Σκέψεις για παράταση του ορίου ηλικίας για δικαστές

Σκέψεις για παράταση του ορίου ηλικίας για δικαστές
Reception for the 42nd anniversary of the restoration of Democracy in the garden of the Presidential Palace, in Athens, on July 24, 2016 / 42 , , 24 , 2016 SOOC

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό φαίνεται να συζητήθηκε και το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στους ανώτατους δικαστές

Τρόπο να παραταθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, φαίνεται πως ψάχνει η “πυραμίδα” της Δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι ρητά ορίζεται στο Σύνταγμα ότι ανώτατη ηλικία είναι το 67ο έτος.

Το θέμα φέρεται να τέθηκε και στην συνάντηση της περασμένης εβδομάδδας μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων, Β. Θάνου, Νικ. Σακελλαρίου και Ανδρ. Θεοτοκάτου.

Μάλιστα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Θάνου, η οποία -κατά τις συνταγματικές αρχές- θα πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση της τον Ιούνιο λογω ηλικίας, την επόμενη σχεδόν ημέρα της συνάντησης πραγματοποίησε σχετική ενωμέρωση προς τους λειτουργούς του Εφετείου. Εκεί, τους ανέφερε ότι το ζήτημα του ορίου ηλικίας τέθηκε στον πρωθυπουργό ο οποίος κατά την ανώτατη λειτουργό ήταν θετικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κατά τη συζήτησή της με τον πρωθυπουργό, φαίνεται να προέταξε τη “λύση” της νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου ο χρόνος να παραταθεί για ακόμη τρία χρόνια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για να ξεπεραστεί η ρητή απαγόρευση, το σχετικό συνταγματικό άρθρο ερμηνεύεται ως εξής: Η απαγόρευση αφορά στην προστασία των δικαστικών λειτουργών, δηλαδή ότι έως το 67ο έτος δεν μπορεί κανείς να τους εκδιώξει από το σώμα, και όχι στην υποχρέωση να αποχωρήσουν όταν συμπληρώσουν το συγκεκριμένο όριο. Αξίζει να σημειωθεί πως αν το όριο της ηλικίας παραταθεί με νόμο, στις θέσεις τους θα παραμείνουν και ο Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Νικ. Σακελλαρίου, που συνταξιοδοτείται σε ένα και πλέον χρόνο, ενώ το μέτρο θα αφορά και το σύνολο των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.

Αντιδράσεις

Η ενημέρωση της Β. Θάνου πάντως, δεν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν αντιρρήσεις. Δεν είναι λίγοι οι εφέτες και πρόεδροι εφετών που ήταν παρόντες και εξέλαβαν την ενδεοχόμενη νομοθετική ρύθμιση ως αντίθετη στις επιταγές του Συντάγματος, η οποία επί της ουσίας θα ικανοποιεί την υπάρχουσα δικαστική ηγεσία.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα