Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα: Συνεχείς μετασεισμοί – Προειδοποίηση Παπαζάχου

Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα: Συνεχείς μετασεισμοί – Προειδοποίηση Παπαζάχου
Κάτοικοι της Λάρισας έχουν βγει έξω από τα σπίτια τους μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Ελασσόνα ⓒ 2021 Vaggelis Kousioras/Associated Press

Την προσοχή του κόσμου εφιστά ο καθηγητής κ.Παπαζάχος, ο οποίος προειδοποιεί πως αναμένεται να σημειωθούν πολλοί μετασεισμοί σε όλη τη χώρα τις επόμενες ώρες.

“Έχει πλούσια σεισμολογικά στοιχεία η περιοχή και είχαμε κάνει μελέτη για τις πιθανές επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού. Ο σεισμός ήρθε”, τόνισε ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφερόμενος στον ισχυρό σεισμό 6 ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στην Ελασσόνα.

Ο καθηγητής συνέχισε: “Θέλει προσοχή γιατί θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Προσοχή στα παλαιότερα κτίρια. Αν έχουν εμφανίσει οποιοδήποτε πρόβλημα να μην κατοικηθούν, μέχρι να τα ερευνήσουν τα συνεργεία και οι μηχανικοί της πολιτείας”.

Ισχυρός σεισμός 6 ρίχτερ κοντά στην Ελασσόνα 2021 VAGGELIS KOUSIORAS/AP PHOTOS

Παράλληλα ο κ.Παπαζάχος τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία τις προσεχείς ημέρες. “Είναι αδύνατο να γίνει μάθημα σε κτίριο που μπορεί να χορεύει από μετασεισμούς 4 ή 4,5. Θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία για κάποιες μέρες. Ακόμη και άρτιο να είναι, είναι επικίνδυνο να βάλει κάποιος τα παιδιά παιδιά σε κάποιο κτίριο που θα κουνηθεί και από πρόκληση πανικού να τραυματιστεί κάποιος”.

Σεισμοί και μετασεισμοί σήμερα – Όλη η λίστα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελάσσονα: Ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ

Τρεις ακόμα σεισμικές δονήσεις, άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ακολούθησαν μέσα σε διάστημα περίπου μισής ώρας, τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που αναστάτωσε τη Θεσσαλία. Ο πρώτος, σημειώθηκε στις 12:19 (σ.σ. ήταν αυτός που αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε δώσει 4,6 ρίχτερ) ήταν 4,7 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθμος 10 χλμ και επίκεντρο 7 χλκ ΔΝΔ της Ελλασόνας.

Ισχυρός σεισμός 6 ρίχτερ κοντά στην Ελασσόνα 2021 VAGGELIS KOUSIORAS/AP PHOTOS

Ο δεύτερος στις 12:26 είχε μέγεθος 4,2 Ρίχτερ, εστιακό βάθμος 10 χλμ και ήταν 10 χλμ ΝΑ της Ελλασόνας και ο τρίτος και πιο ισχυρός ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος επίσης 10 χλμ και επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ της Ελαασσόνας.

Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα: Κατέρρευσαν σπίτια, ένας εγκλωβισμένος στο Μεσοχώρι

Ο κόσμος στα χωριά και τις πόλεις έχει βγει στον δρόμο και υπάρχει διάχυτη ανησυχία λόγω και των συνεχών μετασεισμών. Σύμφωνα με το larissanet.gr υπάρχουν μικρές υλικές ζημιές σε κτίρια στη Λάρισα. Βράχια έχουν πέσει στο δρόμο Λάρισα-Ελασσόνα στη Μελούνα και σε δρόμο στο Καστράκι Καλαμπάκας.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήση για κατάρρευση σπιτιού στο Μεσοχώρι Ελασσόνας όπου είχε εγκλωβιστεί ένας ηλικιωμένος με αναπηρία. Η σύζυγός του πρόλαβε να βγει από το κτίριο πριν την κατάρρευση και ενημέρωσε τις αρχές. Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής και σύμφωνα με τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Γάτσα λίγο μετά τις 13.00 ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του άνδρα. Πληροφορίες αναφέρουν επίσξς ότι και η Εκκλησία καθώς και άλλα σπίτια του Μεσοχωρίου αλλά και των υπόλοιπων γειτονικών χωριών έχουν πάθει πολύ σοβαρές ζημιές.

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ κοντά στην Ελασσόνα Eurokinissi

Στον Τύρναβο κατέρρευσαν ακατοίκητα σπίτια. Στο Δαμάσι Λάρισας υποχώρησε μεσοτοιχία σε σχολείο, όμως οι μαθητές είχαν προλάβει να εκκενώσουν το κτίριο. Υπάρχουν αναφορές για τρεις ελαφρά τραυματίες στο χωριό.

Αυτήν την ώρα κλιμάκια των αρχών βρίσκονται στους δρόμους για έλεγχο και περιπολίες σε όλη την ευρύτερη περιοχή, ενώ έχει απογειωθεί και ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για να συνδράμει στην επιτήρηση.

Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κλείσανε όλα τα σχολεία στην περιοχή ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές. Με εντολή του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, τέθηκαν σε επιφυλακή όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και η 1η, 2η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ κοντά στην Ελασσόνα Eurokinissi

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version