Προς λύση στο δράμα των Σύρων προσφύγων. Fast track πολιτικό άσυλο και στέγαση στον Δήμο Αθηναίων

Λύση στο θέμα των Σύριων προσφύγων στην πλατεία Συντάγματος μετά από διαδοχικές συναντήσεις που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Δεκεμβρίου 2014, η αντιπροσωπεία των σύριων προσφύγων με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελο Συρίγο, και τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη. Οι σύριοι πρόσφυγες κατέθεσαν στον κ. Συρίγο κατάλογο με 603 ονόματα για παραχώρηση ασύλου, ενώ συμφώνησαν με τον κ. Καμίνη στη μεταφορά 40 ατόμων -με προτεραιότητα τα γυναικόπαιδα- σε κέντρα φιλοξενίας του Δήμου Αθηανιών και άλλων δήμων της Αττικής.
(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Λύση στο θέμα των Σύριων προσφύγων στην πλατεία Συντάγματος μετά από διαδοχικές συναντήσεις που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Δεκεμβρίου 2014, η αντιπροσωπεία των σύριων προσφύγων με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελο Συρίγο, και τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη. Οι σύριοι πρόσφυγες κατέθεσαν στον κ. Συρίγο κατάλογο με 603 ονόματα για παραχώρηση ασύλου, ενώ συμφώνησαν με τον κ. Καμίνη στη μεταφορά 40 ατόμων -με προτεραιότητα τα γυναικόπαιδα- σε κέντρα φιλοξενίας του Δήμου Αθηανιών και άλλων δήμων της Αττικής. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Προσωρινή λύση στο θέμα των σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα. Αίτηση για άσυλο από 603 πρόσφυγες

Καρπούς απέδωσαν οι συναντήσεις που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι Σύροι πρόσφυγες με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελο Συρίγο, και τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Οι σύροι πρόσφυγες κατέθεσαν στον κ. Συρίγο κατάλογο με 603 ονόματα για παραχώρηση ασύλου, ενώ συμφώνησαν με τον κ. Καμίνη στη μεταφορά 40 ατόμων -με προτεραιότητα τα γυναικόπαιδα- σε υποδομές του Δήμου.

Αναλυτικά, σε συνάντηση, που έγινε την Παρασκευή στο δημαρχείο της Αθήνας, με αντιπροσωπεία των Σύρων προσφύγων, και στην οποία συμμετείχαν ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου και ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς, αποφασίσθηκε ο δήμος Αθηναίων να παράσχει άμεσα 20 δωμάτια σε κοινωνικές δομές του, προκειμένου να μεταφερθεί ισάριθμος αριθμός οικογενειών.

Εξάλλου, ο δήμαρχος Αθηναίων ξεκινά επαφές με άλλους δημάρχους της Αττικής προκειμένου να εξευρεθούν και άλλοι χώροι προσωρινής στέγασης. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου -οπότε είχε τεθεί το θέμα και στο οποίο είχε παραβρεθεί ομάδα προσφύγων με τη δικηγόρο Ιωάννα Κούρτοβικ- ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός δήλωσε ότι οι δήμοι της Αθήνας στους οποίους έχει επιλεγεί δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης θα προσφέρουν άμεσα θέσεις, από τη στιγμή που το αποφασίσουν οι πρόσφυγες.

Εκ μέρους των προσφύγων, μετά τη συνάντηση, ο Μοχάμετ Χασέν ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων για την προσφορά στέγης και για την πρωτοβουλία του να κινητοποιήσει τους υπόλοιπους συναδέλφους του δημάρχους. Ευχαρίστησε, επίσης, τους ανθρώπους που έχουν ενδιαφερθεί για τους πρόσφυγες, για τη συμπαράστασή τους. Τέλος εξέφρασε την προσδοκία θα αυξηθεί πέραν των 10 ημερησίως ο αριθμός των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο που θα υποβάλλονται και θα ελέγχονται με ταχύρρυθμες διαδικασίες.

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία των Σύρων προσφύγων είχε συναντηθεί με τον γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελο Συρίγο. Στη συνάντηση είχε παραβρεθεί και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου. Οι Σύροι παρέδωσαν στον κ. Συρίγο κατάλογο με 603 ονόματα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Ο κ. Συρίγος χαρακτήρισε τον κατάλογο μια "πολύ θετική κίνηση" την οποία "περίμενε πολλές ημέρες" και ζήτησε από τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν άμεσα από την πλατεία Συντάγματος, καθώς είναι εκτεθειμένοι στο κρύο και τις βροχές. Ζήτησε, επίσης, να ετοιμάσουν άμεσα λίστα με τα άτομα που χρήζουν ιατρικής βοήθειας και τις οικογένειες με ανήλικα ώστε να μεταφερθούν πρώτοι, και ενημέρωσε τους πρόσφυγες ότι υπάρχουν διαθέσιμα για τη στέγασή τους ιδιωτικά ξενοδοχεία.

Πολιτικό άσυλο με εξάμηνη διάρκεια με τη διαδικασία του fast track

Από τους 603 καταγεγραμμένους πρόσφυγες που βρίσκονταν σε απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος όσοι διαθέτουν διαβατήριο και έγγραφα που αποδεικνύουν την ταυτότητά τους, θα τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο με εξάμηνη διάρκεια με τη διαδικασία του fast track, μέσα σε μία ή δύο ημέρες.

Όσοι εξασφαλίσουν το πολιτικό άσυλο θα μπορούν να ταξιδέψουν σε χώρες της ΕΕ.

Οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των Σύρων προσφύγων θα ξεκινήσουν άμεσα, από απόψε κιόλας, και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.

Σημειώνεται ότι δεν επανήλθε η αρχική πρόταση της Εκκλησίας -την οποία είχε κοινοποιήσει ο κ. Καμίνης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου- για παραχώρηση από την πλευρά της Εκκλησίας δικής της πολυκατοικίας στην περιοχή της Κυψέλης. Δεν υπήρξε επικαιροποίηση της πρότασης, μετά από επιστολές που απεύθυναν επιτροπές κατοίκων προς τον αρχιεπίσκοπο, αλλά και σχετική ερώτηση στο Κοινοβούλιο του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη.

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες
SHARE: