Πόλεμος στην Ουκρανία: Στις πολύ κακές εγκαταστάσεις της Σιντικής στο νομό Σερρών, οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στις πολύ κακές εγκαταστάσεις της Σιντικής στο νομό Σερρών, οι Ουκρανοί πρόσφυγες
Ουκρανοί πρόσφυγες κλαίνε λίγο αφού πέρασαν τα σύνορα με την Πολωνία AP

Η ανοιχτή δομή της Σιντικής, μία από τις χειρότερες της χώρας, θα κληθεί σε πρώτη φάση να φιλοξενήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής λέει μεγάλα λόγια για την υποδοχή που θα τύχουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες από την ελληνική πολιτεία, ωστόσο στην πράξη δεν φαίνεται να διαφοροποιεί την έτσι και αλλιώς προβληματική προσέγγισή του στο εν γένει προσφυφικό ζήτημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη με έγγραφο που έφτασε σε όλους τους φορείς που σχετίζονται με το προσφυγικό, ενημέρωσε ότι όσοι Ουκρανοί πρόσφυγες δεν έχουν πάνω τους ταξιδιωτικά έγγραφα θα μπορούν να παραμείνουν, εφόσον το επιθυμούν, στην ανοιχτή δομή της Σιντικής, πολύ κοντά στα ελληνικά σύνορα με τη Βουλγαρία.

Το “εφόσον το επιθυμούν” όταν μιλάμε για πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους λόγω του πολέμου δεν έχει μεγάλη αξία, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, καθώς δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για τους κυνηγημένους. Αυτό που έχει αξία να τονίσουμε είναι ότι η ανοιχτή δομή της Σιντικής είναι μία από τις χειρότερες στη χώρα, όπως βεβαιώνουν στο NEWS 24/7 άνθρωποι με βαθιά γνώση του προσφυγικού προβλήματος.


Με πολύ κακές εγκαταστάσεις, η Σιντική θυμίζει, για όσους την έχουν επισκεφτεί, μέρος βασανισμού άλλων εποχών και όχι σύγχρονο προσφυγικό καμπ. Ηδη οι περίπου 70 πρόσφυγες που διέμεναν στην εν λόγω δομή απομακρύνθηκαν έτσι ώστε ο χώρος να αδειάσει για να μπορεί να υποδεχτεί τους Ουκρανούς και τις Ουκρανές.

Αν και το Υπουργείο μιλάμε για βραχυχρόνια παραμονή, όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα πολλές φορές το προσωρινό αποδεικνύεται μόνιμο με ότι αυτό συνεπάγεται και ενώ στο νομό Σερρών υπάρχουν σαφώς πολύ καλύτερες και οργανωμένες δομές από αυτή στη Σιντική.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα