Προσφυγικό: Παιδιά 1 στους 2 πρόσφυγες στην Ελλάδα

default image

Η υπηρεσία ασύλου σε συνεργασία με τον ΟΗΕ δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. 690 τα ασυνόδευτα παιδιά κατά κύριο λόγο από Αφγανιστάν, Συρία και Ιράκ (pics)

Το 48% των προσφύγων που έχει καταγραφεί στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ασύλου, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Όπως φαίνεται στην καταγραφή, ως τις 5 Ιουλίου είχαν προκαταγραφεί 20.100 άνθρωποι στις δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, εκ των οποίων 690 είναι ασυνόδευτα παιδιά.

10% των προσφύγων είναι ηλικίας μόλις 2 με 4 ετών

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα παιδιά αποτελούν το 48% των προσφύγων, ενώ σε ό, τι αφορά στους ενήλικες, 30% αυτών είναι άνδρες και 22% γυναίκες. Μάλιστα, φαίνεται πως στα μέχρι τώρα καταγεγραμμένα παιδιά, το 14% είναι ηλικίας από 5 έως 9 ετών. Σημαντικός είναι ο αριθμός των παιδιών μόλις 2-4 ετών (10%) καθώς και εκείνων μεταξύ 10 και 14 ετών (11%).

Από τις χώρες όπου μαίνεται ο πόλεμος τα περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά

Επιπλέον, η πλειονότητα των ασυνόδευτων παιδιών προέρχονται από το Αφγανιστάν (51%), ενώ ακολουθούν εθνικότητες από τις άλλες χώρες όπου μαίνεται ο πόλεμος, δηλαδή τη Συρία (33%) και Ιράκ (13%). Από τα 690 παιδιά που κατεγράφησαν ως ασυνόδευτα, 75% είναι ηλικίας 15 με 17 ετών, 19% από 10 έως 14 ετών, ενώ υπάρχουν και παιδιά μόλις 5-9 ετών που βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς συνοδό.

Δείτε τα στοιχεία όπως τα δίνει η Υπηρεσία Ασύλου:

Όπως αναφέρει η υπηρεσία, σχετικά με τη διαδικασία η προ-καταγραφή, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου από την Υπηρεσία Ασύλου και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Μέσω αυτής της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, χορηγήθηκε η κάρτα αιτούντος άσυλο σε χιλιάδες ανθρώπους. Η κάρτα αυτή τους επιτρέπει να διαμένουν νόμιμα στη χώρα και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.

Όσοι δεν κατάφεραν να προ-καταγραφούν ακόμα και επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου, μπορούν να το κάνουν, κανονίζοντας το ραντεβού για την καταγραφή, κατά προτίμηση, μέσω Skype. Δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων το επιθυμούσαν έχει πλέον προ-καταγραφεί, η πρόσβαση στο σύστημα του Skype θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα