Σε πλοίο θα στεγαστούν 1.000 μετανάστες από τη Μόρια

Σε πλοίο θα στεγαστούν 1.000 μετανάστες από τη Μόρια

Η ΕΕ αύξησε την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες τόνισε στην γ.σ. του ΟΗΕ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Την ίδια ώρα με εντολή Δρίτσα

Περίπου 4.500 άνθρωποι διέμεναν στη δομή φιλοξενίας της Μόριας στη Λέσβο. Μετά τη μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε από πυρκαγιά το βράδυ της Δευτέρας, οι περισσότεροι από αυτούς βρέθηκαν χωρίς κατάλυμα.

Γύρω στα 95 ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρθηκαν στον ανοιχτό χώρο φιλοξενίας του πρώην ΠΙΚΠΑ που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση ενώ από τη φωτιά που ξέσπασε μετά από επεισόδια μεταξύ των διαμενόντων, τραυματίστηκαν τριάντα άτομα.

Πάνω από 50 οικίσκοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), όπου στεγάζονταν περίπου 800 άνθρωποι, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Υπήρξαν και άλλες υλικές καταστροφές στον χώρο της Μόριας, καθώς και καταστροφές σκηνών.

Κατόπιν εντολής Δρίτσα το υπουργείο προχώρησε την Τρίτη στην ανάρτηση Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος για τη σύναψη σύμβασης με πλοίο που θα βοηθήσει στην έκτακτη, άμεση και επείγουσα ανάγκη φιλοξενίας και σίτισης 1.000 ατόμων.

Όπως ανέφερε ο κ. Δρίτσας, προτεραιότητα θα έχουν οι οικογένειες, ενώ αν υπάρξει ανάγκη θα σταλεί και δεύτερο πλοίο. Σκέψεις για αυτό το μέτρο υπήρχαν από το πρωί της Τρίτης και τελικά το σχέδιο ετέθη σε εφαρμογή μετά από διαβούλευση των αρμοδίων αρχών.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει εννέα συλλήψεις μεταναστών που θεωρούνται υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές μέσα στον καταυλισμό, ενώ όπως μεταδίδει το BBC, το Hot Spot χωρούσε μόνο 3.500 άτομα, και όχι 4.500 που είχαν στοιβαχτεί εκεί. Ο Mark Lowen του BBC μεταδίδει πως μέλη της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση οργανώνοντας πορείες διαμαρτυρίας.

Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς στο Hot Spot ακόμα διερευνώνται.

Η Ε.Ε. αύξησε την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες τόνισε στην γ.σ. του ΟΗΕ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

“Η Ε.Ε., σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πρώτη σε παροχή ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας. Η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί από 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015 σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016”.

Αυτό τόνισε, κατά την εναρκτήρια τελετή των εργασιών της Συνόδου Κορυφής για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες που διοργανώνει για πρώτη φορά η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ακόμη:

“Για όσους έχουν εκτοπιστεί με βία από τις πατρίδες τους, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: πρέπει το ταξίδι τους προς ένα ασφαλές μέρος να γίνει συντομότερο και ευκολότερο. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όσοι ζητούν προστασία θα πρέπει να βρουν ένα ασφαλές μέρος όσο το δυνατόν πιο κοντά στη χώρα καταγωγής τους, ακόμη και εντός της χώρας τους, αν κάτι τέτοιο είναι δυνατόν”.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρέθεσε τα μεγέθη, σύμφωνα με τα οποία, “περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη το 2015, ενώ φέτος, ήδη έχουν ξεπεράσει τους 360.000. Για να διασχίσουν τη Μεσόγειο, επιβιβάζονται σε επικίνδυνα πλοία και βάρκες, θύματα οι περισσότεροι των αδίστακτων διακινητών.

O αριθμός των ευάλωτων ατόμων μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων διαρκώς αυξάνεται. Φέτος, τα ανήλικα παιδιά αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο στην Ελλάδα και σχεδόν το ένα πέμπτο στην Ιταλία”.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υποστήριξε ότι “σημαντικό μέτρο για την καλύτερη προστασία των ευάλωτων μεταναστών, είναι και η επανεγκατάσταση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει από πέρυσι το πρώτο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προβλέποντας, σε επίπεδο ΕΕ, 22.000 θέσεις. Πέρυσι, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες που έχρηζαν διεθνούς προστασίας επανεγκαταστάθηκαν”.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέλυσε την διάθεση της χρηματοδότησης, λέγοντας ότι ένα σημαντικό μέρος αυτής της χρηματοδότησης κατευθύνεται στις ευάλωτες ομάδες, και ειδικότερα στα παιδιά και στις γυναίκες.

“Το 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε πάνω από € 150 εκατομμύρια σε δράσεις που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών. Φέτος, η Επιτροπή τετραπλασίασε την ανθρωπιστική βοήθεια για την παροχή εκπαίδευση σε έκτακτες συνθήκες. Το 2015, η Επιτροπή χορήγησε περίπου 11,5 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση της φυλετικής βίας στη Συρία και τις γειτονικές χώρες. Για την Τουρκία, προβλέπεται χρηματοδότηση έργων ύψους € 3.000.000.000, για να στηρίξουν άμεσα τα 3 εκατομμύρια προσφυγές περίπου που βρίσκονται εκεί.

Με ιδιαίτερη μνεία στους πιο ευάλωτους, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, και για την αντιμετώπιση της βίας λόγω διαφορετικού φύλλου. Έχουμε στηρίξει τη δημιουργία 7 κέντρων για γυναίκες στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη. Πέρα από τις άμεσες ανάγκες, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια προς τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και στο Κέρας της Αφρικής για την ανάπτυξη εθνικών συστημάτων ασύλου και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών”.

“Όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ευάλωτοι όταν διασχίζουν ανοικτές θάλασσες με τα επικίνδυνα σκάφη των διακινητών”, υπογράμμισε με έμφαση ο Ευρωπαίος Επίτροπος, διευκρινίζοντας τους λόγους για τους οποίους “η Ε.Ε. επιτηρεί με θαλάσσια μέσα διάφορα σημεία της κεντρικής Μεσογείου, κοντά στις Λιβυκές ακτές, στο Αιγαίο και στην Τουρκία, τόσο με δικές τις δυνάμεις όσο και σε συνεργασία με διεθνείς φορείς όπως το ΝΑΤΟ”.

Στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων, η ΕΕ έχει διασώσει πάνω από 436.000 ανθρώπους τα δυο τελευταία χρόνια, είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι, όλες αυτές οι προσπάθειες είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου να δημιουργήσουμε περισσότερες και πιο ασφαλείς οδούς για την προστασία εκείνων που έχουν ανάγκη.

“Η πρόκληση και η ευθύνη δεν είναι μόνο για την Ευρώπη. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με όλες τις χώρες από τις οποίες περνούν οι μεταναστευτικές ροές, για την εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν σήμερα”, κατέληξε και αυτά είναι:

– Ανάπτυξη των απαραιτήτων δομών για την παροχή βοήθειας στους ευάλωτους μετανάστες.

– Παροχή ασφαλών καταφυγίων κατά μήκους των μεταναστευτικών διαδρομών.

– Δραστική αύξηση των επανεγκαταστάσεων παγκοσμίως.

Φωτογραφία: REUTERS/Giorgos Moutafis

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα