Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ) MotionTeam

Έρχεται βοήθεια από την Κομισιόν για την ανακούφιση των χιλιάδων προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Συνεχίζεται η προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την Ειδομένη. Συγκλονιστικές μαρτυρίες

«Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, “ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας” έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», σημείωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.

Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων. Επιπροσθέτως, χαιρέτισε τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Με τα πόδια στην Ειδομένη

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η μεγάλη πορεία των προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στα κλειστά σύνορα. Πού είναι η γραμμή ρωτάνε με αγωνία όσοι φτάνουν περπατώντας στην Ειδομένη. Κρατώντας σφιχτά τα παιδιά τους και κουβαλώντας τα λιγοστά υπάρχοντά τους χιλιόμετρα ολόκληρα, η … γραμμή, δηλαδή το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, είναι ένας ακόμη στόχος που έχει επιτευχθεί για να φτάσουν πιο κοντά στο όνειρο της κεντρικής Ευρώπης. Θέλουν να πάνε να καθίσουν δίπλα στη γραμμή, να κοιτάνε απέναντι κι ας περιμένουν μέρες για να περάσουν, αρκεί να είναι εκεί κοντά.

Μέχρι το μεσημέρι πάντως, οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν άνοιξαν στιγμή την ουδέτερη ζώνη. Με αγωνία, γυναίκες με παιδιά, μπήκαν το μεσημέρι μπροστά στο σημείο διέλευσης παρακαλώντας να μάθουν πότε θα μπορέσουν να περάσουν χωρίς να πάρουν απάντηση. Άλλωστε, χιλιάδες άνθρωποι, είναι πλέον μέρες εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό, ενώ συνεχίζουν να έρχονται κατά δεκάδες κάθε μέρα με τα πόδια.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ανάγκες των ανθρώπων μεγαλώνουν γιατί βρίσκονται εδώ μέρες, με πολλά μικρά παιδιά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Νάνου από την Ύπατη Αρμοστεία.

«Κουρασμένοι, εξαντλημένοι, ανυπόμονοι, έχουν μεγάλη αγωνία για το τι θα συμβεί» συμπληρώνει χαρακτηρίζοντας «εκτάκτου ανάγκης» την ανθρωπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Εν τω μεταξύ, ταξί με πρόσφυγες καταφθάνουν συνεχώς στον καταυλισμό όπου πλέον δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται περιμετρικά, μέσα στα γειτονικά χωράφια, με σκηνές όπου έχουν στήσει και ζουν σε άθλιες συνθήκες εκατοντάδες πρόσφυγες. Ανάμεσά τους υπάρχουν ακόμα και Αφγανοί, οι οποίοι ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα τους επιτραπεί να περάσουν. Περιμένουν μέρες, ακόμα και ανήλικοι Αφγανοί οι οποίοι αρνούνται να μπουν σε καθεστώς προστασίας και σε δομή φιλοξενίας, πιστεύοντας ότι θα καταφέρουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Η μεγαλύτερη ουρά στον καταυλισμό είναι αυτή που σχηματίζεται όταν μέλη της ΜΚΟ Praksis μοιράζουν σάντουιτς. Χιλιάδες στέκονται καρτερικά και περιμένουν να φτάσει η σειρά τους για να πάρουν το μοναδικό ίσως φαγητό για ολόκληρη την μέρα. Κάποιοι, αν και περιμένουν μέχρι και 3 ώρες, δεν κατορθώνουν να πάρουν ένα από τα 2.000 σάντουιτς που μοιράζει η οργάνωση ενώ κάποιοι άλλοι, όπως μια γυναίκα από το Ιράκ που αποφασίζει να τηγανίσει… ντομάτες, αγοράζουν λιγοστά λαχανικά και φρούτα από έναν υπαίθριο μανάβη.

Τα λεφτά τους τελειώνουν, μαζί και η υπομονή, όμως, και ακόμα δε διαφαίνεται φως στον ορίζοντα. Ήδη σήμερα, τα καρτελάκια με τα νούμερα προτεραιότητας προκειμένου να περάσουν στην ουδέτερη ζώνη, είχαν φτάσει στο 138. «Τα νούμερα αυτά δίνονται σε γκρουπ που μπορεί να περιλαμβάνουν μέχρι και 50 ανθρώπους», εξηγεί μέλος της Praksis.

«Απέδρασα από το Ιράκ, γιατί κινδύνευα επειδή μιλούσα τη γλώσσα του… σατανά», λέει ο 39χρονος Κάμελ, καθηγητής αγγλικών. Επί μέρες, εγκλωβισμένος αυτός και η οικογένειά του στον καταυλισμό, ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα μπορέσει να διαβεί την ουδέτερη ζώνη.

Στο βενζινάδικο, στο Πολύκαστρο όπου πολλά λεωφορεία αποβιβάζουν πρόσφυγες, η οργάνωση Save the children, έχει στήσει έναν παιδότοπο για να απασχολούνται στην πολύωρη αναμονή τα παιδιά. Καθισμένα σε τραπεζάκια, ζωγραφίζουν με χρώματα τη ζωή που ονειρεύονται: σπίτια μεγάλα, ήλιο και φύση. Χαμογελούν, φοράνε αποκριάτικες μάσκες και στολές και διαγωνίζονται για την καλύτερη ζωγραφιά που θα κοσμήσει την σκηνή της οργάνωσης.

Πολλοί συνεχίζουν να επιλέγουν να περπατούν τα 20 χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από το Πολύκαστρο στην Ειδομένη. Ο δρόμος είναι διάσπαρτος από ρούχα, κουβέρτες και μικροαντικείμενα που τους βαραίνουν στην πεζοπορία. Κάποιοι άλλοι, όπως ο Αμπούντ -ο οποίος μιλώντας χθες έξω από το στρατόπεδο μετεγκατάστασης στα Διαβατά δήλωνε αποφασισμένος να φτάσει με την οικογένειά του με τα πόδια στην ουδέτερη ζώνη-, έχουν καταφτάσει κατάκοποι μετά από 9 ώρες πεζοπορίας. «Πού είναι η γραμμή;» ρωτάει και αυτός και κοιτάει με αγωνία το συρματόπλεγμα που τον χωρίζει από το όνειρο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα