ΠΟΕΔΗΝ: Απεργία και στάση εργασίας σήμερα στα νοσοκομεία

φωτογραφεία αρχείου από προηγούμενη διαμαρτυρία της ΠΟΕΔΗΝ
φωτογραφεία αρχείου από προηγούμενη διαμαρτυρία της ΠΟΕΔΗΝ EUROKINISSI

Σε 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας και 4ωρη στάση εργασίας σε εκείνα της Αττικής προχωρά σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας πλην της Αττικής, όπου θα πραγματοποιηθεί 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 15 το μεσημέρι, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία(ΠΟΕΔΗΝ).

Η Ομοσπονδία καλεί σε συγκέντρωση στις 11:30 έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "ομηρία πέντε μηνών και μετά απόλυση" του επικουρικού προσωπικού, το ζήτημα με το οποίο προέκυψε μετά τη δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης του αρμόδιου κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με το οποίο "οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και των υπόλοιπων επικουρικών που υπερβαίνουν το 24μηνο θεωρούνται μη νόμιμες".

Το υπουργείο Υγείας με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή δίνει παράταση στην θητεία των επικουρικών, των οποίων η σύμβαση έληγε στο τέλος του έτους, με την υπογραφή νέων συμβάσεων με ισχύ έως τις 31 Μαΐου 2019.

Για "παράταση κατά πέντε μήνες της ομηρίας τους", κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ και μάλιστα, όπως τονίζει "με διακοπή και νέες συμβάσεις, διακόπτοντας έτσι τα δικαιώματα των συμβασιούχων για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου", ενώ επισημαίνει ότι η διάταξη προβλέπει διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ "χωρίς καμία επιπλέον μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στις ίδιες θέσεις" και πως ο νόμος "οδηγεί σε άμεση διακοπή των συμβάσεων και απόλυση".

Αυτή την ώρα στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιείται συμβολική κατάληψη από συμβασιούχους καθαριότητας στο Δρομοκαΐτειο και το Νοσοκομείο Άρτας, οι οποίοι με πανό, χειροπέδες και συνθήματα λένε "όχι" στην ομηρία 12.000 συμβασιούχων, ζητούν μόνιμες προσλήψεις και καταβολή των δεδουλευμένων.

ADVERTISING

SHARE: