Σεισμός στη Ζάκυνθο: Ξύπνησαν μνήμες από τα φονικά Ρίχτερ με τους 455 νεκρούς του 1953

Σεισμός στη Ζάκυνθο: Ξύπνησαν μνήμες από τα φονικά Ρίχτερ με τους 455 νεκρούς του 1953
Εικόνα από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 στο Ιόνιο

Αναστάτωση και μικροζημιές προκάλεσαν τα 6,4 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα. Το νησί, όπως και η ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, είναι μαθημένοι στις "επισκέψεις" του εγκέλαδου, έχοντας στο ιστορικό τους έναν από τους πλέον φονικούς σεισμούς στην ελληνική ιστορία.

Μνήμες από τους μεγάλους σεισμούς του 1953, που άφησαν πίσω τους 455 νεκρούς, ξύπνησε ο ισχυρός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Παρασκευή τη Ζάκυνθο και έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία και η Ιταλά, ακόμη και η Μάλτα.

Το Ιόνιο είναι έτσι κι αλλιώς μια από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές του ελλαδικού χώρου. Η καταστροφή του 1953 ήταν ωστόσο η φονικότερη που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, αλλά και η μεγαλύτερη από πλευράς έντασης του σεισμού.

Το κακό προκάλεσαν συνολικά τρεις πολύ ισχυροί σεισμοί που σημειώθηκαν στην περιοχή, ακολουθούμενοι από 135 μετασεισμούς.


Η πρώτη δόνηση, στις 9 Αυγούστου 1953, είχε μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο τον Σταυρό Ιθάκης.

Ο δεύτερος μεγάλος σεισμός είχε ένταση 6,8 Ρίχτερ και επίκεντρο βορειοδυτικά της Ζακύνθου και σημειώθηκε δύο ημέρες αργότερα, στις 11 Αυγούστου. Η κατάσταση επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο από τους δέκα ισχυρούς μετασεισμούς που σημειώθηκαν το ίδιο 24ωρο με ένταση μέχρι και 5,3 Ρίχτερ.

Στις 12 Αυγούστου σημειώθηκε ο ισχυρότερος σεισμός, με επίκεντρο τη νοτιοανατολική Κεφαλονιά. 7,.2 Ρίχτερ ισοπέδωσαν τις περιοχές που είχαν ήδη επιβαρυνθεί από τις ισχυρές δονήσεις του προηγούμενου 3ημέρου.

Επιπρόσθετα, μια μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Ζάκυνθο μετέτρεψε σε ολοκληρωτική την καταστροφή. Η έντονη σεισμικότητα συνεχίστηκε για πολλούς μήνες ακόμη, με δονήσεις που συχνά ξεπερνούσαν τα 5 Ρίχτερ.


Τελικός απολογισμός: 455 νεκροί, 21 αγνοούμενοι, 2.412 τραυματίες, 27.659 σπίτια κατεστραμμένα και στα τρία νησιά (επί συνόλου 33.000). Συνολικά, διασώθηκαν μόλις 467 σπίτια. Ζημιές σημειώθηκαν ακόμη σε γειτονικά νησιά και κοντινές περιοχές στα ηπειρωτικα.

Οι σεισμοί του 1953 άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στην περιοχή, συμβάλλοντας ωστόσο στην αντισεισμική θωράκισή της και την καλύτερη ετοιμότητα του πληθυσμού με την πάροδο των χρόνων, με την ευχή να μην επαναληφθεί μια ανάλογη καταστροφή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα