Πέθανε ο βασανιστής της χούντας Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος

Πέθανε ο βασανιστής της χούντας Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος

Στη δίκη του ένας από τους πρωταγωνιστές του Πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 είχε πει: «Στη Σπάρτη έμαθα ότι ένας είναι ο εχθρός, ο κομμουνισμός και οι συνοδοιπόροι του»

Πέθανε από καρκίνο το πρωί της Πέμπτης ο αρχιβασανιστής της Χούντας Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος ένας εκ των πρωταγωνιστών του Πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967. Το όνομά του έχει συνδεθεί με ορισμένα από τα πιο αποτρόπαια και φρικιαστικά βασανιστήρια την περίοδο της επταετίας.

Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος

Με καταγωγή από τη Μάνη, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Σπάρτη. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος. Φοίτησε στην Σχολή Αεροπορίας από όπου φαίνεται πως εκδιώχτηκε λόγω ανικανότητας. Ο ίδιος φυσικά είδε πίσω από την αποπομπή του για άλλη μια φορά “κομμουνιστικό δάκτυλο”, αφού όπως έλεγε στη δίκη μετά την πτώση της Χούντας η Αεροπορία ελεγχόταν από κομμουνιστές.

Τελικά αποφοίτησε από τη σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός Πεζικού. Είχε συμμετέχει ως μάρτυρας στη δίκη της ΑΣΠΙΔΑ, όμως οι παρανοϊκοί ισχυρισμοί του πως συνάδελφοι του υπήρξαν κομμουνιστές επειδή διάβαζαν την εφημερίδα τα ΝΕΑ μάλλον συνέβαλε στην υπεράσπιση του Αντρέα Παπανδρέου.

Συμμετείχε ενεργά στην ανατροπή της δημοκρατίας το 1967 και από τον επόμενο κιόλας χρόνο έγινε υποδιοικητής του ΕΑΤ-ΕΣΑ και προήχθη σε διοικητής το 1970. Η ανέλιξή του στην ιεραρχία ήταν επίσης ραγδαία επί χούντας, όπου και προήχθη σε ταγματάρχη και αντισυνταγματάρχη.

Τα βασανιστήρια του Θεογιαννακάκου

Ο στρατιωτικός και οι άνδρες του βασάνισαν εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ ο ίδιος προχώρησε στο βασανισμό και τον ξυλοδαρμό συναδέλφων του αξιωματικών, όπως ο στρατηγός Καλαμάκης, ο ναύαρχος Εγκολφόπουλος, ο ηρωικός ταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής, ο Γιάννης Παπαδονικολάκης, ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας κ.α.

Προφυλακίστηκε το 1974 και καταδικάστηκε ένα χρόνο αργότερα στις δίκες των Συνταγματαρχών για βαριά σωματική βλάβη, κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε απλή σωματική βλάβη κλπ. Εξέτισε συνολικά 18 χρόνια στη φυλακή και αφέθηκε ελεύθερος το 1992.

Για όλα φταίει ο κομμουνισμός

Ο Θεοφιλογιαννάκος ήταν γνωστός για το μένος του εναντίον του κομμουνισμού και είχε προκαλέσει κατά την απολογία του για τις δίκες της χούντας. Χαρακτηριστικά ένα παραληρηματικό απόσπασμα:

«Είμαι Λάκων, υιός διδασκάλου, έχω ανατροφή ελληνοχριστιανική και είχα την τιμή να συμμετάσχω ενεργώς στην επανάσταση της 21ης Απριλίου. Σαν Σπαρτιάτης είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, γιατί το επάγγελμα που διάλεξα αρμόζει με τον τόπο της καταγωγής μου. Η Σπάρτη φιάχνει Λεωνίδες, Μαυρομιχάληδες, Δαβάκηδες! Από μικρός έμαθα να αγαπώ την πατρίδα μου και έζησα στα πρώτα χρόνια της ζωής μου έναν εμφύλιο πόλεμο.

»Στη Σπάρτη έμαθα ότι ένας είναι ο εχθρός, ο κομμουνισμός και οι συνοδοιπόροι του! Ο κομμουνιστής είναι ένα τομάρι που δεν σκέπτεται την πατρίδα. Ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις μπήκα στη Σχολή Ικάρων και με έδιωξαν από κει, όχι λόγω ανικανότητος, όπως υποστήριξε στην κατάθεσή του ο Αναστάσιος Μήνης, αλλά επειδή ήμουν ακραιφνής εθνικόφρων. Επειδή αγαπούσα το επάγγελμα του αξιωματικού, κατατάχθηκα στη Σχολή Ευελπίδων. Εκεί έμαθα να σέβομαι τους ανωτέρους μου, να αναλαμβάνω πάντοτε τις ευθύνες μου και να μισώ τον κομμουνισμό!».

Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση, ήταν πριν λίγα χρόνια στην κηδεία του στρατηγού της χούντας Ντερτιλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία, η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στο Συκάκι Λακωνίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα