκτυο. Το θετικό είναι πως σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε πρόβλημα συμβατότητας μεταξύ δύο συστημάτων καθώς σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούνται αγκυλώσεις και δυσκολίες στην συν-λειτουργία.

Στο αντικείμενο της σύμβασης για τον διαγωνισμό του τεχνικού συμβούλου θα αφορά στην εξακρίβωση των αναγκαίων διεπαφών για την διαλειτουργικότητα της νέας υποδομής με το εν λειτουργία σύστημα τηλεματικής, στην ανάλυση των απαιτούμενων επικοινωνιακών διασυνδέσεων και πόρων μέσω ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων μεταξύ της νέας υποδομής και του εν λειτουργία συστήματος τηλεματικής, στην οριστικοποίηση της τεχνικής πρότασης σχεδιασμού, στην προετοιμασία τεχνικού φακέλου, στην αναλυτική κοστολόγηση και τη σύνταξη του προϋπολογισμού του έργου, στην κατάστρωση των απαιτούμενων διαδικασιών περιοδικής συντήρησης της νέας υποδομής ή/και της απαιτούμενης αντικατάστασης των υλικών κατά την περίοδο λειτουργίας και γενικότερα σε διάφορα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα.

Η θετική επιρροή της τηλεματικής

Από την εγκατάσταση της τηλεματικής το 2016 άλλαξε ο τρόπος μετακίνησης των επιβατών του ΟΑΣΑ. Με την επιπρόσθετη λειτουργία του app, μιας εφαρμογής που δείχνει σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεται το κάθε λεωφορείο ανά γραμμή, ο επιβάτης μπορεί να προγραμματίσει την μετακίνηση του χωρίς να χρειάζεται να περιμένει για πολλή ώρα στη στάση.

Επίσης με την τηλεματική γίνεται πιο σύντομος ο χρόνος ταξιδιού ακριβώς λόγω της μείωσης της αναμονής από μέσο σε μέσο. Τηλεματική σήμερα έχουν τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και αρκετές άλλες πόλεις της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα