Σεισμός στη Λέσβο: Αγωνία των κατοίκων για την επόμενη μέρα

Σεισμός στη Λέσβο: Αγωνία των κατοίκων για την επόμενη μέρα

Με δεκάδες μετασεισμούς καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκε η σεισμική ακολουθία. Τεράστιες ζημιές στο χωριό Βρίσα, το Πλωμάρι και αλλού. Τραγικός απολογισμός, μία νεκρή και 15 τραυματίες

Η επόμενη μέρα του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,1 Ρίχτερ βρίσκει τους κατοίκους της Λέσβου ανήσυχους, καθώς η ένταση του εγκέλαδου προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές κατά κύριο λόγο στα νότια του νησιού. Από τα σπίτια που κατέρρευσαν, κυρίως στο χωριό Βρίσα, ανασύρθηκε νεκρή μια 45χρονη, ενώ τραυματίστηκαν ακόμη 15 άνθρωποι.

Το χωριό Βρίσα ισοπεδώθηκε. Περίπου το 80% των σπιτιών – χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930- είναι σωροί ερειπίων. Κι όσα ακόμα στέκουν όρθια δύσκολα θα ξανακατοικηθούν. Από τα ερείπια ενός από τα σπίτια αυτά ανασύρθηκε χθες στις 8.20 το βράδυ νεκρή, η 43χρονη. Το χωριό αργά το απόγευμα εκκενώθηκε, αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Οι 850 περίπου κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε συγγενικά σπίτια, ενώ σε ξενοδοχεία της γειτονικής τουριστικής περιοχή Βατερών φιλοξενήθηκαν ηλικιωμένοι. Από τον Στρατό στήθηκε επίσης καταυλισμός στο γήπεδο του Πολιχνίτου με σκηνές που εστάλησαν από το Κέντρο υποδοχής και Πιστοποίησης της Μίριας, μετά από εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Στους σεισμοπαθείς διατέθηκαν, επίσης, από το κέντρο 2.000 μπουκάλια νερό.

Στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του παλιού δημαρχείου, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.

Σκηνές στήθηκαν με τη βοήθεια του Ελληνικού στρατού προκειμένου να περάσουν το βράδυ τους οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρχών, τα χωριά στα οποία καταγράφονται ζημιές είναι περισσότερα από 12.

Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις αποκαταστάθηκαν πλήρως από βαρέα μηχανήματα που απομάκρυναν βράχους και πέτρες και έτσι πλέον ολόκληρο το οδικό δίκτυο είναι λειτουργικό.

Συνεχής μετασεισμική δραστηριότητα

Οι μετασεισμοί είναι συνεχείς, με μία δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να καταγράφεται στις 21:25, ενώ στα 4,9 Ρίχτερ μετρήθηκε ο πιο ισχυρός εξ αυτών, τρία λεπτά μετά την κατά τα φαινόμενα κύρια δόνηση των 6,1 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι πάντως, όπως αναφέρει το τοπικό site lesvospost, παραμένουν επιφυλακτικοί για τη σεισμική ακολουθία, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο το επόμενο 48ωρο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ειδικοί, η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται κανονικά, με την τελευταία σεισμική δόνηση να σημειώνεται στις 22:52 το βράδυ της Δευτέρας με ένταση 3,1 Ρίχτερ.

Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους του νησιού και κυρίως της νότιας Μυτιλήνης όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα προβλήματα ώστε να μην μπουν στα σπίτια τους για τις επόμενες 48 ώρες που θα συνεχιστεί η μετασεισμική ακολουθία.  Οι δεκάδες μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής κυμαίνονται μεταξύ 3 και 3,7 Ρίχτερ ωστόσο οι σεισμολόγοι αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσουν έως και τα 5,5 Ρίχτερ.

Ισχυρός σεισμός 6,2 ριχτερ στην Μυτιλήνη,καταστροφες στο Πλωμάρι,Δευτέρα 12 ιουνίου 2017(EUROKINSSI) Eurokinissi

Από το βράδυ της Δευτέρας, με εντολή του πρωθυπουργού, στη Λέσβο βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ειδικοί επιστήμονες. Στη Λέσβο φτάνει σήμερα και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστος Σπίρτζης, μαζί με κλιμάκιο μηχανικών. Θα ελέγξουν σχολεία, νοσοκομεία και όλα τα δημόσια κτίρια. Σημειώνεται ότι η σεισμόπληκτη περιοχή του νησιού έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και όλοι οι αντιδήμαρχοι, ενώ με ελικόπτερο έφτασε στην περιοχή, από την Ικαρία, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Στις 9 το πρωί στο πολύκεντρο του Πολιχνίτου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για την αποτίμηση της όλης κατάστασης και την παραπέρα αντιμετώπιση της.

Αναβάλλονται οι εξετάσεις στο νησί

Την αναβολή των πανελλήνιων εξετάσεων των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στη Λέσβο και τη Χίο, την Τρίτη, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων λόγω του ισχυρού σεισμού που έπληξε την περιοχή.

Όπως σημειώνεται, την Τρίτη θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση αφού έχει αξιολογηθεί η κατάσταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχει διαμορφωθεί πληρέστερη εικόνα της κατάστασης των σχολικών συγκροτημάτων που έχουν οριστεί ως εξεταστικά κέντρα στα δύο αυτά νησιά.

Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων ζητάει η Περιφέρεια

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου απέστειλε αίτημα στην Υφυπουργό Οικονομικών κα. Κατερίνα Παπανάτσιου με το οποίο ζητάει την έκδοση σχετικής εγκυκλίου για την παράταση των προθεσμιών τακτοποίησης των φορολογικών υποχρεώσεων και υποβολής φορολογικών δηλώσεων των κατοίκων της Λέσβου που επλήγη από τον πρόσφατο σεισμό.

Ακολουθεί η επιστολή της Περιφερειάρχη στην Υφυπουργό Οικονομικών:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

Με την αριθ. 4229/13-06-17 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (ΑΔΑ: 7Τ05465ΧΘ7-66Κ), κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας όλες οι Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου λόγω ισχυρής σεισμικής δόνησης που έπληξε το νησί της Λέσβου την 12 Ιουνίου 2017. Η εν λόγω απόφαση ισχύει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2017.

Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες, κτίρια, δημόσιες υποδομές και καταστήματα. Είναι σαφές ότι οι πληγέντες υπέστησαν και ανάλογη οικονομική επιβάρυνση, πράγμα που καθιστά αδύνατη την ανταπόκρισή τους στην έγκαιρη τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεών τους.

Εισηγούμαστε για την έκδοση σχετικής εγκυκλίου (ΠΟΛ) για την παράταση των προθεσμιών τακτοποίησης των φορολογικών υποχρεώσεων και υποβολής φορολογικών δηλώσεων των κατοίκων της Λέσβου».

Εκτεταμένες ζημιές

Οι ζημιές δεν μπορούν ακόμη να καταγραφούν με ακρίβεια, ωστόσο φαίνεται πως η σεισμική δόνηση προκάλεσε σοβαρές φθορές και σε μνημεία του νησιού. όπως Ι.Ν των Αγίων Πατέρων στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Ο ναός των Αγίων Πατέρων άρχισε να κτίζεται 1852 ενώ ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2005, η ανακαίνιση κόστισε τότε 200.000€.

 

Με πολλές ρωγμές στο εξωτερικό τμήμα του Ναού οι κάτοικοι φοβούνται ότι δεν θα αντέξει,  πιστεύουν σε ένα θαύμα των Αγίων Πατέρων. Σύμφωνα με τεχνικούς που έκαναν μια πρώτη αυτοψία ο Ι.Ν έχει υποστεί ολική μετατόπιση σκεπής.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες και το βίντεο του lesvospost.com, σε αρκετά σημεία του κτιριακού συγκροτήματος, αλλά και στην εκκλησία, διαπιστώνονται ζημιές, το μέγεθος των οποίων δεν μπορεί να εκτιμηθεί προς το παρόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα