Στα λευκά Πήλιο, Μακεδονία και Θράκη – Στα 20 εκ. το χιόνι στα Χάνια. Τραγωδία στην άσφαλτο λόγω ολισθηρότητας

Στα λευκά Πήλιο, Μακεδονία και Θράκη – Στα 20 εκ. το χιόνι στα Χάνια. Τραγωδία στην άσφαλτο λόγω ολισθηρότητας

Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού στη χώρα. Χιόνι πέφτει στο Πήλιο με τους δρόμους να παραμένουν για την ώρα ανοικτοί. Αραιή η χιονόπτωση στα ορεινά, χωρίς προβλήματα στην εθνική Αθηνών - Λαμίας. Η ολισθηρότητα παρέσυρε στον θάνατο 41χρονο άνδρα

Πυκνό χιόνι πέφτει στο Πήλιο από νωρίς το μεσημέρι, με την “άφιξη” του χιονιά, να έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλη την ορεινή Μαγνησία, ενώ στα πεδινά και στην πόλη του Βόλου πέφτει χιονόνερο.

Το ύψος του χιονιού έφθασε τα 20 cm στα Χάνια και η χιονόπτωση συνεχίζεται, από τα 600 μέτρα και πάνω στο βουνό των Κενταύρων με την θερμοκρασία να βρίσκεται ήδη στο 0.

Χιόνι από αργά το απόγευμα πέφτει και σε Πορταριά, Μακρυνίτσα, Ζαγορά, Μηλιές, Βυζίτσα και Δράκεια και όσο περνά η ώρα η χιονόπτωση αναμένεται να φθάσει και στα προάστια του Βόλου.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου, αφού η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας έχει κινητοποιήσει όλο τον μηχανισμό της για να διευκολύνει κατοίκους και επισκέπτες που έχουν κατακλύσει την περιοχή.

Διάλεξε την περιοχή που θες και δες τι καιρό θα κάνει

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, πήγε στα Χάνια όπου βρίσκονται τέσσερα εκχιονιστικά μηχανήματα, ενώ αλατιέρα ρίχνει ήδη αλάτι στο δρόμο Βόλου – Ζαγοράς για να μην κλείσει ούτε στιγμή ο δρόμος, καθώς η χιονόπτωση συνεχίζεται.

Προληπτικά για τους οδηγούς που κινούνται προς Πήλιο, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, που πρέπει να τοποθετούν στα λάστιχα οι οδηγοί όταν συναντούν το χιόνι. Στο ύψος της Πορταριάς, υπάρχει κλιμάκιο του Τμήματος Τροχαίας Βόλου, που απαγορεύει να συνεχίσουν στα αυτοκίνητα που δεν έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στον Βόλο η θερμοκρασία στις 7 το απόγευμα ήταν στους 7,6 βαθμούς, πέφτει ψιλή βροχή και ο δήμος έχει ετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει ακόμη και σφοδρή χιονόπτωση, μέσα και στο κέντρο της πόλεως.

Από την Πρωτοχρονιά, ανοιχτό θα είναι και το Χιονοδρομικό Κέντρο του Πηλίου στις Αγριόλευκες, στο οποίο θα λειτουργήσουν πλήρως, όλες οι πίστες χιονοδρομίας, καθώς και τα καινούργια lift που εγκαταστάθηκαν προσφάτως.

Τραγωδία στην άσφαλτο για 41χρονο άνδρα                                

Τραγικό δυστύχημα λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, στον προβληματικό λόγω κακοτεχνιών αυτοκινητόδρομο Βόλου – Βελεστίνου, όπου έχασε την ζωή του ένας 41χρονος άνδρας, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε, λόγω ολισθηρότητας του δρόμου, έπεσε σε νταλίκα που ήταν σταθμευμένη στα δεξιά του δρόμου.

Για τον απεγκλωβισμό του άτυχου οδηγού χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το αυτοκίνητο είχε αναπτύξει ταχύτητα, αλλά στο σημείο εκείνο, που ο δρόμος είναι καρμανιόλα, πάτησε σε λακκούβα με νερό με αποτέλεσμα να χάσει την πρόσφυση, να κάνει τρεις περιστροφές και στη συνέχεια να καρφωθεί με ταχύτητα με το πίσω μέρος, στο φορτηγό.

Λαμία: Αραιή η χιονόπτωση στα ορεινά

Με αραιή χιονόπτωση στην περιοχή του Δομοκού αλλά και στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδας ξεκίνησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα από τη Φθιώτιδα. Ωστόσο κατά μήκος της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και ιδιαίτερα στο 120 χλμ, στην περιοχή του Μαρτίνου, η θερμοκρασία είναι στους 5 βαθμούς πάνω από το μηδέν και υπάρχει αραιή βροχόπτωση.

Ήδη τα εκχιονιστικά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχουν αρχίσει και ρίχνουν αλάτι προληπτικά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο χωρίς να έχουν εντοπιστεί κάποια προβλήματα ενώ σε ό,τι αφορά την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε κομβικά σημεία και αναμένουν να παρέμβουν όταν κριθεί αναγκαίο.

Έκτακτα μέτρα έχουν πάρει και οι δήμοι για να κρατήσουν ανοιχτό το τοπικό οδικό τους δίκτυο και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς βρίσκονται σε ετοιμότητα ακόμα και ιδιωτικά μηχανήματα.

“Πάγωσε” η Μακεδονία και η Θράκη

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού και στη Μακεδονία και τη Θράκη, με τις προβλέψεις της ΕΜΥ για πτώση της θερμοκρασίας να επαληθεύονται, ενώ σε αρκετές περιοχές χιονίζει.

Ο διευθυντής του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Μπαρμπαρούσης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι χιονίζει στα ορεινά (σε υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα) των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται από την Ασπροβάλτα, μέχρι το Σοχό, αλλά και στον Χορτιάτη. Τα μηχανήματα της Περιφέρειας βρίσκονται στα σημεία όπου χρειάζεται και αποχιονίζουν.

Ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο 1.300 – 1.400 μέτρων. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης, προβλήματα δεν αναμένεται να υπάρξουν τόσο από τα χιόνια, όσο από την πτώση της θερμοκρασίας, επειδή μέχρι την Πρωτοχρονιά προβλέπεται για περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ολικός παγετός.

Σε ετοιμότητα είναι οι υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρη Παπαλεξίου δεν σημειώνονται χιονοπτώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα