Λέσβος: Μη κατοικήσιμα 150 σπίτια. Νομοθετικές πρωτοβουλίες προανήγγειλε ο Σπίρτζης

Λέσβος: Μη κατοικήσιμα 150 σπίτια. Νομοθετικές πρωτοβουλίες προανήγγειλε ο Σπίρτζης

Άμεσα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των πληγέντων στη Λέσβο. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 254 οικήματα, με τον υπουργό Υποδομών να σημειώνει ότι θα εφαρμοσθεί και στη Λέσβο το σύστημα της επιδότησης ενοικίου

“Μέλημά μας είναι να ολοκληρωθούν άμεσα οι έλεγχοι για να προχωρήσουμε σε επιδοτήσεις ενοικίων και στις ανακατασκευές” είπε ο κ. Σπίρτζης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απογευματινής σύσκεψης των φορέων στη Λέσβο, και προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση και με τα άλλα κόμματα, για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά καθώς, όπως είπε ο υπουργός Υποδομών, οι ζημιές δεν είναι τόσο εκτεταμένες και περιορίζονται στο νότιο τμήμα του νησιού, στο χωριό Βρισά (έχουν καταστραφεί το 80% των σπιτιών) και σε χωριά γύρω από το Πλωμάρι. Ακόμη ένα θετικό γεγονός είναι ότι, όπως επεσήμανε ο κ. Σπίρτζης, όλο το οδικό δίκτυο είναι ανοικτό.

Από τα σπίτια που έχουν ελεγχθεί, τα 150 είναι μη κατοικήσιμα και 104 κατοικήσιμα, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται. Στο νησί βρίσκονται πάνω από 100 μηχανικοί που πραγματοποιούν ελέγχους, με προτεραιότητα τα σχολεία, τα κέντρα υγείας, τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία.

Ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι τα νεότερα κτίρια, ακόμη και αυτά που έχουν ηλικία πάνω από 10 έτη, άντεξαν. Διαβεβαίωσε ότι δεν ευσταθούν αυτά που λέγονται για μετακινήσεις οικισμών.

“Είναι ευκαιρία να ξαναχτίσουμε τον οικισμό όπως πρέπει, διατηρώντας και την πολιτιστική κληρονομιά” δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, εξαίροντας την προσπάθεια που έχει γίνει στο νησί για να διατηρηθεί το ιδιαίτερο χρώμα και η πολιτιστική κληρονομιά και συμπλήρωσε με νόημα: “Ότι αν χρωστάμε όλοι μία φορά να προσπαθούμε να συνδράμουμε τους συμπολίτες μας σε τέτοιες στιγμές φυσικών καταστροφών,  στη Λέσβο στη Χίο και στα νησιά του Αιγαίου το χρωστάμε πολλαπλάσια γιατί έχουν σηκώσει στην πλάτη τους το βάρος όλης της Ευρώπης για το μεταναστευτικό. Τους το χρωστάμε και ηθικά και πραγματικά”.

Σε εξέλιξη βρίσκεται δευτεροβάθμιος έλεγχος σε ένα από τα γηροκομεία στο Πλωμάρι και στο κτίριο που στεγάζει τις δημόσιες υπηρεσίες. Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ή είναι μικρής κλίμακας.

“Μέλημά μας είναι να ολοκληρωθούν άμεσα οι έλεγχοι για να προχωρήσουμε σε επιδοτήσεις ενοικίων και στις ανακατασκευές” είπε ο κ. Σπίρτζης και προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση και με τα άλλα κόμματα, για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις σε Λέσβο και Χίο έχουν αναβληθεί, ωστόσο δεν αποκλείεται να μπουν σύντομα οι υποψήφιοι στις τάξεις, καθώς από τα 14 εξεταστικά κέντρα τα 12, που έχουν ήδη ελεγχθεί, είναι σε καλή κατάσταση και αναμένεται άμεσα το πόρισμα και για τα άλλα δύο.

Πάντως, όλοι όσοι έχουν μείνει άστεγοι που υπολογίζονται στους 300 φιλοξενούνται ήδη σε ξενοδοχεία του νησιού, με δαπάνη που θα βαρύνει την Πολιτεία και, ουσιαστικά, δεν χρειάζεται να συνεχίσει να υφίσταται ο καταυλισμός που είχε στηθεί στο γήπεδο του Πολιχνίτου, αμέσως μετά τον σεισμό.

Ο υπουργός Υποδομών ζήτησε να βοηθήσουν όλοι ώστε να απομακρυνθούν από ακατάλληλες κατοικίες άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι.

Τόσο ο υπουργός Υποδομών, όσο και ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, στις δηλώσεις τους, για την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ υπουργείων και φορέων, αλλά και την ανταπόκριση του Μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

“Δεν εφησυχάζουμε” είπε ο κ. Σπίρτζης, εξηγώντας ότι όσο το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη θα υπάρχει πλήρης επαγρύπνηση, και δήλωσε ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί 2 σταθμοί καταγραφής στο νησί και θα εγκατασταθούν ακόμη 4, οι μετρήσεις των οποίων θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.

Την ικανοποίησή του, τέλος, τόσο για την ανταπόκριση της Πολιτείας και των κομμάτων, όσο και για το γεγονός ότι η Ευρώπη, διά του κ. Γιουνκέρ δήλωσε ότι είναι δίπλα στη Λέσβο, εξέφρασε ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα