Πτώση F-4: Θρήνος για τους δύο πιλότους – Αναζητούνται τα αίτια της τραγωδίας

Πτώση F-4: Θρήνος για τους δύο πιλότους – Αναζητούνται τα αίτια της τραγωδίας
INTIME NEWS

Με τον πλέον τραγικό τρόπο ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του δεύτερου πιλότου του μοιραίου F-4, καθώς βρέθηκε νεκρός. Αναζητούνται τα αίτια της τραγωδίας.

Ο τραγικός επίλογος της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας τύπου F-4, που κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας (30/1), στο Ιόνιο πέλαγος, νότια της Ανδραβίδας ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση.

Και οι δύο πιλότοι του Phantom F-4 εντοπίστηκαν νεκροί. Ο πρώτος, ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικα εντοπίστηκε νεκρός λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό, ενώ ο δεύτερος και κυβερνήτης του αεροσκάφους, σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης, βρέθηκε νωρίτερα σήμερα, μετά από αδιάλειπτες έρευνες.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ:

“Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που ακολούθησαν το αεροπορικό δυστύχημα της 30ης Ιανουαρίου 2023, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του”.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις “βυθίστηκαν” στο πένθος από την ημέρα που συνέβη το μοιραίο, κηρύσσοντας τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε την οδύνη και τα συλλυπητήριά του για τον άδικο χαμό των δύο πιλότων.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής και για να εντοπιστούν περαιτέρω συντρίμμια του μαχητικού.

Παρουσία πολιτικών οι κηδείες των δύο πιλότων

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβούν αύριο το πρωί στην Τρίπολη για να παραστούν στην κηδεία του υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Αντίστοιχα, την Παρασκευή (03/02) πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Νευροκόπι η κηδεία του κυβερνήτη του F4-E Phantom II, Σμηναγού (I) Ευστάθιου Τσιτλακίδη με την κυβέρνηση να αναμένεται να εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Πατέρας 29χρονου Υποσμηναγού: “Όταν διάβασε η γυναίκα μου ότι το Phantom έπεσε ήμουν σίγουρος πως είναι ο γιος μου”

Συγκλονίζουν τα σπαρακτικά λόγια του πατέρα του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ για τον γιο του, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν το μοιραίο αεροσκάφους F-4 κατέπεσε για άγνωστο λόγο στη θαλάσσια περιοχή της Ανδραβίδας, σκορπίζοντας τη θλίψη στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. Κωνσταντίνος Τουρούτσικας περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος αρνήθηκε να υποστεί τη διαδικασία της αναγνώρισης, την οποία και δεν θα ακολουθήσει: “Όχι δεν θα γίνει αναγνώριση. Δεν μπορούσα να πάω να υποστώ αυτό το μαρτύριο. Η μητέρα του είναι σε κωματώδη κατάσταση. Εγώ είμαι καλύτερα, εντάξει ο δικός μου πόνος δεν είναι σαν της μάνας.

Είμαι λίγο πιο καλά, με βοηθά που μιλάω και με δημοσιογράφους κι ευχαριστώ, με βοηθάει πάρα πολύ, αλλά τους είπα να πάω να κάνω αναγνώριση ξεχάστε το. Δεν μετακινούμαι από το σπίτι μου, από το δωμάτιο που ζούσε το παιδί μου. Μόνο στην κηδεία θα πάω αύριο και στον τάφο και πήραν DNA μην τα πολυλογούμε. Μπορώ να πάω να κάνω αναγνώριση του παιδιού μου; Εγώ τον είδα την Κυριακή σε άριστη κατάσταση, άριστη και γελαστό, όλα ωραία. Θα πάω τώρα να δω το παιδί μου παραμορφωμένο; Πώς θα είναι το παιδί μου με τέτοια πτώση 800 χιλιόμετρα στο νερό; να δω τι; Να το θυμάμαι έτσι;”.

Ο πατέρας του 29χρονου Υποσμηναγού ζήτησε από τον κόσμο να μην αποκαλεί “ήρωα” του παιδί του, λέξη που ούτε στον άτυχο πιλότο θα άρεσε:

Δεν μου αρέσει και δεν θα άρεσε και στον Μάριο η λέξη ήρωας. Δεν θα άρεσε στο παιδί μου να το λένε ήρωα. Ήταν ταπεινό παιδί. Δεν έλεγε καν ότι είναι πιλότος, πόσω μάλλον ήρωας. Ήρωα είχε μόνο τον Ηλιάκη και πρότυπο και τους άλλους πεσόντες. Το παιδί μου εμένα δεν σκοτώθηκε στον πόλεμο. Σκοτώθηκε σε μία άσκηση σε συνθήκες πολέμου και δεν είχε και αντίπαλο. Από που και ως που είναι ήρωας, δεν θα του άρεσε. Και σας λέω ούτε και εμένα μου αρέσει. Αν γινόταν μια αερομαχία και σκοτωνόταν θα έλεγα εντάξει, είναι ήρωας ή όσοι σκοτώθηκαν το ’40 στην Αλβανία είναι ήρωες. Εμένα μου έλεγε «πατέρα είμαι πολεμιστής. Εγώ πατέρα είμαι πολεμιστής, μαχητής”.

Μάλιστα, ο κ. Τουρούτσικας περιέγραψε και τη στιγμή που πληροφορήθηκε την τραγική είδηση, αποκαλύπτοντας πως στο άκουσα ότι ένα αεροσκάφος Phantom κατέπεσε, κατάλαβε πως μέσα σε αυτό βρισκόταν ο γιος του:

“Η μητέρα το έμαθε στις 4 η ώρα τη Δευτέρα το μεσημέρι. Το παιδί μου σκοτώθηκε 10:18 το πρωί γιατί πέταξε 10:13. Στις 10:18 σκοτώθηκε και ήμασταν όλοι στην τρελή χαρά. Δεν μπορώ να το χωνέψω αυτό, δηλαδή ξεψυχούσε το παιδί μου και εγώ γέλαγα. Ένα προαίσθημα, ένα συναίσθημα. Όταν διάβασε η γυναίκα μου ότι το Phantom έπεσε ήμουνα 100% σίγουρος ότι είναι ο γιος μου. Δεν ήμουνα σίγουρος μόνο ότι έχει σκοτωθεί γιατί ήξερα ότι είναι καλός πιλότος. Είχε ικανότητες, λέω μπορεί να πετάχτηκε, αλλά ότι ήταν αυτός ήμουνα σίγουρος. Αυτό ήταν διαίσθηση και όταν πήρα τηλέφωνο από τον πύργο ελέγχου, ένα συνάδελφό του, του μοναδικού που έχω το νούμερο και έκλαιγε, της λέω μην έχεις καμία ελπίδα ο Μάριος έχει σκοτωθεί, δεν μας το λένε και πράγματι. Αυτή ήλπιζε βέβαια”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version