Σκιάθος: Εκεί που τα αεροπλάνα προσγειώνονται ξυστά από το κεφάλι σου

Σκιάθος: Εκεί που τα αεροπλάνα προσγειώνονται ξυστά από το κεφάλι σου

Η Σκιάθος είναι το δεύτερο St Maarten, ένα νησί όπου τα αεροσκάφη πετάνε ξυστά πάνω από τα κεφάλια των λουόμενων της παραλίας Maho. Δείτε πλάνα από το αεροδρόμιο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, αγαπημένο σημείο για τους planespotters

Οι άνθρωποι που βλέπουν τα αεροπλάνα να απογειώνονται ή να προσγειώνονται. Ή αλλιώς, Planespotting, ένα πολύ ιδιαίτερο χόμπι.

Τις περισσότερες φορές λαμβάνει χώρα δίπλα σε μεγάλα αεροδρόμια και σε σημεία πάνω από τα οποία τα αεροπλάνα πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις. Και είναι επίσης, πραγματικό “κυνήγι”, αφού οι “σπότερς” μπορεί να περιμένουν ώρες ολόκληρες για μια καλή λήψη.

Οι “σπότερς” προσπαθούν να φωτογραφίσουν όσα περισσότερα νηολόγια μπορούν (μία σειρά από αριθμούς ή γράμματα που είναι μοναδικά για κάθε αεροπλάνο) και να μελετήσουν τους τύπους των αεροσκαφών που παρατηρούν.

Στο εξωτερικό τα περισσότερα αεροδρόμια διαθέτουν εξωτερικούς χώρους παρατηρήσεων αεροσκαφών για τους λάτρεις του αντικειμένου.

Παράδεισος για το εν λόγω χόμπι στην Ελλάδα, θεωρείται το αεροδρόμιο Σκιάθου “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης” (ανήκει στη Fraport) που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα.

Εκεί που έλαβε χώρα χθες ένα ατύχημα κατά το οποίο ένας 12χρονος τραυματίστηκε από αέρια αεροπλάνου.

Συγκεκριμένα το παιδί βρισκόταν με τον πατέρα του σε σημείο στο οποίο τουρίστες απαθανατίζουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές και τα κινητά τους τηλέφωνα τα αεροπλάνα να απογειώνονται και να προσγειώνονται. Το παιδάκι διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου και στη συνέχεια με μέριμνα του Λιμεναρχείο διακομίσθηκε με ιδιωτικό σκάφος στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται.

Δείτε σχετικά βίντεο από το αεροδρόμιο της Σκιάθου – Στο νησί έρχονται άλλωστε κάθε χρόνο εκατοντάδες άνθρωποι μόνο και μόνο για να λάβουν τα τέλεια πλάνα από τα αεροσκάφη που προσγειώνονται:

Ο διάδρομος είναι μικρός σε μήκος και στενός, έχει διαστάσεις 1.628×30 μέτρα και εξυπηρετεί από πτήσεις charter μέχρι και αεροσκάφη μεγέθους Boeing 757.

H Παρασκευή συνήθως είναι η μέρα με τα περισσότερα αεροσκάφη που το προσεγγίζουν.

Τα αεροσκάφη που προσγειώνονται στον διάδρομο 02 περνούν από τα ανατολικά της Σκιάθου και ακριβώς πάνω από έναν παραλιακό δρόμο έξω από το σύνορο του αερολιμένα.

Στο πλαίσιο της ανάληψης της διαχείρισης και λειτουργίας 14 αεροδρομίων στη χώρα μας, η Fraport Greece έχει ανακοινώσει πως: “έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο για τον εκμοντερνισμό και ανάπτυξη τους. Το πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει άμεσες αλλά και σε βάθος χρόνου εργασίες και έργα ανάπτυξης των υποδομών στα αεροδρόμια, οι οποίες θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση του αριθμού των επιβατών, αλλά και στη βελτίωση της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας. Για το σύνολο των έργων ανάπτυξης η Fraport Greece θα επενδύσει μέχρι το 2021 τουλάχιστον το ποσό των 400 εκατ. ευρώ. Στην υπόλοιπη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης θα πραγματοποιήσει επιπλέον έργα συντήρησης και αναβάθμισης στα αεροδρόμια, υλοποιώντας συνολικά επενδύσεις ύψους 1 δις. ευρώ περίπου”.

 

Για το αεροδρόμιο της Σκιάθου η αναβάθμιση προβλέπει:

-Ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού

-Aναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών

-Επέκταση τερματικού σταθμού κατά 9.511 m2 και ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού4

-11% αύξηση των σταθμών Check-in (από 9 σε 10)

-33% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών (από 3 σε 4)

-Διπλασιασμός των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου (από 1 σε 2).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα