Σοκ με τα σκουπίδια. Κινητοποιήσεις μέχρι και την Πέμπτη

Σοκ με τα σκουπίδια. Κινητοποιήσεις μέχρι και την Πέμπτη
Piles of garbage in the streets of Thessaloniki due to the protests of contract municipality cleaning workers for the eigth consecutive day on June 26, 2017. / , 26 2017. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν ικανοποιήθηκε από τη νέα πρόταση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές το προσωπικό ασφαλείας θα είναι αυξημένο, λόγω και των ακραίων καιρικών συνθηκών. Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ."Για την χαοτική κατάσταση την ευθύνη έχει η κυβέρνηση" απάντησε η ΝΔ

Παρά τις αρχικές προβλέψεις, δεν βρέθηκε η χρυσή τομή στην κόντρα της κυβέρνησης με την ΠΟΕ-ΟΤΑ και ενώ είχε προηγηθεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε συνέχιση των κινητοποιήσεων, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη.

Οι συνδικαλιστές αποφάσισαν αποκλεισμό αμαξοστασίων, 24ωρη απεργία την Πέμπτη και νέα συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, οι βελτιώσεις που πρότεινε η κυβέρνηση δεν διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το προσωπικό ασφαλείας θα είναι αυξημένο, για να μην υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, λόγω και των καιρικών συνθηκών.

Μάλιστα με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η κυβέρνηση με τις προτάσεις της προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Μεταθέτει το πρόβλημα στους δημάρχους και σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζεται η προκήρυξη ακόμα και των 2.500 θέσεων εργασίας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό συζητήθηκαν οι νέες προτάσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης, οι οποίες και ενσωματώθηκαν σε σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Αυτές ήταν οι εξής:

1. Μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

2. Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

3. Κατέστη επίσης, σαφές ότι οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

4. Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού αποφασίστηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας και αφότου είχε διαπιστωθεί ότι η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη δεν ήταν δυνατή να μεταπείσει τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ ΟΤΑ πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης, έπειτα από την πρόσκληση του πρωθυπουργού. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε χθες το πρωθυπουργικό γραφείο, το διάβημα Τσίπρα δεν έχει ως στόχο μόνο την εκτόνωση της κρίσης για να ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών ενόψει του καύσωνα που αναμένεται στην Αθήνα. Πέραν αυτής της αυτονόητης ανάγκης να μην κινδυνεύσει η δημόσια υγεία από τους σωρούς σκουπιδιών, το Μαξίμου γνωστοποίησε χθες ότι η συνάντηση διεξάγεται με στόχο και να βρεθεί μία λύση στα αιτήματα των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των δήμων.

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ

“Θέλει η ΝΔ να κρυφτεί και τα συμφέροντα δεν την αφήνουν”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το νέο αδιέξοδο στο ζήτημα των σκουπιδιών.

Με ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι “ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της ΔΑΚΕ, επενδύει πολιτικά στα σκουπίδια και επικροτεί τη μετατροπή της χώρας σε σκουπιδότοπο εν μέσω καύσωνα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία. Οι συνδικαλιστές της ΝΔ άλλαξαν στάση και ενώ ήταν «κατά» της απεργίας σήμερα ψήφισαν «λευκό», προκειμένου να μην ανασταλεί η κινητοποίηση των εργαζομένων. Η ΝΔ και ο Αντιπρόεδρός της, Άδωνις Γεωργιάδης, ομολογούν με θράσος πως θέλουν ιδιώτες εργολάβους στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ταυτιζόμενοι πλήρως με επιχειρηματικά συμφέροντα. Όλοι, πλέον, γνωρίζουν ότι οι λέξεις «ΝΔ» και «εργολάβοι» ταυτίζονται”.

ΝΔ: “Η κυβέρνηση έχει την πολύ μεγάλη ευθύνη για την σημερινή χαοτική κατάσταση”

“Η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει ξεκάθαρη θέση με τη δήλωση του προέδρου της, για την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αποκομιδή των σκουπιδιών που ταλαιπωρεί και επιβαρύνει τους πολίτες”, επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Πειραιώς και επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυβέρνηση για το θέμα των συμβασιούχων.

“Η κυβέρνηση η οποία έχει την πολύ μεγάλη ευθύνη για την σημερινή χαοτική κατάσταση, ας μην προσπαθεί να μεταφέρει αλλού τις δικές της βαριές ευθύνες. Είναι προφανές ότι κανείς δεν την πιστεύει, καθώς έχει απωλέσει κάθε στοιχειώδη αξιοπιστία στο διάλογό της με τους ίδιους τους εργαζόμενους.  Ας εφαρμόσει το σύνολο των προτάσεων της Νέας  Δημοκρατίας που οδηγούν στη λύση του προβλήματος”, τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

“Για μια ακόμα φορά η ΝΔ στοιχίζεται πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα και γυρνά την πλάτη στην κοινωνία και τους εργαζόμενους”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ για τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στην καθαριότητα.

“Η πολιτική της συνέπεια είναι, δε, αντίστοιχη της σοβαρότητάς της. Μηδενική”, τονίζει.

Επίθεση Σκουρλέτη στη ΝΔ

“Με εντολή Μητσοτάκη η ΔΑΚΕ υποστήριξε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων” σημείωσε αργά το απόγευμα της Τρίτης στον προσωπικό του λογαριασμό ο Πάνος Σκουρλέτης. Ειδικότερα έγραψε:

(Φωτογραφία: Sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα