Πυρκαγιές: Έκτακτη σύσκεψη λόγω αυξημένου κινδύνου – Συνδράμουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες

Πυρκαγιές: Έκτακτη σύσκεψη λόγω αυξημένου κινδύνου – Συνδράμουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες
Φωτιά sooc

Στο επίπεδο "4" στην κατηγορία κινδύνου για εκδήλωση φωτιάς βρίσκονται αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και η Αττική. Έκτακτη σύσκεψη από την ηγεσία της Πυροσβεστικής. Δείτε τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιήσει η ηγεσία της Πυροσβεστικής, καθώς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο, Κυριακή 03/07 σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Παράλληλα, συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών, ενώ καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Συνδράμουν και Ρουμάνοι Πυροσβέστες

Την πρώτη αποστολή που έφθασε στην Ελλάδα από τη Ρουμανία στο πλαίσιο του προγράμματος προ-εγκατάστασης πυροσβεστών (pre-positioning pilot project) από 6 ευρωπαϊκές χώρες, υποδέχθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Οι 28 Ρουμάνοι πυροσβέστες έφτασαν από χθες οδικώς στην Αθήνα μαζί με τα δικά τους οχήματα και θα βρίσκονται στην Αθήνα μέχρι τις 31 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, οι Ρουμάνοι πυροσβέστες θα αλλάξουν μία φορά βάρδια καθώς στις 15 Ιουλίου θα τους αντικαταστήσουν 28 άλλοι συνάδελφοι τους από την Ρουμανία.

Ο κ. Στυλιανίδης αφού τους ευχαρίστησε προσωπικά για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εξέφρασε και τις ευχαριστίες του προς τον επικεφαλής της υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Ρουμανίας, υφυπουργό Δρ. Raed Arafat, για την εξαρχής υποστήριξή του στο πρόγραμμα.

«Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε σε ένα δύσκολο καλοκαίρι για την πατρίδα μας για να βοηθήσετε και να αποδείξετε στην πράξη ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι κάτι θεωρητικό αλλά είναι κάτι συγκεκριμένο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως είπε, το πρόγραμμα προεγκατάστασης ήταν ένα πρόγραμμα που συζητήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

«Ήταν ελληνική πρόταση. Η Ρουμανία το έκανε αποδεκτό από την πρώτη στιγμή γιατί κατάλαβε την εξαιρετική του σημασία για να υπάρχει αυτή η πραγματική αλληλεγγύη στην πράξη του πεδίου μεταξύ των Ευρωπαίων. Για εμάς τους δικούς μας πυροσβέστες αυτή η πράξη αλληλεγγύης στα ελληνικά χώματα σημαίνει πολλά. Σημαίνει ότι μπορείτε να ανταλλάξετε γνώσεις και εμπειρίες , μπορείτε να μάθετε από την εμπειρία των δικών μας πυροσβεστών, που είναι εξαιρετική, και μπορείτε κι εσείς να συνεισφέρετε από τις δικές σας εμπειρίες», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Θέλουμε να νιώθετε ότι ήρθατε εδώ βρήκατε μία νέα οικογένεια και θα τύχετε της καλύτερης υποδοχής αλλά και σε ό,τι χρειαστείτε θα είμαστε δίπλα σας. Έχετε νιώσει κάποιοι από εσάς την ανταπόδοση από τους Έλληνες. Ο Έλληνας είναι άνθρωπος που εκφράζει την ευγνωμοσύνη του με άμεσο τρόπο όταν κάποιος τον βοηθάει στη δύσκολη στιγμή και να είστε σίγουροι ότι και φέτος αν συμβούν γεγονότα θα είμαστε όλοι μαζί επί του πεδίου. Για ό,τι δύσκολο θα παλέψετε με τους δικούς μας πυροσβέστες έτσι ώστε να σώσουμε ζωές να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, σε περιουσίες αλλά και γενικά τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Στην Ελλάδα πυροσβέστες από τη Ρουμανία INTIME NEWS

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρουμανικής αποστολής Πύραρχος (Colonel) Adrian Alexandru Csilik, σημείωσε ότι «Δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στην Ελλάδα και είναι μεγάλη η χαρά μας που έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε ξανά με τους Έλληνες συναδέλφους μας», ευχαριστώντας τον υπουργό και ολόκληρο το Πυροσβεστικό Σώμα για την υποδοχή, τη φιλοξενία και την άριστη συνεργασία.

Στην τελετή υποδοχής στην Πυροσβεστική Ακαδημία το «παρών» έδωσαν επίσης o υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, καθώς και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος.

Ταυτόχρονα, στη Λάρισα έφθασε η αντίστοιχη αποστολή από Βουλγαρία, την οποία υποδέχθηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Πινακά και τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Βασίλη Καραλή. Παρόντες στην υποδοχή ήταν, επίσης, ο συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, υποστράτηγος Δημήτρης Καρασαββίδης, καθώς και ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, αρχιπύραρχος Ευάγγελος Φαλάρας.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο

  • Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
  • Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
  • Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
  • Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος

  • Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
  • Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
  • Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
  • Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
  • Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
  • Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
  • Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
  • Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
  • Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
  • Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  • Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
  • Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
  • Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
  • Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

  • την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
  • την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
  • το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα