Σε κλοιό καύσωνα όλη η χώρα – Οι θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες

Σε κλοιό καύσωνα όλη η χώρα – Οι θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αφόρητη είναι η ζέστη απο το πρωί σε όλη τη χώρα με το θερμόμετρο να ανεβαίνει τις επόμενες ημέρες. Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία. Κλειστά σχολεία λόγω καύσωνα. Πότε θα δροσίσει.

Καμίνι θυμίζει σήμερα Τετάρτη όλη η χώρα ενώ οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη κάνουν την κατάσταση αφόρητη.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ ο καύσωνας θα διαρκέσει  έως την Δευτέρα. Μέχρι τότε θα έχουμε 38άρια και 40άρια  και δεν αποκλείεται το θερμόμετρο να ξεπεράσει τους 41 βαθμούς σε κάποιες περιοχές.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με την πρόγνωση απο τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά, την Πέμπτη η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και προβλέπεται να φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου, όμως στα νησιά και σε παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Την Παρασκευή και το Σάββατο η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου ενώ την Κυριακή, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στα κεντρικά και τα νότια και μόνο στα βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση.

Επι ποδός οι δήμοι της Αττικής

Επί ποδός βρίσκονται οι δήμοι της Αττικής. Οι δημοτικές υπηρεσίες αυτές τις ημέρες θα επικεντρωθούν στην προστασία των δημοτών και ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ήδη, οι περισσότεροι δήμοι έχουν ανακοινώσει τη λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων σε δημοτικά κτίρια και καταστήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, για φιλοξενία και προστασία των πολιτών που νιώσουν πως το έχουν ανάγκη.

Παράλληλα, εκδίδουν συμβουλές για να τις ακολουθήσουν οι πολίτες αυτές τις ζεστές ημέρες, αλλά και οδηγίες για βοήθεια προς κάποιον που υποστεί θερμοπληξία.

Κλειστά σχολεία

Αρκετά σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά λόγω του καύσωνα ενώ με απόφαση του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, θα διακοπούν προσωρινά τα μαθήματα αύριο, Πέμπτη, 24/6/2021, σε όλα τα Ειδικά Σχολεία του Δήμου Πειραιά, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, που θα επικρατήσουν στην πόλη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ.

Στους δήμους Θηβαίων, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Λεβαδέων και Λαμίας τα δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά και την Πέμπτη 24 Ιουνίου.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version