Λάρισα: Στις 28 Νοεμβρίου η αίτηση αναστολής της 53χρονης καθαρίστριας

Λάρισα: Στις 28 Νοεμβρίου η αίτηση αναστολής της 53χρονης καθαρίστριας
Τα δικαστήρια Λάρισας, Αρχείο

Επισπεύσθηκαν οι διαδικασίες με απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου - Αίτηση αναίρεσης κατέθεσε η υπεράσπιση

Στις 28 Νοεμβρίου προσδιορίστηκε να συζητηθεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της 53χρονης καθαρίστριας, η οποία κρατείται στις φυλακές Θηβών.

Η εξέλιξη έρχεται ύστερα από παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, προκειμένου να υπάρξει μια λύση για την περίπτωση της γυναίκα που καταδικάσθηκε σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών. Το αίτημα για να αναστολή η εκτέλεση της ποινής της θα συζητηθεί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Λάρισας.

Παράλληλα, η υπεράσπιση της γυναίκας κατέθεσε και αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Δευτεροβάθμιου δικαστηρίου στον Άρειο Πάγο, ενώ ήδη από χθες η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός έχει κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναίρεση της καταδίκης.

Ντρέπομαι αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν μια καλύτερη ζωή

Η ίδια μέσα από τις φυλακές της Θήβας δηλώνει την απέραντη ευγνωμοσύνη της, στο πανελλήνιο κύμα συμπαράστασης. Τονίζει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ελπίζει να αποφυλακιστεί σύντομα.

Μετά το σάλο που προκάλεσε σε ολόκληρη τη χώρα η προφυλάκισή της, η ίδια λύνει τη σιωπή της και ευχαριστεί όλους εκείνους που στέκονται στο πλευρό της. Η 53χρονη γυναίκα τονίζει στην εφημερίδα “Ταχυδρόμος του Βόλου” πως έκανε τα πάντα για τα παιδιά της. Λέει χαρακτηριστικά: “Ντρέπομαι αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική μου. Έτρεμε η ψυχή μου μη μεγαλώσουν σε ίδρυμα όπως εγώ”.

Μέσα από τις φυλακές της Θήβας δηλώνει την απέραντη ευγνωμοσύνη της, στο πανελλήνιο κύμα συμπαράστασης. Τονίζει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ελπίζει να αποφυλακιστεί σύντομα.

Υπενθυμίζεται ότι η καταδίκη της καθαρίστριας από το Πενταμελές Εφετείο Βόλου, προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου

Η γυναίκα είχε διοριστεί το 1996 και για προκειμένου να το καταφέρει αυτό, με τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, είχε πλαστογραφήσει το πτυχίο που είχε της Ε΄ δημοτικού και το έκανε της ΣΤ΄ Δημοτικού. Όταν η πλαστότητα εντοπίστηκε απολύθηκε, πέρασε από δίκη και επειδή κρίθηκε ότι επί 20ετία πληρωνόταν παράνομα, της επιβλήθηκε η εξοντωτική ποινή των 10 χρόνων κάθειρξης. Υπενθυμίζεται ότι η 53χρονη καθαρίστρια είχε καταδικασθεί πρωτοδίκως σε 15ετή φυλάκιση ενώ σε δεύτερο βαθμό, η ποινή της μετατράπηκε σε 10 χρόνια, χωρίς αναστολή.

Με την 53χρονη καθαρίστρια συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ.Καλογήρου πραγματοποιεί αυτή την ώρα επίσκεψη στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών και σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στις κρατούμενες που συνάντησε και συνομίλησε μαζί τους ήταν και η 53χρονη.

Στο θέμα παρενέβη, τέλος, και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Αυτή έχει ως εξής: Στη δημόσια συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την ποινική καταδίκη εργαζόμενης στην καθαριότητα από Εφετείο Κακουργημάτων, σημειώνουμε αρχικά την εκπεφρασμένη θέση μας περί ανάγκης εκλογίκευσης των δρακόντειων ποινών που προβλέπει ο ν. 1608/50 και ορθότερης διάκρισης των αδικημάτων. Η χρήση ενός νόμου που ψηφίστηκε σε εντελώς διαφορετικές ιστορικές συνθήκες ως εργαλείο αντιμετώπισης σύγχρονων ζητημάτων οδηγεί σε αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Η αναντιστοιχία αδικήματος και ποινής στην προκειμένη περίπτωση είναι προφανής.

Η σύγχυση που δημιουργείται από δύο διαφορετικές τάσεις που διαμορφώθηκαν στην νομολογία και οδηγούν σε διαφορετική ποινική αντιμετώπιση όμοιων περιπτώσεων μπορεί να αρθεί είτε με νομοθετική παρέμβαση είτε με λύση του νομικού ζητήματος από σταθερή νομολογία του Αρείου Πάγου. Οι κατηγορίες περί αναλγησίας δικαστικών λειτουργών που εξέδωσαν τη συγκεκριμένη ή άλλες όμοιες αποφάσεις είναι τουλάχιστον άδικες και συγκαλύπτουν την πραγματική αιτία του προβλήματος. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί εκδίδουν πάντα τις αποφάσεις τους μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα