Σακελλαρίδης: Απελπισία και απόγνωση για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στα νησιά

O Γαβριήλ Σακελλαρίδης
O Γαβριήλ Σακελλαρίδης EUROKINISSI

Την άρση του γεωγραφικού περιορισμού και τη μεταφορά των εγκλωβισμένων στα νησιά αιτούντων άσυλο ζήτησε ο Διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά την αποστολή στη Χίο και τη Λέσβο

Στους καταυλισμούς της ΒΙΑΛ στη Χίο και της Μόριας στη Λέσβο, βρέθηκαν άνθρωποι του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, προκειμένου να διαπιστώσουν το πώς έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες ζωής προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες.

«Οι συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο στην Μόρια και τη ΒΙΑΛ αποτελούν ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα και την Ευρώπη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ζωές των ανθρώπων αυτών έχουν τεθεί σε αναμονή για διάστημα που φτάνει μέχρι και τα δύο χρόνια με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα κρούσματα απόγνωσης και ψυχικών διαταραχών» τονίζει σε δήλωσή του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού, ο κ. Σακελλαρίδης συναντήθηκε με το Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό καθώς και με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Χίου αλλά και με τοπικές συλλογικότητες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

«Αυτό που ζητάμε ως Διεθνής Αμνηστία από την ελληνική κυβέρνηση είναι να αρθεί ο απαράδεκτος γεωγραφικός περιορισμός των ανθρώπων αυτών στα νησιά και να μεταφερθούν άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να καταγραφούν, να τους εξασφαλισθεί η κατάλληλη υποδοχή και διαμονή και να εξετασθούν οι αιτήσεις ασύλου τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια» υπογραμμίζει ο Διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Όπως λέει, στη διάρκεια της αποστολής, διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά πως η υποδοχή που επιφύλαξε η Ευρώπη μέσω της Ελλάδας στους ανθρώπους που μαζί με τις οικογένειες τους εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και τις ζωές τους κατατρεγμένοι και κυνηγημένοι για να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, ήταν να τους περιορίσει στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουνε μετατραπεί από νησιά αλληλεγγύης σε ανοιχτές φυλακές με βάση τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

ADVERTISING

SHARE: