Προχωρά η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της Αίγινας

Στιγμιότυπο από το λιμάνι και την πόλη της Αίγινας.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Στιγμιότυπο από το λιμάνι και την πόλη της Αίγινας. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Προσωρινός μειοδότης η ανακηρύχθηκε η εταιρεία 'Κωνσταντινίδης Α.Ε.'

Η λύση για ένα χρόνιο πρόβλημα της Αίγινας είναι κοντά, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα υδροδοτεί το νησί. Τη Δευτέρα, 10 Ιουλίου, ανοίχτηκαν οι οικονομικές προσφορές για να αναδειχθεί ο μειοδότης μεταξύ των 5 εταιρειών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Προσωρινός μειοδότης ανακηρύχθηκε η εταιρεία «Κωνσταντινίδης Α.Ε.», με έκπτωση 32% περίπου. Οι προσφορές για πρώτη φορά κινήθηκαν σε ποσοστά που υπερέβησαν το 20%.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, για πρώτη φορά για την κατασκευή ενός έργου τέτοιου μεγέθους με τη μέθοδο μελέτη – κατασκευή προσφέρθηκαν τόσο μεγάλες εκπτώσεις.

Το έργο είναι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα καθώς υποθαλάσσιος αγωγός μήκους 14 χιλιομέτρων θα ποντιστεί σε βάθος έως και 95 μέτρων στον βυθό του Σαρωνικού. Πρόκειται δε να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και θα έχει τρία χρόνια εγγύηση και λειτουργία από τον ανάδοχο.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε με πλήρη διαφάνεια και με τέτοιους όρους που επέτρεψαν ανάπτυξη του ανταγωνισμού και κανείς από τους 5 συμμετέχοντες δεν απορρίφθηκε και δεν υπήρξε δυνατότητα πρόβλεψης του μειοδότη, μέχρι το τελικό στάδιο, αυτό του ανοίγματος των οικονομικών προσφορών. Η νομιμότητα και οι επιλογές της Περιφέρειας κρίθηκαν με δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πλέον, αναμένεται ο προβλεπόμενος έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

SHARE: