Πιτσιόρλας: Έτσι πρέπει να γίνονται τα έργα στο εξής

Πιτσιόρλας: Έτσι πρέπει να γίνονται τα έργα στο εξής
Θεμελιώθηκε το νέο Terminal στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης

Θεμελιώθηκε το νέο Terminal στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, που θα αλλάξει την εικόνα στις μεταφορές της Βορείου Ελλάδος και έχει ορίζοντα παράδοσης το 2021.

Τα λόγια του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ότι τα επόμενα 4-5 χρόνια η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία θα απογειωθούν στις μεταφορές, αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα που βιώνει η περιοχή.

Σήμερα, με τις φτυαριές από τα στελέχη της Fraport και του επενδυτικού σχήματος, θεμελιώθηκε το νέο Terminal του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Το κιβώτιο που τοποθετήθηκε στο έδαφος και σκεπάστηκε με το χώμα των εργασιών, υπήρχαν σημερινές εφημερίδες, ένα σημείωμα της Fraport και ένα κέρμα, που συνηθίζουν οι Γερμανοί σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σε στέρεες βάσεις λοιπόν, μπαίνει το αεροδρόμιο «Μακεδονία», μια επένδυση πάνω από 100 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 400 εκατ. για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, που αναμένεται να αλλάξει ριζικά τις αερομεταφορές στη χώρα μας. Βέβαια, χρειάζονται αναμόρφωση και τα λοιπά αεροδρόμια της χώρας, που ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όμως δεν είναι της παρούσης αυτή η συζήτηση.

Παρουσία των κορυφαίων στελεχών της Fraport στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τους Έλληνες επενδυτές, υπουργούς και βουλευτές, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, δημάρχους, εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών, έγινε η θεμελίωση ενός πολύ σημαντικού έργου.

«Θυμάμαι, όταν στην κρίσιμη συνάντηση στην Αθήνα, για να ληφθεί η τελική απόφαση από την Fraport για το αν θα προχωρήσει στην επένδυσαν, ήρθαν όλοι, το διοικητικό και εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας, ακόμη και το συμβούλιο των εργαζομένων. Ένιωσα ότι μιλάμε με έναν πραγματικό συνεργάτη με βαθιά κουλτούρα για τη δουλειά και τους εργαζόμενους και με έπεισαν ότι κάνουμε το σωστό,» ο Στέργιος Πιτσιόρλας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι «ολοκληρώσαμε ένα έργο που ξεκίνησαν προηγούμενες κυβερνήσεις», και δίνοντας το στίγμα ότι «η ανάληψη των αεροδρομίων από τη Fraport και τα έργα που συντελούνται, σηματοδοτούν την αλλαγή της κουλτούρας, για το πώς πρέπει να γίνονται τα έργα στο εξής.»

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και τα λόγια του Νίκου Μαυραγάνη, υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος επισήμανε ότι «σε συμμαχία με την ιδιωτική πρωτοβουλία μπορούμε να δώσουμε εξαιρετικά αποτελέσματα,» τονίζοντας παράλληλα ότι η ανάπτυξη των μεταφορών ήταν στο 18% το 2017, πάνω κι από τον τουρισμό, ενώ για το αεροδρόμιο Μακεδονία είπε ότι πρέπει να καταστεί διαμετακομιστικό κέντρο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ανάλογες ήταν οι κουβέντες και του Απόστολου Τζιτζικώστα, που βλέπει ότι με την ανάπτυξη του λιμένα της Θεσσαλονίκης, το μετρό που έρχεται το 2020, το αεροδρόμιο και τις λοιπές υποδομές, η περιοχή θα αλλάξει εικόνα.

Για τεράστιο έργο μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρης, που θα «ξυπνήσει» την πόλη ώστε να γίνει επιθυμητός προορισμός, αναφέροντας ότι «αποδεικνύεται πως οι αποκρατικοποιήσεις έχουν άμεσα αποτελέσματα.»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Alexander Zinell, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, αλλά και στον συμβολισμό του για την Ελλάδα: «Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας εποχής ανάπτυξης για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος για να ξεκινήσει αυτή η επόμενη μέρα από αυτόν τον ιστορικό τόπο. Το νέο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί απλώς μέρος του κατασκευαστικού προγράμματος. 100 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 415 εκατ. ευρώ που θα κοστίσουν τα έργα για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων, θα διατεθούν εδώ στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”. Στόχος μας είναι η πλήρης μεταμόρφωσή του σε έναν σύγχρονο κεντρικό κόμβο για τα νοτιοανατολικά Βαλκάνια.»

Το έργο

 Εκτός από την κατασκευή νέου Τερματικού Σταθμού, συνολικής έκτασης που θα ξεπερνά τα 34.033 τ.μ., η «νέα εποχή» για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» περιλαμβάνει την ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού 24.000τ.μ. καθώς επίσης την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού, αλλά και την αναβάθμιση της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού και τη σύνδεσή της με το δίκτυο της πόλης. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα αναβάθμισης όπως: ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης – απογείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών, εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου αποσκευών. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Μετά από την ολοκλήρωση του μεγάλου κατασκευαστικού έργου η χωρητικότητα και η δυναμικότητα του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης θα αυξηθεί σημαντικά, μετατρέποντας το αεροδρόμιο σε μια σύγχρονη πύλη εισόδου για την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. 

Πιο συγκεκριμένα, οι σταθμοί check-in θα αυξηθούν κατά 47%, ενώ τα διπλάσια θα είναι τα σημεία ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών θα είναι κατά 75% περισσότεροι, με τον συνολικό αριθμό των πυλών του αεροδρομίου να αυξάνεται κατά 50%. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα