Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Ωρωπό

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Ωρωπό

Η φωτιά στον Ωρωπό που έχει κάψει ήδη σχεδόν 20 στρέμματα δασικής έκτασης, εκτιμάται πως ξεκίνησε από χαράδρα, σε απόσταση 200 μέτρων από σπίτια. Σε ύφεση το μέτωπο στην Ανατολική Μάνη

Ρεπορτάζ: Μάνος Φραγκιουδάκης/ Θοδωρής Παναγιωτίδης

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα σε δασική έκταση με πεύκα και πουρνάρια στην περιοχή Μικροχώρι, στον Ωρωπό Αττικής. Στο σημείο υπήρχαν διάσπαρτα σπίτια, τα οποία όμως δεν κινδύνευσαν.

Συνολικά στο σημείο μετέβησαν και επιχειρούν 45 άντρες της Πυροσβεστικής με 15 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα και ρίψεις νερού πραγματοποιούν από αέρος δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο, μέχρι να δύσει ο ήλιος.


Η φωτιά φαίνεται πως λίγο μετά τις 19.30 βρίσκεται σε ύφεση, έχοντας κάνει στάχτη περίπου 10 με 20 στρέμματα πευκόφυτου δάσους. Η εστία της εικάζεται πως ξεκίνησε από χαράδρα στο σημείο, 200 μέτρα από όπου εντοπίζεται αριθμός σπιτιών. Φαίνεται ωστόσο, να μην κινδυνεύουν, χάρη στη διεύθυνση του ανέμου που για την ώρα είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση.

 

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του News 24/7 Μάνο Φραγκιουδάκη που βρίσκεται στο σημείο, φωτιά ξέσπασε και στην απέναντι πλευρά του οδικού δικτύου. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, κάποια κουκουνάρια τυλίχθηκαν στις φλόγες και έσκασαν, με αποτέλεσμα το μέτωπο να επεκταθεί και σε παρακείμενη χορτολιβαδική έκταση.

Δείτε βίντεο από την επιχείρηση της πυροσβεστικής:

Τα μέτωπα ανά την Ελλάδα

Σε ύφεση και οριοθετημένη είναι πλέον και η πυρκαγιά στην Ηλεία, σε αγροτοδασική έκταση στην Αλφειούσα. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 34 άντρες της Πυροσβεστικής με 17 οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από την Πυροσβεστική τονίζουν επίσης ότι ουδέποτε απειλήθηκε κατοικημένη περιοχή ή η Αρχαία Ολυμπία, παρά μόνο στην περίπτωση της Αρχαίας Ολυμπίας ότι λόγω ανέμων οι καπνοί κατευθύνθηκαν προς τα εκεί, όχι όμως και η φωτιά.

Την ίδια ώρα υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε και η φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βιβάρι Ναυπλίου.

Υψηλός κίνδυνος σε πολλές περιοχές της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος (κατηγορίας κινδύνου 4) και σήμερα Τετάρτη 5 Ιουλίου για Στερεά Ελλάδα, Αττική, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Πελοπόννησο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για σήμερα Τετάρτη 05 Ιουλίου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

·  Περιφέρεια Αττικής

·  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος)

·  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)

·  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα, Κυκλάδες)

·  Περιφέρεια Κρήτης

·  Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα