Εκτονώθηκε η κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού

Εκτονώθηκε η κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού
Φωτογραφία αρχείου eurokinissi

Την αναστολή της κινητοποίησής τους ανακοίνωσαν οι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά τις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν την εξέγερση τους που ως αφορμή είχε την βίαιη, όπως καταγγέλλουν, μεταγωγή κρατούμενου απεργού πείνας

Όλα ξεκίνησαν όταν, το πρωί του Σαββάτου, άνδρες των ΕΚΑΜ μπήκαν στο κελί του κρατούμενου για την υπόθεση του δέματος στον Λουκά Παπαδήμο, Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, προκειμένου να τον μεταγάγουν στις φυλακές Λάρισας όπου και κρατείται. Ο Κ. Γιαγτζόγλου είχε μεταφερθεί στον Κορυδαλλό τις προηγούμενες ημέρες για τη διεξαγωγή δίκης που θα πραγματοποιούνταν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για παλαιότερη υπόθεση. Ωστόσο, η δίκη αναβλήθηκε και ο Κ. Γιαγτζόγλου προχώρησε σε απεργία πείνας με αίτημα την παραμονή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Όταν οι άνδρες των ΕΚΑΜ μπήκαν στο κελί του, περίπου στις 6 και μισή το πρωί, ο ίδιος αντιστάθηκε στη μεταγωγή, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν οι κρατούμενοι να ακολουθήσει ξυλοδαρμός. Οι κρατούμενοι ακούγοντας τις φωνές και βλέποντας, όπως λένε τον Κ. Γιαγτζόγλου να μεταφέρεται σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και χωρίς τα προσωπικά του αντικείμενα, άρχισαν να διαμαρτύρονται.

Λίγο μετά τις 8 το πρωί,  όταν ο υπαρχιφύλακας της Α πτέρυγας άνοιξε την κιγκλίδα για την πρωινή αναφορά οι κρατούμενοι κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τόσο τον ίδιο όσο και άλλους σωφρονιστικούς που βρίσκονταν κοντά, καταλαμβάνοντας έτσι τις πτέρυγες Α, Β, Γ, Δ.  Στη συνέχεια άφησαν τους σωφρονιστικούς να επιστρέψουν στο αρχιφυλακείο μαζί με τους υπόλοιπους υπαλλήλους. Οι κρατούμενοι αφαίρεσαν τις κάμερες ασφαλείας από τους διαδρόμους, απέσπασαν ασυρμάτους των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Παράλληλα, οι ίδιοι ισχυρίζονται πως πήραν και κλειδιά από τα σημεία της φυλακής που έλεγξαν, με το υπουργείο να διαψεύδει κατηγορηματικά αυτή την πληροφορία.

Οι κρατούμενοι έδωσαν διορία μέχρι τις 12 το μεσημέρι προκειμένου να φτάσει στις φυλακές εκπρόσωπος από το υπουργείο, ώστε να συζητηθούν τα αιτήματά τους τα οποία αφορούν όπως λένε «την συχνή απαγωγή κρατουμένων από τα ΕΚΑΜ και ειδικά απεργού πείνας που γίνεται για πρώτη φορά», και άλλα σχετικά με τον σωφρονιστικό και ποινικό κώδικα.

Λίγο μετά τις 11 έθεσαν στον γενικό διευθυντή συντονισμού σωφρονιστικών Καταστημάτων, κ. Δουλάμη το αίτημά τους να μην υπάρξουν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις για την σημερινή εξέγερση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7,  μετά τις 14:00 το μεσημέρι, αφού προηγήθηκε διαπραγμάτευση μεταξύ των κρατουμένων και του εκπροσώπου του υπουργείου, η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται. Οι κρατούμενοι, όπως λένε, πήραν διαβεβαιώσεις από υπουργείο και εισαγγελέα για μη επιβολή πειθαρχικών ποινών για την εξέγερση αλλά και προφορική δέσμευση για επιστροφή του Κ. Γιαγτζόγλου στον Κορυδαλλό την επόμενη εβδομάδα.

Η Επιτροπή Αγώνα Κρατουμένων,  λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι  εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του News 24/7. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Κρατουμένων

Σήμερα τα ξημερώματα στις 6:30 εισέβαλαν ένοπλα τάγματα (ΕΚΑΜ και εξωτερική φρουρά) στην Α πτέρυγα φυλακών Κορυδαλλού και απήγαγαν τον απεργό πείνας Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου. Ο συγκρατούμενός μας αντιστάθηκε και χτυπήθηκε από τους μπάτσους οι οποίοι τον πήραν σηκωτό από το κελί του, δίχως να πάρει τα πράγματά του (ούτε καν του επέτρεψαν να φορέσει τα παπούτσια του).

Εκείνη την ώρα ήταν κλειστή η φυλακή, παρόλα αυτά έγινε αντιληπτή η εισβολή των μπάτσων και οι κρατούμενοι άρχισαν να χτυπάνε τις πόρτες και να βρίζουν τους μπάτσους.

Στη συνέχεια κι ενώ η φυλακή καθυστέρησε να ανοίξει, οι κρατούμενοι από την Α πτέρυγα συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί και ενημέρωσαν όλες τις υπόλοιπες ακτίνες της φυλακής (Β, Γ, Δ, Ε).

Αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η νέα αυτή απαγωγή δεν θα γινόταν αποδεκτή. Για αυτό οι κρατούμενοι βραχυκύκλωσαν τη φυλακή και απελευθέρωσαν όλο το εσωτερικό της φυλακής καθώς ενώθηκαν στους διαδρόμους, ξεπερνώντας τις κιγκλίδες και βρέθηκαν όλοι μαζί: έλληνες, αλβανοί, ρώσοι, άραβες…

Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από την περασμένη δεκαετία και όλη η συσσωρευμένη οργή από την αδικία που πνίγει τους κρατούμενους πλημμύρισε τους διαδρόμους, παρασύροντας κάγκελα, πόρτες, κλειδαριές και κάμερες.

Απαιτήσαμε την ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του συγκρατούμενού μας απεργού πείνας Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου και τον τερματισμό των αστυνομικών απαγωγών κρατουμένων. Δόθηκε διορία 3 ωρών (απο τις 9-12) ώστε να έρθει κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου και να δεσμευτεί για την επιστροφή του συγκρατούμενού μας. Οργανώθηκαν ομάδες περιφρούρησης και συμφωνήθηκε από όλους τους κρατούμενους ότι σε αυτήν την κινητοποίηση δεν υπάρχουν προσωπικές διαφορές αλλά είμαστε ενωμένοι στον κοινό σκοπό του αγώνα.

Παράλληλα ξεσηκώθηκαν και οι γυναίκες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού καθώς και οι φυλακές Χανίων και Μαλανδρίνου άμεσα κινητοποιήθηκαν ως αλληλεγγύη στους κρατούμενους του Κορυδαλλού.

Αρκετά πριν λήξει η προθεσμία ήρθε ο γενικός διευθυντής συντονισμού σωφρονιστικών καταστημάτων, Π. Δουλάμης, ο οποίος άρχισε μια παρελκυστική πολιτική αοριστολογίας χωρις να δεσμεύεται σε τίποτα. Η επιτροπή κρατουμένων που πήγε (περίπου 30 άτομα από όλες τις άκτινες) απαίτησε, για να ξεκινήσει η συζήτηση, να αποσυρθεί ο εκβιασμός των πειθαρχικών και ποινικών διώξεων εις βάρος των κρατούμενων που συμμετείχαν στον ξεσηκωμό για το δίκιο μας. Τελικά, αφού αποσύρθηκε ο εκβιασμός, ξεκίνησε η συζήτηση και απαιτήσαμε την επιστροφή του συγκρατούμενού μας.

Τελικά, μετά από πολύωρες συζητήσεις ανάμεσα σε υπηρεσιακούς παράγοντες υπήρξε επίσημη προφορική δέσμευση για θετική επίλυση του δίκαιου αιτήματος μας.

Βέβαια αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα, καθώς αυτό που μετράει είναι οι πράξεις και πάντα είμαστε καχύποπτοι απέναντι σε όσους κατέχουν την εξουσία.

Προς το παρόν αποφασίστηκε η αναστολή της σημερινής κινητοποίησης που για πάνω από 5 ώρες βραχυκύκλωσε και ουσιαστικά «απελευθέρωσε» το εσωτερικό των φυλακών.

Παραμένουμε όμως σε επιφυλακή πιο έτοιμοι και πιο ενωμένοι από ποτέ!

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑΓΤΖΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Επιτροπή Αγώνα γυναικείων -ανδρικών φυλακών- Κορυδαλλού (Α.Β.Γ.Δ.Ε και Α θέση υπογείου παραρτήματος)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα