Σε εξέλιξη τα έργα στο Piraeus Tower – Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο

Σε εξέλιξη τα έργα στο Piraeus Tower – Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο
O Πύργος του Πειραιά. Eurokinissi

Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 τοποθετείται η ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του Πύργου του Πειραιά. Πώς θα αξιοποιηθεί, ποια είναι η ιστορία του.

Εως πότε θα παραμείνει ο Πύργος του Πειραιά το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα; Η “μάχη” των ψηλών κτιρίων έχει ξεκινήσει στην Αττική και ο για πολλά χρόνια εγκαταλελειμένος Πύργος του Πειραιά στο λιμάνι θα κρατήσει τη 2η θέση έως ότου ολοκληρωθούν οι Πύργοι στο Ελληνικό.

Αυτό θα αργήσει λίγο ακόμη ενώ σε λιγότερο από 2 χρόνια από σήμερα το Piraeus Tower θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί προς πλήρως λειτουργική χρήση.

Αυτό δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, μιλώντας στο 60 Delphi Economic Forum στο Ζάππειο Μέγαρο. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Σε δύο χρόνια αναμένεται το project να είναι έτοιμο, στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ο Πύργος αναμένεται να είναι λειτουργικός».

Υπενθυμίζουμε ότι η κοινοπραξία Dimand – EBRD – Prodea Investments ΑΕΕΑΠ ανέλαβε να το μετατρέψει σε συγχρονο κτίριο γραφείων και εμπορικών χρήσεων. Νικητής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού των όψεων αναδείχθηκε το γραφείο PILA.

Το project

Ο εμβληματικός, αλλά εγκαταλελειμμένος, Πύργος του Πειραιά είναι το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, μετά τον Πύργο των Αθηνών.

Έχει ύψος 84 μέτρα και αποτελείται από 22 ορόφους. Αν και δεσπόζει στο λιμάνι εδώ και 45 χρόνια, ποτέ δεν αξιοποιήθηκε για διάφορους λόγους.

Οι όροι του Διεθνή Διαγωνισμού, σύμφωνα με την κατακύρωση, που εγκρίθηκε από το ΣτΕ, προβλέπουν την παραχώρησή του για 99 έτη, τη διαχείριση και εκμετάλλευσή του από τον αναδόχο, με ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο 1.010.000 ευρώ και με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι 33 μήνες για τη ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με προστατευτικό κέλυφος, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξή του σε τοπόσημο της πόλης.

Η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μικτές χρήσεις και η πρόθεση των επενδυτών είναι να διαμορφωθεί το κτίριο για καταστήματα, γραφεία, χώρους εστίασης και έναν Πολυχώρο Πολιτιστικών λειτουργιών για την ανάδειξη του θαλάσσιου τουριστικού και ναυτιλιακού προϊόντος, που χαρακτηρίζει την πόλη και το μεγάλο λιμάνι του Πειραιά.

Η ιστορία του Πύργου

Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Α. Σκυλίτση και φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοϊζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ το 1983 πήρε την εξωτερική του μορφή. Για πολλά χρόνια παρέμεινε ένα “κουφάρι” που δεν λειτούργησε ποτέ, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν περιστασιακά ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα, τα γραφεία του Εθνικού και διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version