Στα ‘λευκά’ η Β. Ελλάδα – Μέχρι την Πέμπτη θα σαρώνει η ‘Λητώ’

Στα ‘λευκά’ η Β. Ελλάδα – Μέχρι την Πέμπτη θα σαρώνει η ‘Λητώ’
eurokinissi

Έντονες χιονοπτώσεις απ' το πρωί στη Βόρεια Ελλάδα φέρνει η «Λητώ», το νέο κύμα κακοκαιρίας - Πού χρειάζονται αλυσίδες και πού δεν λειτουργούν σήμερα τα σχολεία

Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει από το βράδυ της Κυριακής τη χώρα και τα φαινόμενα αναμένεται να είναι αρκετά έντονα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε αρκετές περιοχές. Με βασικό χαρακτηριστικό τις καταιγίδες αλλά και τα χιόνια στην βόρεια Ελλάδα τόσο στα ορεινά όσο και σε πεδινές περιοχές ήδη καταγράφονται κάποια μικροπροβλήματα. Ήδη το έχει στρώσει σε αρκετές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και στην Κεντρική Ελλάδα, με το κρύο να είναι αρκετά τσουχτερό.

Ωστόσο ανοιχτό είναι για την ώρα το εθνικό οδικό δίκτυο, με τα όποια προβλήματα να εστιάζονται στο επαρχιακό. Σχετική ανακοίνωση για το πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες εξέδωσε πριν από λίγη ώρα η αστυνομική διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας. Στα Μάλγαρα χιονίζει από τις 6 το πρωί αλλά κανονικά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων, όπως και στην Εγνατία οδό. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς και αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα που κινούνται στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο της Φλώρινας, της Καστοριάς και της Κοζάνης.

Λόγω της έντονης χιονόπτωσης που πλήττει από νωρίς το πρωί την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, θα παραμείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών.

Επίσης, στην Π.Ε Κοζάνης, με απόφαση των δημάρχων, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους Εορδαίας και Βοϊου. Στον δήμο Σερβίων Βελβεντού δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις δημοτικές ενότητες Καμβουνίων και Λειβαδερού.

  (Εικόνα απ’ την Εθνική Οδό προς Κοζάνη, απ’ το kozanimedia)

Ατύχημα λόγω χιονιού με λεωφορείο των ΚΤΕΛ Κοζάνης σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο ύψος του Κομάνου.

Η σφοδρή χιονόπτωση είχε ως αποτέλεσμα την εκτροπή του λεωφορείου των ΚΤΕΛ που εκτελούσε το δρομολόγιο Κοζάνη-Πτολεμαϊδα (ώρα 7.30 π.μ.) μέσω της παλαιάς επαρχιακής oδού, το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, προσέκρουσε σε μπάρα.

Προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας καταγράφονται και στη Δράμα ενώ στην Καβάλα λόγω των ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πορθμειακών γραμμών.

Χιονίζει και στα πέριξ της Θεσσαλονίκης

 

Απ’ τα ξημερώματα άρχισαν να πέφτουν και οι πρώτες νιφάδες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να “ασπρίσουν” στέγες και αυλές σε Χορτιάτη, Φίλυρο, Εξοχή και Ασβεστοχώρι.

Ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη ενημερώνει πως η κατάσταση στους κύριους οδικούς άξονες είναι ομαλή και πως είναι δυνατή η πρόσβαση για τους ενδιαφερόμενους στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Λόγω της χιονόπτωσης θα παραμείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία σε Χορτιάτη, Φίλυρο, Εξοχή και Ασβεστοχώρι.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης και προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών στο χώρο των σχολικών μονάδων τα σχολεία του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Στον δήμο Λαγκαδά, οι εργαζόμενοι εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να μείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο. Για λόγους ασφαλείας θα μείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις δημοτικές ενότητες Βερτίσκου, Λαχανά και Σοχού.

 (Φωτογραφία από thestival.gr)

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης παρατηρείται ελαφρά χιονόπτωση, ωστόσο παρατηρούνται σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στους δρόμους.

Προβλήματα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών έχουν δημιουργηθεί και στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”. Όπως μετέδωσε το thestival.gr έχει ακυρωθεί μία πτήση της Turkish Airlines και υπάρχουν καθυστερήσεις σε πτήσεις.

Επί ποδός ο μηχανισμός καθώς αναμένεται επιδείνωση

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι τοπικές αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη χιονόπτωση. Ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υποστήριξε πως η χιονόπτωση είναι ισχυρή και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες.

Όπως είπε ο κ. Στεργιάδης έχουν ήδη διανεμηθεί 5.000 τόνοι αλάτι στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ στους δρόμους βρίσκονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα προκειμένου να μην κλείσουν οι δρόμοι και να μην υπάρξουν προβλήματα με την κυκλοφορία των οχημάτων.

Ωστόσο, το πρόβλημα θα παρατηρηθεί τα επόμενα 24ωρα οπότε και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας μέχρι την Πέμπτη, 1 Μαρτίου, και υπάρχει ο κίνδυνος του παγετού.

Κύμα χιονιά και στην Κεντρική Ελλάδα

Σε ύφεση είναι πάντως τα καιρικά φαινόμενα στην κεντρική Ελλάδα, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα για αποκατάσταση της συγκοινωνίας στους δρόμους, όπου νωρίτερα είχαν επιβληθεί περιορισμοί.

Η συγκοινωνία από Λαμία προς Δομοκό-Καρδίτσα και Τρίκαλα και από Λαμία προς Καρπενήσι έχει αποκατασταθεί, ενώ μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας Στερεάς διανοίγουν και το υπόλοιπο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Φθιώτιδας.

Οι βροχοπτώσεις στα πεδινά έχουν σταματήσει από τις 9.00 με συνέπεια να απομακρύνεται ο κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού Σπερχειού και μαζί να απομακρύνεται και η πιθανότητα για πλημμύρες.

Ωστόσο, υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ δεκάδες είναι οι κλήσεις στην πυροσβεστική για να παρέμβει και να αντλήσει νερά από υπόγεια στα νότια της πόλης της Λαμίας.

 

Στα «λευκά» ξύπνησε και το Καρπενήσι σήμερα το πρωί, καθώς χιονοπτώσεις σημειώνονταν απ’ τη νύχτα σε όλον σχεδόν τον νομό Ευρυτανίας. Η έντονη βροχόπτωση, από τα μεσάνυχτα και μετά, μετατράπηκε σε χιονόπτωση και οι κάτοικοι της ευρυτανικής πρωτεύουσας ξύπνησαν με χιόνι και μέσα στην πόλη. Ο δήμος Καρπενησίου, με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι τα σχολεία και των δύο βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά για σήμερα Δευτέρα λόγω κακοκαιρίας. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολειά λόγω κακοκαιρίας και στην περιοχή του Δομοκού στη Φθιώτιδα, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο από τον δήμο Δομοκού.

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει και τον νομό Τρικάλων με ισχυρή χιονόπτωση στα ορεινά -όπου το ύψος του χιονιού σε ορισμένες περιοχές έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο- και ισχυρές καταιγίδες στα πεδινά.

Φούσκωσε ο Πηνειός

Στο μεταξύ, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων τις τελευταίες ημέρες, έχουν μετατραπεί σε παραποτάμιες περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου στα Τρίκαλα, βυθίζοντας κάτω απ’ το νερό χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Προβλήματα σημειώνονται στο μεταξύ από τη χιονόπτωση, αλλά και την ισχυρή βροχή που σημειώνονται σε περιοχές του νομού Λάρισας.

Αρκετό χιόνι έπεσε στα ορεινά του νομού Λάρισας, κυρίως στην περιοχή της Ελασσόνας, όπου δημιούργησε μικρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο Ελασσόνας θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας, όπως και τα νηπιαγωγεία σε Αιγάνη και Mελιβοία.

Νωρίς το πρωί, στη πόλη της Λάρισας έπεσε χιονόνερο, ενώ στα παράλια του δήμου Αγιάς, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε σε αντλήσεις υδάτων από σπίτια.  Απ’ τη σφοδρή νεροποντή ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στη Βελίκα του ν. Λάρισας εγκλωβίστηκε στο σπίτι του και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής. Όπως μεταδίδει το onlarissa αυτή την ώρα το ανδρόγυνο είναι καλά στην υγεία του, αλλά παραμένει εγκλωβισμένο έως ότου καταφθάσει ειδικό μηχάνημα του δήμου για να απομακρύνει το νερό.

Στα «λευκά» και η Ήπειρος

Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώνονται από χθες το βράδυ στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 700 μέτρων.

Από το Πωγώνι και την Κόνιτσα ίσαμε τα Τζουμέρκα, ακόμη και στις παρυφές της πόλης των Ιωαννίνων, το χιόνι εξακολουθεί να πέφτει πυκνό. Στο Μέτσοβο, τη Μηλιά και τη Βοβούσα έχει ήδη ξεπεράσει το μισό μέτρο.

Η Πολιτική Προστασία της Ηπείρου σε συνεργασία με τους δήμους επιχειρεί με 20 μηχανήματα αποχιονισμού, προκειμένου το οδικό δίκτυο να κρατηθεί ανοικτό και ασφαλές.

Από τις 4 τα ξημερώματα, σταμάτησε η κυκλοφορία των φορτηγών μετά το Μέτσοβο προς τα Γρεβενά, για να γίνει σωστός αποχιονισμός του οδοστρώματος στην Εγνατία Οδό. Για δύο ώρες σταμάτησε η κυκλοφορία των φορτηγών και στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης, από το Καλπάκι μέχρι την Κόνιτσα.

Σήμερα, λόγω των καιρικών συνθηκών, τα σχολεία στο Μέτσοβο παραμένουν κλειστά.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για σήμερα στο deltiokairou.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα