Σε οριακή κατάσταση ο Νίκος Ρωμανός. Aίτηση αναίρεσης κατέθεσε ο δικηγόρος του

Σε οριακή κατάσταση ο Νίκος Ρωμανός. Aίτηση αναίρεσης κατέθεσε ο δικηγόρος του
ΑΘΗΝΑ-συνέντευξη των δικηγόρων της οικογένειας Τσαλικίδη, για την υπόθεση των υποκλοπών// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ.(EUROKINISSI) eurokinissi

Επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος συνεχίζει την απεργία πείνας. Αίτηση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά από τον δικηγόρο του

Ο συνήγορος του Νίκου Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, με αίτηση που υπέβαλε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητά να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, με το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση του Νίκου Ρωμανού να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών στο οποίο πέρασε μετά τη συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μέσα από τον αίτηση του ο Νίκος Ρωμανός, δια των συνηγόρων του, προβάλει λόγους ακυρότητας της γνωμοδότησης του ανακριτή κ. Νικόπουλου, υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να γνωμοδοτήσει, διότι η ιδιότητά του ως καταδικασμένου για ληστεία, υπερκαλύπτει την ιδιότητά του ως υποδίκου για τρομοκρατία.

Με αυτό τον τρόπο η πλευρά Ρωμανού υποστηρίζει ότι ξεπερνιέται ο νομικός σκόπελος της υποχρεωτικής και δεσμευτικής γνωμοδότησης του ανακριτή, ο οποίος ήταν εξ αρχής αρνητικός, επειδή ο Ρωμανός είναι υπόδικος και κατ’ επέκτασιν, κατά την κρίση του, ύποπτος φυγής.

Σε σοβαρή κατάσταση ο Ρωμανός

Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, στην τελευταία επαφή που είχαν με τη διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείο “Γεώργιος Γεννηματάς” πριν λίγη ώρα, τους γνωστοποιήθηκε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του κρατουμένου είναι πάρα πολύ πεσμένο και βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους των κομμάτων, ενόψει της τροπολογίας που θα καταθέσει η κυβέρνηση για το θέμα, εντός της ημέρας, θα πάει στο Λογιστήριο του Κράτους.

Πρώτος συναντήθηκε με τον υπουργό, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος προσκόμισε τροπολογία της ΔΗΜΑΡ, την οποία ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει.

Η τροπολογία ανέφερε, ότι όταν υπάρχει αρνητική άποψη του Συμβουλίου, φυλακών ή Πρωτοδικών, αυτή να μπορεί να λύνεται, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ειδικά αιτιολογημένη και απόφαση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου των Φυλακών. Παράλληλα, τόνισε πως με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας, με γνώμη του προέδρου του ΤΕΙ ή ΑΕΙ, όπου έχει περάσει ο κρατούμενος για το πώς θα γίνει η φοίτησή του, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών κράτησης.

Την ίδια στιγμή, η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη δήλωσε ότι “ο υπουργός Δικαιοσύνης με διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει τη συνέχιση των σπουδών του Νίκου Ρωμανού και περιμένουμε να το δούμε την Τρίτη, που κατατίθεται νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης στο οποίο φαντάζομαι θα υπάρχει η τροπολογία”.

Ενώ, σε ερώτηση δημοσιογράφων αν η τροπολογία αφορά και την παρακολούθηση των μαθημάτων εξ αποστάσεως, απάντησε “Ναι ακόμα και εξ αποστάσεως, αρκεί να διασφαλιστεί η συνέχιση των σπουδών του. Αφού η πολιτεία του έδωσε το δικαίωμα να δώσει εξετάσεις, να του δώσει τη δυνατότητα και να σπουδάσει”.

Παράλληλα, ο Βασίλης Καπερνάρος εκπροσωπώντας τους Ανεξάρτητους βουλευτές συμφώνησε με το πνεύμα τής τροπολογίας και ζήτησε άμεση λύση ώστε να σωθεί ο κρατούμενος, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά “δεν μας περισσεύει κανένα ελληνόπουλο”.

Αναλυτικά, η τροπολογία που προτείνεται από την κυβέρνηση αναφέρει:

Στην παραγρ.1 του άρθρου 58 του ν.2776/1999 “Σωφρονιστικός Κώδικας”, προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

“Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων, καθώς και η συμμετοχή στις εξετάσεις των ανωτέρω φοιτητών κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της σχολής στην οποία φοιτούν, σε περίπτωση που δεν χορηγούνται σ’ αυτούς οι από τα αρμόδια όργανα εκπαιδευτικές άδειες”.

Ενώ η αιτιολόγησή της αναφέρει πως με την προτεινόμενη ρύθμιση διασφαλίζεται το δικαίωμα των κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων, στην εκπαίδευση και ειδικότερα διευκολύνεται η φοίτηση αυτών, καθώς θεσμοθετείται η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων και εργαστηρίων εξ αποστάσεως και η συμμετοχή τους στις αντίστοιχες εξετάσεις , μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει σήμερα η τεχνολογία, στις περιπτώσεις που οι κρατούμενοι δεν έχουν λάβει εκπαιδευτική άδεια. Με το μέτρο αυτό, που οι λεπτομέρειες υλοποίησής του θα καθορισθούν με Κ.Υ.Α. των Υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, δίδεται στον κρατούμενο δυνατότητα άλλης μίας επωφελούς για την ανάπτυξη της προσωπικότητας , του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του ενασχόλησης, αλλά και διευκολύνεται η κοινωνική του επανένταξη.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα