Ρωμανός: Συζητήθηκε η αίτηση αναίρεσης για την ατομική τρομοκρατία

Ρωμανός: Συζητήθηκε η αίτηση αναίρεσης για την ατομική τρομοκρατία
Ο Νίκος Ρωμανός Eurokinissi

Κατά την εισαγγελική τοποθέτηση, θα πρέπει να απορριφθούν οι αιτήσεις αναίρεσης των τριών καταδικασθέν των Μιχαηλίδη, Ρωμανού, και Ντάλιου, πλην το σκέλος που αφορά στη χορήγηση ελαφρυντικού για τους δύο τελευταίους.

Την άσκηση αναίρεσης μόνο ως προς το σκέλος που αφορά στην μη χορήγηση ελαφρυντικού για το Νικο Ρωμανό και τον Ντάλιο, πρότεινε ενώπιον του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας ΑΠ, Γρηγόρης Πεπόνης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ανέπτυξε αναλυτικά κάθε σημείο για το οποίο οι τρεις καταδικασθείς για επιμέρους πράξεις που αφορούσαν τη δράση τους, Γ. Μιχαηλίδης, Α. Ντάλιος και Νίκος Ρωμανός, ζητούσαν να ασκηθεί αναίρεση κατά της απόφαση τους Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Στην τοποθέτηση του ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης ως προς την μη χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη για το Νίκο Ρωμανό και για τον Αργύρη Ντάλιο.

Υποστήριξε και για τους δύο πως η δευτεροβάθμια απόφαση απέρριψε τη χορήγηση της ελαφρυντικής περίστασης και δεν δέχθηκε ως επαρκή τα πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν στο εφετείο, όπως την ολοκλήρωση του Λυκείου και την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο για το Νίκο Ρωμανό, με το σκεπτικό ότι το διάστημα εκείνο ήταν υπό κράτηση και εξαιτίας των πεποιθήσεών του όπως τις ανέπτυξε κατά την απολογία του.

«Ξέρουμε πολλούς κρατούμενους που τελειώνουν το λύκειο και μπαίνουν πανεπιστήμιο; Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια με θετικό προσανατολισμό» ανέφερε ο Γρηγ. Πεπόνης και συνέπειες: «Είναι αδιάφορη η κοσμοθεωρία του εγκληματολογικά και από πλευράς αξιόποινου. Εγώ μπορώ να πιστεύω ότι είμαι ο Βούδας, τι σημασία έχει;».

«Μοναχικός λύκος»

Ωστόσο, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εισηγήθηκε να απορριφθούν οι αιτήσεις αναίρεσης ως προς τα άλλα ζητήματα που έθεσαν οι τρεις καταδικασθέντες. Ανάμεσα σε αυτά και το ζήτημα της «ατομικής τρομοκρατίας», η οποία αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, δικαιολογώντας την κρίση για ενοχή τους για σειρά πράξεις ως τρομοκρατικές ενέργειες, αν και έχουν αθωωθεί από την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση (187Α ΠΚ).

Όπως ανέπτυξε νωρίτερα και ο Θεοδ. Μαντάς, δικηγόρος του Νικ. Ρωμανό, η εν λόγω δικαστική κρίση «επιδιώκει με ερμηνεία για πρώτη φορά να εισαγάγει την αντίληψη της ατομικής τρομοκρατίας, η οποία δεν ήταν στη βούληση νομοθέτη και επιχειρεί να νομοθετήσει με κίνδυνο κάθε ατομική περίπτωση να μπαίνει κάτω από την ομπρέλα ατομικής τρομοκρατίας, καταργώντας ουσιαστικά την πραγματική βούληση του ποινικού νομοθέτη». Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε την απορρίψει αυτού του σκέλους του αιτήματος ως αβάσιμο, επισημαίνοντας: «είναι δυνατόν μεμονωμένα πρόσωπα να πράξουν τρομοκρατικές πράξεις. Ο μεμονωμένος τρομοκράτης είναι ο μοναχικός λύκος. Σε διεθνές επίπεδο το έχουμε συναντήσει, με δεκάδες εκατοντάδες θύματα. Η δική μας νομοθετική πρόβλεψη το ρυθμίζει με αυτό τον τρόπο».

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα