Σήφης Βαλυράκης: Μαρτυρία για εμπλοκή δεύτερου “άγνωστου” σκάφους

Σήφης Βαλυράκης: Μαρτυρία για εμπλοκή δεύτερου “άγνωστου” σκάφους
Σήφης Βαλυράκης Eurokinissi

Νέα μαρτυρία έρχεται στο φως για την υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκη. Αναζητούν ένα άγνωστο σκάφος που δεν καταγράφεται στην περιοχή της Ερέτριας

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον θάνατο του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη, μετά την επιστολή της συζύγου του προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, η οποία κάνει λόγο για ενδεχόμενο ανθρωποκτονίας και ζητούσε να αναβληθεί η κηδεία του.

Σύμφωνα με νέα μαρτυρία που είναι σε θέση να γνωρίζει το News 24/7, κάτοικος της περιοχής που βρισκόταν στην απέναντι ακτή σε απόσταση 500 μέτρων, είδε το περιστατικό να εξελίσσεται. Ο ίδιος είπε πως πρόσεξε να υπάρχει κάποια ένταση με ένα σκάφος λευκού χρώματος, αλιευτικό, μήκους έξι με επτά μέτρων, με το σκάφος του Βαλυράκη.

Το σημείο όπου εντοπίστηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης Eviathema.gr
 

Ξαφνικά, το σκάφος αυτό άρχισε να κάνει στροφές γύρω από εκείνο του Βαλυράκη με αποτέλεσμα να προκαλέσει κυματισμό. Ο μάρτυρας δεν πρόσεξε την πτώση του Βαλυράκη, καθώς η απόσταση ήταν μεγάλη, θυμάται όμως το σκάφος να κάνει τουλάχιστον δύο κυκλωτικές κινήσεις γύρω από το έτερο σκάφος και στη συνέχεια να απομακρύνεται.

Λόγω της απόστασης δεν μπόρεσε να διακρίνει γράμματα ή ονόματα πάνω στο αλιευτικό. Από μια πρώτη έρευνα δεν φαίνεται κάποιο σκάφος της περιοχής να ταιριάζει με την περιγραφή, και έτσι εκτιμάται πως ίσως να προέρχεται από κάποια άλλη περιοχή. Από την ΕΛΑΣ έχουν φτάσει άνδρες της σήμανσης για να εξετάσουν το σκάφος του Βαλυράκη και εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται κάποια επαφή με άλλο αλιευτικό. Ωστόσο, γίνονται αναζητήσεις για εντοπισμό άλλων μαρτύρων καθώς και του επίμαχου αλιευτικού που αναφέρει ο παραπάνω μάρτυρας. Το Λιμενικό προσπαθεί να βρει όσο περισσότερες καταθέσεις γίνεται.

Το σημείο όπου εντοπίστηκε ο Σήφης Βαλυράκης Eviathema.gr
 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές θα πάρουν επίσης γενετικό υλικό από την προπέλα του σκάφους του πρώην υπουργού, προκειμένου να δουν αν ο Σήφης Βαλυράκης χτυπήθηκε από αυτή ή από κάποια άλλη. Επίσης, στη δικογραφία υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, η μαρτυρία ενός ατόμου που αναφέρει ότι ο Σήφης Βαλυράκης άρχισε να διαπληκτίζεται με κάποιους που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος κατά τις 12.00 το μεσημέρι.

Όμως, η σύζυγός του είχε πει στο Λιμενικό ότι ο σύζυγός της είχε φύγει από το σπίτι τους περίπου στις 13.30 με 14.00 το μεσημέρι.

Επίσης, στο σκάφος του πρώην υπουργού βρέθηκαν τα δύο ψαροντούφεκα που αυτό δείχνει ότι ο Σήφης Βαλυράκης βρίσκονταν πάνω στη βάρκα και ήταν εν κινήσει και κάτι έγινε απότομα με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και να τραυματιστεί θανάσιμα από την προπέλα.

Εξάλλου, το ειδικό κλειδί που δένεται πάνω στο χέρι του χειριστή δεν βρίσκονταν στο χέρι του, αλλά ήταν πάνω στη μηχανή και πιο συγκεκριμένα πάνω στο διακόπτη. Πρόκειται για το λεγόμενο quick stop που είναι το σχοινί που δένει ο χειριστής στο χέρι του ώστε αν πέσει στη θάλασσα, να τραβηχτεί και να σβήσει η μηχανή.

Σήφης Βαλυράκης Eurokinissi

Από τη δική του μεριά, ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη σύζυγο του Σήφη Βαλυράκη, Μίνα, εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει εξονυχιστικός έλεγχος στην υπόθεση του θανάτου του συζύγου της.

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε επίσης ότι η εμπειρία του Λιμενικού Σώματος σε τέτοιες υποθέσεις ναυτικών δυστυχημάτων είναι πάρα πολύ μεγάλη και ό,τι υπάρξει σχετικά με την υπόθεση να είναι βέβαιη πως θα αποκαλυφθεί.

Τι δείχνει η ιατροδικαστική έκθεση

Βάσει της ιατροδικαστικής έκθεσης, αιτία του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη ήταν οι βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ενώ ο ιατροδικαστής εντόπισε και κακώσεις στην πλάγια αριστερή του λαιμού, οι οποίες είναι πιθανό να προκλήθηκαν από την προπέλα του πλοίου.

Ο Νίκος Καλόγριας αναφέρει επίσης στο πόρισμά του ότι συνεπακόλουθο ήταν ο πνιγμός, ενώ δεν διαπίστωσε να είχε υποστεί νωρίτερα έμφραγμα. Όπως όλα δείχνουν, ίσως από κάποιο λιποθυμικό επεισόδιο να έπεσε στο νερό και η προπέλα να του προκάλεσε κακώσεις στο κεφάλι και στο λαιμό.

Η αρχική εκτίμηση ήταν πως ο Σήφης Βαλυράκης έπεσε από το σκάφος, ενδεχομένως επειδή ένιωσε αδιαθεσία ή λιποθύμησε, ενώ το σκάφος συνέχισε να κινείται. Μια εκτίμηση που όμως παραμένει στον “αέρα”.

Το χρονικό

Ο 79χρονος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κι εκ των στενών συνεργατών του Ανδρέα Παπανδρέου, έχει εξοχικό σπίτι στην Ερέτρια όπου και βρέθηκε το Σαββατοκύριακο. Από το μεσημέρι της Κυριακής 24 Ιανουαρίου αγνοείτο με αποτέλεσμα η σύζυγός του να ενημερώσει την Αστυνομία και το Λιμενικό, που έστησαν γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό του. Στη διάρκεια των ερευνών είχε βρεθεί το σκάφος του και το Λιμενικό αναζητούσε τον 78χρονο πρώην υπουργό, ο οποίος είχε πάει βόλτα στα νησάκια απέναντι από την Ερέτρια στον Ευβοϊκό και συγκεκριμένα στο Ασπρονήσι.

Σύμφωνα με τη σύζυγό του, ο κ. Βαλυράκης αναχώρησε στις 14.00 το μεσημέρι από την Ερέτρια με φουσκωτό σκάφος το οποίο βρέθηκε αργότερα από ένα αλιευτικό προσαραγμένο νοτιοανατολικά στη νησίδα Αγία Τριάδα (σ.σ.: Ασπρονήσι) χωρίς επιβάτες, με τη μηχανή να δουλεύει και με δύο ψαροντούφεκα στο εσωτερικό του. Στις έρευνες του εντοπισμού του συμμετείχαν η Αστυνομία, το Λιμενικό με την ομάδα ΜΙΑ, ενώ λίγο μετά τις 7:00 σηκώθηκε κι ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού για να συνδράμει τις έρευνες. Τελικά, λίγο πριν από τις 9 το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό ότι ο Σήφης Βαλυράκης εντοπίστηκε νεκρός στην περιοχή.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version