Σχέδιο Ποινικού Κώδικα: Υπερ αλλά με ενστάσεις η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Σχέδιο Ποινικού Κώδικα: Υπερ αλλά με ενστάσεις η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος
Αίθουσα δικαστηρίου Eurokinissi

Η εισαγγελική ένωση επικροτεί τη νομοθετική πρωτοβουλία, ωστόσο δεν υιοθετεί ορισμένες διατάξεις που καταγράφονται στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα.

Την ανάγκη να επιτευχθεί μία νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρει αλλαγές στην ποινική Δικαιοσύνη, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Ελ. Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας ωστόσο ενστάσεις, αναφορικά με συγκεκριμενα άρθρα τα οποία περιλαμβάνονται στο σχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, «επικροτούμε την νομοθετική πρωτοβουλία αλλά έχουμε και ενστάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε στον υπουργό Δικαιοσύνης και ελπίζουμε να εισακουστούμε”. Αντίστοιχα, σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της εισαγγελικής ένωσης δήλωσε ότι «η αναγκαιότητα αλλαγής των Κωδίκων είναι δεδομένη και αν γίνουν ορισμένες βελτιώσεις σε ρυθμίσεις που έχουν προβλήματα το νομοθέτημα κινείται σε θετική κατεύθυνση και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση απονομής της ποινικής Δικαιοσύνης».

Μεταξύ άλλων, ο Ελ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στον κίνδυνο μαζικών παραγραφών σε σειρά σοβαρών αδικημάτων (αδικήματα όπως η φοροδιαφυγή, η μη καταβολή ΦΠΑ, η λαθρεμπορία) λόγω της μετατροπής τους από κακουργήματα σε πλημμελήματα, αλλά και στην αδυναμία εφαρμογής της παροχής κοινωφελούς εργασίας ως κύρια ποινή. Για το τελευταίο ζήτημα μάλιστα, υποστήριξε πως ήδη σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας υπάρχουν 1.000 περιπτώσεις καταδίκων που παρέχουν κοινωφελή εργασία και εποπτεύονται μόλις από εννέα Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής.

Ειδική αναφορά έκανε στις διατάξεις του σχετικού, που προβλέπουν ότι η απιστία και η απάτη σε βάρος του Δημοσίου θα διώκονται πλέον μετά από μήνυση. Μάλιστα, έθεσε ως παράδειγμα περίπτωση μεγάλης κατάχρησης σε Δήμο, όπου πρέπει ο δήμαρχος ή η δημαρχιακή επιτροπή να κάνουν μήνυση αλλιώς η υπόθεση δεν θα μπορεί να ερευνηθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα