Πολυτεχνείο: Αναρχικοί επιχείρησαν κατάληψη στο “Αβέρωφ” – Αστακός η Αθήνα

Πολυτεχνείο: Αναρχικοί επιχείρησαν κατάληψη στο “Αβέρωφ” – Αστακός η Αθήνα
Το Πολυτεχνείο Eurokinissi

Δύο ημέρες πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός, παίρνοντας έκτακτα μέτρα ενόψει των εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης.

Αντιεξουσιαστές επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο “Αβέρωφ” στο Πολυτεχνείο το μεσημέρι της Πέμπτης, την ώρα που η αστυνομία φοβάται πιθανές καταλήψεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως “ορμητήριο” για την πορεία της 17ης Νοεμβρίου.

Η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973 σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι “θεωρεί ότι ο φυσικός χώρος εορτασμού του Πολυτεχνείου είναι ο ιστορικός χώρος του ΕΜΠ, στον οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα του 73, και γίνεται με μαζική λαϊκή συμμετοχή στην τριήμερη διάρκειά του. Η Επιτροπή Εορτασμού θεωρεί βασική προϋπόθεση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στους χώρους του ΕΜΠ. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι οι ενέργειες και πρακτικές που λαμβάνουν χώρα στο κτήριο Αβέρωφ είναι καταδικαστέες και ζητά την άμεση αποχώρηση των ομάδων που παραμένουν στο κτήριο και προβαίνουν σε αυτές”.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Η αστυνομία βρίσκεται ήδη επί ποδός, ενώ από το βράδυ της Πέμπτης τίθενται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας.

Μετά από εντολή της αστυνομίας άλλωστε τρείς σταθμοί του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας θα μείνουν προσωρινά κλειστοί το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, για την ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού κατά τις εκδηλώσεις για την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αναλυτικότερα, θα κλείσουν διαδοχικά οι σταθμοί: “Μέγαρο Μουσικής” στις 15:00, “Ευαγγελισμός” στις 16:30 και “Σύνταγμα” στις 16:30.

Τα δρομολόγια του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά, αλλά οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους τρεις αυτούς σταθμούς, που θα ανοίξουν μετά το πέρας των εκδηλώσεων κι αφού προηγηθεί νέα σχετική εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο δρόμο θα βρίσκονται πάνω από 5.000 αστυνομικοί για λόγους ασφαλείας. Υπό παρακολούθηση βρίσκονται χώροι καταλήψεων, ενώ υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω καταλήψεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές.

Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), θα πετούν πάνω από το κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να κατοπτεύεται όλη η περιοχή και να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος, από την Πέμπτη 15/11/2018 μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Επίσης, τροποποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στα δρομολόγια και στις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ), σύμφωνα με απόφασης που ήραν οι “Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.”.

Σημειώνεται, ότι από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα