Πέντε ασφάλειες που δεν θα πιστεύατε ότι μπορούν να σας φανούν χρήσιμες

Πέντε ασφάλειες που δεν θα πιστεύατε ότι μπορούν να σας φανούν χρήσιμες

Ασφάλεια ποδηλάτου και προστασία του κινητήρα αυτοκινήτου από ακατάλληλο καύσιμο; Ειδικό συμβόλαιο για κάθε αναποδιά στο επόμενό σας ταξίδι; Αναζητάμε τις ασφάλειες εκείνες που θα σας φανούν χρήσιμες, όμως πιθανότατα δεν γνωρίζετε ακόμη ότι υπάρχουν

Η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί μια ιδιαίτερα παρεξηγημένη υπηρεσία στην Ελλάδα, με τους Έλληνες καταναλωτές να δυσπιστούν για χρόνια σχετικά με τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά τους. Τα χρόνια της κρίσης, αλλά και οι ολοένα και περισσότερες ανάγκες της ελληνικής οικογένειες απέδειξαν πως πολλές φορές ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο μπορεί να είναι η απάντηση σε μια σειρά από αναποδιές ή ατυχίες που συμβαίνουν σε όλους και απαιτούν άμεση λύση. Εκτός φυσικά από το αυτοκίνητο, όλο και περισσότερες οικογένειες επιλέγουν την ιδιωτική ασφάλιση και για την περίθαλψη, ειδικά στα αστικά κέντρα προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν σε μια έκτακτη ανάγκη ή ακόμη και για ένα προγραμματισμένο τσεκ απ.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ίσως δεν θα φανταζόσασταν πως θα μπορούσε μια ασφάλεια να σας φανεί χρήσιμη. Ειδικές καλύψεις και προγράμματα που μπορούν να σας λύσουν τα χέρια είτε η νέα σας αγάπη είναι το ποδήλατο, είτε θέλετε να προστατεύσετε πιο αποτελεσματικά το αυτοκίνητο ή το σπίτι σας, είτε ακόμη κι αν απλά επιθυμείτε να πάτε ένα ταξίδι και να το…  ζήσετε με ασφάλεια.

Ασφάλεια ποδηλάτου 

 

Μπορεί η Αθήνα και γενικότερα η Ελλάδα (με κάποιες λαμπερές εξαιρέσεις σε πόλεις της επαρχίας) να μην είναι πρωτοπόρος στο ποδήλατο, όμως το “πράσινο” δίκυκλο έχει κάνει πιο έντονα την εμφάνισή του στους δρόμους της χώρας τα τελευταία χρόνια. Εκτός από οικονομική επιλογή, αποτελεί και πρώτης τάξεως γυμναστική και όπως δείχνουν τα στοιχεία 1 στους 3 Έλληνες από 18 έως 44 ετών διαθέτει σήμερα ποδήλατο.

Αν και οι ιδιοκτήτες ποδηλάτου είναι αρκετοί, μόλις το 3% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το δίκυκλο ως βασικό μέσο μετακίνησης*. Όχι, δεν έχει να κάνει απλά με την… μορφολογία του εδάφους που δεν επιτρέπει απέραντες ευθείες. Πολύς κόσμος νιώθει ανησυχία να χρησιμοποιεί σε μια σειρά από δραστηριότητες το ποδήλατο, αφού αυτό αποτελεί τον εύκολο στόχο επιτήδειων. Τα περιστατικά κλοπής ποδηλάτων, ακόμη και μέσα από ιδιωτικούς χώρους είναι εκατοντάδες, με διαρρήξεις σε αποθήκες, γκαράζ, αυτοκίνητα ή και σπίτια.

Γνωρίζατε ότι υπάρχει ασφάλεια ποδηλάτου; Κι όμως, είναι γεγονός και μπορεί κανείς να την θέσει σε εφαρμογή για να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Ένα τέτοιο συμβόλαιο αποζημιώνει ολική κλοπή ποδηλάτου, ενώ καλύπτει και ζημιές που μπορεί να υποστεί αυτό κατά τη χρήση ή τη μεταφορά του. Μάλιστα, ένα καλό συμβόλαιο ασφάλειας ποδηλάτου μπορεί να περιλαμβάνει οδική βοήθεια σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος, ενώ καλύπτει όπως και στην περίπτωση των μηχανοκίνητων οχημάτων, σωματικές ή υλικές βλάβες τρίτων.

*Έρευνα χρήσης ποδηλάτου στην Ελλάδα, Public Issue

Κάλυψη σε περίπτωση ολικής καταστροφής από ίδιες ζημίες

 

Ιδανικά όλοι θα θέλαμε να έχουμε μικτή ασφάλιση για το αυτοκίνητό μας ώστε αν συμβεί κάτι με δική μας υπαιτιότητα να μπορούμε να αποζημιωθούμε. Γιατί πέρα από μικρές φθορές, όπως στο χρώμα ή τον καθρέφτη του αυτοκινήτου, αυτό που φοβόμαστε οι περισσότεροι – αν όχι όλοι – είναι πώς θα καλύψουμε μια μεγάλη ζημιά για την οποία ευθύνη θα έχουμε αποκλειστικά εμείς.

Η αλήθεια είναι όμως ότι το κόστος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως απαγορευτικό, με τις τιμές για τη μικτή κάλυψη να ανεβάζουν τα ασφάλιστρα στο διπλάσιο, αν όχι παραπάνω.

Παρόλα αυτά, υπάρχει και μια μέση λύση. Πρόκειται για την κάλυψη ολικής καταστροφής από ίδιες ζημιές, όπως την αποκαλούν οι ασφαλιστικές εταιρίες. Πολύ απλά, σε περίπτωση ζημιάς με υπαιτιότητα δική μας, στην οποία η επισκευή του αυτοκινήτου κριθεί ασύμφορη, η ασφαλιστική μας αποζημιώνει, όπως ακριβώς θα έκανε αν είχαμε μικτή ασφάλιση.

Το θετικό στοιχείο σε αυτή την περίπτωση είναι πως, ενώ τις μικρές ζημιές μπορούμε να τις καλύψουμε κατά κάποιον τρόπο μόνοι μας, για τις μεγάλες και ιδιαίτερα ακριβές περιπτώσεις εξασφαλίζουμε την κάλυψή μας σε μια προσιτή τιμή που δεν ξεπερνά το 1/3 του ασφαλίστρου για τις μικτές ζημιές.

Ασφάλεια από ακατάλληλο καύσιμο

 

Η υπόθεση αυτοκίνητο μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτης για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι και το βενζινάδικο. Οι πιο έμπειροι φουλάρουν το όχημά τους μόνο σε… έμπιστους, όπως ένας καλός μάγειρας προμηθεύεται τις πρώτες ύλες μόνο από τον καλύτερο κρεοπώλη, μανάβη κ.ο.κ. Ας μιλήσουμε λοιπόν για το “ύποπτο” καύσιμο.

Η νοθευμένη βενζίνη είναι ένας λόγος να αποχαιρετίσει κανείς τον κινητήρα του αυτοκινήτου του, αφού προηγουμένως βέβαια έχει κλάψει και το 50ευρω με το οποίο έχει γεμίσει το ρεζερβουάρ του. Οι μηχανικοί αυτοκινήτων αναφέρουν πως νοθευμένα καύσιμα μπορούν να καταστρέψουν την αντλία βενζίνης, να αλλοιώσουν ή και να τρυπήσουν τα πιστόνια και τις βαλβίδες και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στον κινητήρα.

Εκτός από την περίπτωση νοθευμένης βενζίνης, υπάρχει και παράγοντας του ανθρώπινου λάθους. Τα παραδείγματα πρατηρίων καυσίμων που κατά λάθος έβαλαν αμόλυβδη βενζίνη σε  αυτοκίνητο με diesel κινητήρα ή το ανάποδο, είναι πολλά.

Κι επειδή είναι μάλλον αδύνατο να γνωρίζει κανείς αν η βενζίνη που βάζει στο όχημά του είναι η ενδεδειγμένη, καλό είναι να παίρνει τις προφυλάξεις του. Υπάρχει λοιπόν η πρόβλεψη σε ορισμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου, με βάση την οποία μπορεί κανείς να αποζημιωθεί αν πέσει θύμα ακατάλληλου καυσίμου. Η κάλυψη δίνεται με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος και καλύπτει σημαντικά έξοδα που προκύπτουν σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως σημαντικά έξοδα που προκύπτουν σε αυτές τις περιπτώσεις όπως έξοδα αποστράγγισης και καθαρισμού της δεξαμενής, ρυμούλκησης και επισκευής βλαβών, αλλά και έξοδα ενοικίασης αυτοκινήτου και ταξί, για όσο διάστημα διαρκεί η επισκευή.

Κατανοητά προγράμματα ασφάλισης για το σπίτι

 

Ο Έλληνας  δεν έχει αρκετή πληροφόρηση πάνω στο θέμα ασφάλισης της κατοικίας του και  δικαιολογημένα έχει πολλά ερωτηματικά πάνω σε αυτό. Έχετε ακούσει για τον κανόνα της υπασφάλισης; Είναι ο κανόνας που ευθύνεται για εκείνες τις περιπτώσεις που κάποιος πιστεύει πως έχει σωστά ασφαλισμένο το σπίτι του (ή όποιο άλλο περιουσιακό του στοιχείο), όμως όταν έρχεται η στιγμή που συμβαίνει το ατύχημα  διαπιστώνει πως η το ποσό που θα εισπράξει ως αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρία δεν είναι αυτό που πίστευε ότι θα εισπράξει αλλά αντιθέτως θα  πρέπει να βάλει το χέρι και στην τσέπη του. Ας δούμε όμως πως λειτουργεί αυτός ο κανόνας στην πράξη:

Ας υποθέσουμε πως έχετε φροντίσει να ασφαλίσετε το σπίτι σας, αλλά το συμβόλαιο που κάνατε προέβλεπε κάλυψη για ένα ποσό 10.000 ευρώ, ενώ η πραγματική αξία του ακινήτου ανέρχεται στις 15.000 ευρώ. Η κάλυψη της ασφάλισης φτάνει το 75% της αξία τους σπιτιού. Τι συμβαίνει όμως σε περίπτωση ζημιάς; Η ασφαλιστική εταιρία είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει τον δικαιούχο με την ίδια αναλογία. Αν δηλαδή η ζημιά είναι λόγου χάρη 1.500 ευρώ, τότε θα του καταβληθούν 1000 ευρώ ως αποζημίωση. Τα υπόλοιπα 500 όπως αντιλαμβάνεστε θα πρέπει να τα βάλετε από την τσέπη σας.

Φυσικά, αν είχατε τα χρήματα για να καλύψετε το όλον ποσό της αξίας, δεν θα υπήρχε θέμα, όμως αυτό δυστυχώς πολλές φορές δεν αποτελεί επιλογή. Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων;

Υπάρχει ένας ειδικός τύπος  συμβολαίων  στην αγορά τα οποία δεν παρέχουν αποζημίωση ανάλογα με την αξία του ακινήτου, αλλά ασφαλίζουν το ακίνητο σε ένα καθορισμένο ποσό από την  αρχή. Ό, τι λοιπόν και αν συμβεί σε αυτήν την περίπτωση, η  ζημιά καλύπτεται έως του ποσού που προβλέπεται στο συμβόλαιό σας. Με αυτόν τον τρόπο  δεν θα χρειάζεται να κάνετε πράξεις στο κομπιουτεράκι προκειμένου να υπολογίσετε την πραγματική αξία του ακινήτου και – το κυριότερο – μπορείτε να  γνωρίζετε εκ των προτέρων το ποσό μέχρι το οποίο μπορείτε να αποζημιωθείτε σε περίπτωση ζημιάς.

Ταξιδέψτε με… ασφάλεια

Πόσες φορές σας έχει τύχει να ξεκινήσετε για ένα ταξίδι και όλα να πάνε στραβά; Η πτήση σας έχει καθυστέρηση, οι βαλίτσες σας φεύγουν για διαφορετικό προορισμό από το δικό σας ή χάνονται δια παντός ή ακόμη χειρότερα, χρειάζεστε ιατρική βοήθεια σε μια ξένη χώρα. Αν και δύσκολα είναι κανείς τόσο άτυχος ώστε να του συμβούν όλα τα παραπάνω, όλοι έχουμε πάθει ένα ή περισσότερα από αυτά. Ειδικά αν για κάποιους το ταξίδι είναι μέρος της δουλειάς και έτσι βρίσκονται συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι.

 

Υπάρχει τρόπος να είστε ήσυχοι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε ταξίδι. Να το ασφαλίσετε. Φαίνεται πως με λίγο λιγότερα από 27 ευρώ για ένα ταξίδι επτά ημερών, μπορείτε να διασφαλίσετε αναποδιές όπως καθυστερήσεις πτήσεων και άφιξης αποσκευών, ολική απώλεια αποσκευών ή ακόμη διακοπή του ταξιδιού που οφείλεται σε κάποιο ατύχημα ή ασθένεια που συμβαίνει σε εσάς ή σε συγγενή σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Ακόμη πιο ξέγνοιαστοι όμως μπορείτε να είστε όσο βρίσκεστε στον προορισμό σας, αφού ένα τέτοιο ασφαλιστήριο καλύπτει νοσοκομειακά έξοδα ατυχήματος και αιφνίδιας ασθένειας, αλλά και δαπάνες έκτακτης διακομιδής εάν χρειαστεί να μεταφερθείτε από όπου βρίσκεστε προς το πλησιέστερο νοσοκομείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα