Πώς ο Τσιόδρας τσάκισε με δύο λόγια τον ρατσισμό σε βάρος των Ρομά

Πώς ο Τσιόδρας τσάκισε με δύο λόγια τον ρατσισμό σε βάρος των Ρομά
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επικεφαλής κλιμακίου του ΕΟΔΥ στον οικισμό Ρομά Ν.Σμύρνης στην Λάρισα που έχει τεθεί σε καραντίνα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού,Παρασκευή 10 Απριλίου 2020 (EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ) Eurokinissi

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε με έμφαση ότι οι Ρομά είναι ευάλωτη ομάδα κι όχι απειλή. "Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι" είπε χαρακτηριστικά με αφορμή την επίσκεψη στον καταυλισμό της Λάρισας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έστειλε το δικό του αποφασιστικό μήνυμα κατά του ρατσισμού, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας. Ένα μήνυμα που κρίνεται παραπάνω από απαραίτητο αυτές τις δύσκολες ημέρες, ιδίως για τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Προηγήθηκε επίσκεψη των κυβερνητικών κλιμακίων στη Νέα Σμύρνη Λάρισας το μεσημέρι της Παρασκευής, στον καταυλισμό όπου εντοπίστηκαν 20 κρούσματα σε πληθυσμό Ρομά. Μετά την αυτοψία των κλιμακίων, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για “ένταση” στην περιοχή κατά την εμφάνιση των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά. Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των Ρομά διευκρινίζοντας πως βρέθηκε στις περιοχές τους για να αποσαφηνίσει το σχέδιο της καραντίνας, αποσυνδέοντάς το από όποια στερεότυπα τους συνοδεύουν.

Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα

“Κάνουμε ό,τι μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία όλων μας και των Ρομά συμπολιτών μας. Για αυτό βρεθήκαμε σήμερα κοντά τους. Μας αγκάλιασαν πραγματικά κι εμείς αισθανθήκαμε μέλος της κοινότητας τους και δικοί τους άνθρωποι. Το μήνυμά μας ήταν σήμερα να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε όσους ήταν θετικοί. Καμιά φορά είναι δύσκολο, μπορεί να δεις επιδημίες σε αυτό τον χώρο και δεν θέλουμε να θρηνήσουμε νεκρούς” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας στη ενημέρωσή του και πρόσθεσε: “Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας”.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μετέφερε άλλωστε ένα απόσπασμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης και αφορά τους Ρομά σε όλη την Ευρώπη και εκδόθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Ρομά, στις 8 Απριλίου.

Όπως είπε, “τέτοια ημέρα υπενθυμίζεται στις κυβερνήσεις του κόσμου η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολλών φτωχών και περιθωριοποιημένων Ρομά στην Ευρώπη. Να ενισχυθούν τα μέτρα για καταπολέμηση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν. Φέτος αυτή έκκληση πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά καθώς οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη συγκαταλέγονται στις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στην τρέχουσα πανδημία γιατί ζουν σε υποβαθμισμένες οικίες και κάποιοι από αυτούς, σε απομακρυσμένους οικισμούς. Σε πολλά μέρη της Ευρώπης εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε νερό ή αποχέτευση κάτι που καθιστά δύσκολη την εφαρμογή κρίσιμων μέτρων υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Είναι επίσης δύσκολο τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και απομόνωσης να μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά σε υπερπλήρεις κατοικίες. Φυσικά και οι Ρομά δεν μπορούν να είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι και στόχος μίσους στα πλαίσια αυτής της επιδημίας.

Σε κάποιες χώρες δυστυχώς, ΜΜΕ αναφέρονται σε αυτούς ως απειλή. Δεν είναι απειλή. Είναι ευάλωτη ομάδα. Τα επιλεκτικά μέτρα δεν αφορούν αυτούς αλλά τη διασπορά του ιού. Όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση, τον έλεγχο και την κάλυψη των αναγκών. Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη όπως και οι υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, μίσος, φόβο, διχασμό, διαιρέσεις στην κοινωνία μας. Αυτό που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την πανδημία είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη. Από αυτή τη θέση χαιρετώ τους συμπολίτες μας στη Λάρισα που βρεθήκαμε μαζί αυτό το μεσημέρι, για την υπεύθυνη στάση τους και θα τους παρακαλέσω να συνεχίσουν να έχουν αυτή τη στάση. Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας, τους ευχαριστούμε”.

Τα χειροκροτήματα κατά την υποδοχή του Σ. Τσιόδρα:

Μπήκαμε στη φωτιά μαζί τους

Καταλήγοντας άλλωστε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσιόδρας είπε:

“Φυσικά και η Ελλάδα έχει δημοκρατικές ευαισθησίες και για αυτό βρεθήκαμε κοντά τους και μας αγκάλιασαν και εμείς αισθανθήκαμε δικοί τους άνθρωποι. Όπου υπάρχει φτώχεια παρατηρούνται φαινόμενα τύπου Μπρούκλιν και Κουινς, ανθρώπων που δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα υγείας. Τους συχωρούμε τα 5 λεπτά που ήταν κοντά μας, σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα, γιατί ήταν από αγάπη. Περισσότερο η αγάπη μας μετρούσε παρά η απόσταση που θα έπρεπε να έχουμε. Μπήκαμε στη φωτιά μαζί τους, θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχουμε εμπιστοσύνη”.

Από τη δική του μεριά, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, είπε πως δεν υπήρξε ένταση με τους Ρομά, εκτός από ελάχιστες φωνές. “Συζήτησαν μαζί μας και η γενική εικόνα ήταν πως οι άνθρωποι είχαν ανάγκη να μιλήσουμε μαζί τους και να τους εξηγήσουμε όσα χρειάζονται, υπήρξε πολύ καλή συνεργασία”.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η περιοχή της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα μπαίνει σε καραντίνα για 14 ημέρες και πως αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών για 14 ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Ανακοίνωσε δε ότι υπάρχει πλάνο τροφοδοσίας του οικισμού στη Νέα Σμύρνη, ενώ κλείνει η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο. Πρόσθεσε ότι έλεγχοι θα διεξαχθούν επίσης σε Τύρναβο και Φάρσαλα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version