ΣΤΑΣΥ Α.Ε για ρατσιστικό περιστατικό στον ΗΣΑΠ: Ζητά την απομάκρυνση του σεκιουριτά

ΣΤΑΣΥ Α.Ε για ρατσιστικό περιστατικό στον ΗΣΑΠ: Ζητά την απομάκρυνση του σεκιουριτά

Η επίσημη απάντηση της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. για το περιστατικό με τον άνδρα της ομάδας security και τον Αφρικανό που μετέφερε πράγματα μέσα σε βαγόνι, στον σταθμό της Κηφισιάς. Ξεκάθαρη καταδίκη και επανεξέταση της συνεργασίας με την εταιρεία JCB

Αντιδράσεις προκάλεσε το βίντεο από τον σταθμό ΗΣΑΠ Κηφισιάς που καταγράφει υπάλληλο security να επιδίδεται σε επίδειξη δύναμης έναντι επιβάτη από την Αφρική που μετέφερε πράγματα εντός του τρένου.

Ο υπάλληλος security “διατάζει” τον μετανάστη να κατέβει από το τρένο αναφέροντας, “εγώ κάνω κουμάντο εδώ”. Ο μετανάστης αρνείται και τον υπερασπίζεται κοπέλα που καταγράφει το περιστατικό. Η εν λόγω κοπέλα ισχυρίζεται ότι οι αποσκευές είναι δικές της και τελικά, ο υπάλληλος security φεύγει από το βαγόνι.

Το περιστατικό όπως το κατέγραψε επιβάτης του τρένου:

Τι ισχύει από τον κανονισμό – ΦΕΚ, Αρ. Φύλλου 1181 19 Ιουνίου 2015 Τεύχος 2ο:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΑΘΗΝΩΝ

Α. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

-Επιτρέπεται η μεταφορά αποσκευών μέχρι το πολύ διαστάσεων βαλίτσας, δηλαδή μέχρι 100x60x25 εκατ. μέτρου και αντικειμένων μήκους μέχρι 170 εκατ. μέτρου και εφόσον ο κάτοχός τους μπορεί να τα μεταφέρει μόνος του (ο μετανάστης του βίντεο “καλύπτεται” βάσει νόμου).

-Οι αποσκευές θα πρέπει να τοποθετούνται στους ελεύθερους χώρους των οχημάτων, εκτός των διαδρόμων, των σημείων εισόδου-εξόδου των επιβατών και επικύρωσης εισιτηρίων, ώστε να μην εμποδίζεται η διέλευση των υπόλοιπων επιβατών. Μικροαποσκευές (π.χ. σακίδια) θα πρέπει να κρατούνται και όχι να φέρονται.

-Η μεταφορά καροτσιών λαϊκής επιτρέπεται κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου οργάνου της εταιρείας παροχής συγκοινωνιακού έργου, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος και την ασφάλεια των επιβατών. Μέγιστος αριθμός μεταφερόμενων καροτσιών ανά όχημα είναι δύο (2) για τα κανονικά και αρθρωτά λεωφορεία και ένα (1) για τα MIDI λεωφορεία.

-Η επιβίβαση / αποβίβαση επιβατών με αποσκευές σε λεωφορεία ή τρόλλεϋ γίνεται μόνο από τη μεσαία (-ες) θύρα (-ες).

-Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι επιβάτες θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα στις αποσκευές τους και να φροντίζουν για τη μη πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών.

-Δεν επιτρέπεται η μεταφορά εύφλεκτων, επικίνδυνων, αιχμηρών, δηλητηριωδών, ρυπαρών ή δύσοσμων υλών, υλικών και αντικειμένων.

Ο άνδρας της υπηρεσίας security πλησιάζει τον μετανάστη και απαιτεί να εγκαταλείψει το βαγόνι με τη δικαιολογία ότι η τσάντα που φέρει μαζί του, εμποδίζει λόγω μεγέθους. Από τα παραπάνω δεν προκύπτει κάποια παραβατική συμπεριφορά του μετανάστη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όπως φαίνεται και από τα πλάνα, το βαγόνι ήταν σχεδόν άδειο. Διευκρινίζεται επίσης πως σχετική πρόβλεψη για μεταφορά στο τελευταίο βαγόνι, υπάρχει μόνο για τα ποδήλατα, τα οποία πρέπει να μεταφέρονται στο τελευταίο βαγόνι του κάθε συρμού.

Η επίσημη απάντηση της ΣΤΑΣΥ Α.Ε.

Με επίσημη ανακοίνωση που λάβαμε στο NEWS 247 κατόπιν αιτήματος μας, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ διευκρινίζει τα εξής:

“Η Διοίκηση της εταιρείας «Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΣΤΑΣΥ ΑΕ) καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό και απερίφραστο τρόπο την απαράδεκτη συμπεριφορά του υπαλλήλου φύλαξης (security), της εταιρείας JCB με την οποία συνεργαζόμαστε, κατά αλλοδαπού επιβάτη, το βράδυ της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου, στο σταθμό «Κηφισιά» της γραμμής 1 του δικτύου μας.

Παράλληλα, η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του συγκεκριμένου υπαλλήλου από το δίκτυό της και κινεί, επίσης άμεσα, τη διαδικασία ενεργοποίησης των ρητρών που προβλέπονται στη σύμβαση με την εταιρεία security JCB και αφορούν την ενδεχόμενη πρόκληση ζημίας των «Σταθερών Συγκοινωνιών» εξ αιτίας  της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της”. 

Με άλλα λόγια, επανεξετάζεται και η εταιρική σχέση με την εταιρεία φύλαξης.

Παρατηρήσεις και ερωτήματα που προκύπτουν:

Α. Γιατί όταν η κοπέλα ισχυρίζεται ότι οι αποσκευές είναι δικές της, ο σεκιουριτάς φεύγει; Ευτυχώς, η ΣΤΑΣΥ Α.Ε. καταδικάζει με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Β. Θα είχε την ίδια συμπεριφορά αν ο επιβάτης ήταν Έλληνας; Ερώτημα, ρητορικό.

Γ. Δεν προκύπτει από πουθενά πως οι μεγάλες αποσκευές πρέπει να μεταφέρονται στο τελευταίο βαγόνι του τρένου, ούτε δικαιολογείται ο τραμπουκισμός. Η συμπεριφορά ως εκ τούτου, κρίνεται ως ρατσιστική.

Δ. Ακόμα κι αν ήθελε να εφαρμόσει τον κανονισμό αφενός θα έπρεπε να το πράξει με τρόπο ευγενικό, όπως και υπαγορεύουν οι κανονισμοί λειτουργίας του προσωπικού των ομάδων security και δεύτερον, θα έπρεπε να απευθυνθεί στους υπεύθυνους του σταθμού και στις αρχές. Είναι ξεκάθαρη η υπέρβαση αρμοδιοτήτων και η κατάχρηση “εξουσίας” από πλευράς άνδρα της ομάδας security.

Στην κοπέλα που στάθηκε στο πλευρό του άνδρα από την Αφρική που καταγράφεται στο βίντεο, αξίζει μόνο ένα μεγάλο μπράβο για τη συμπεριφορά και το αλληλέγγυο ήθος της. Μπράβο και στον μετανάστη που δεν φοβήθηκε καθώς και στην ΣΤΑΣΥ Α.Ε. για την άμεση αντίδραση της.

Αξιοπρέπεια μπρος στον ρατσισμό της καθημερινότητας μας.

ΥΓ. Το YouTube μετά από πολλαπλά report κατέβασε το βίντεο που μπορείτε να δείτε παραπάνω. Με σχετική άδεια της κοπέλας που κατέγραψε το πρώτο περιστατικό, αναδημοσιεύουμε το συμβάν.

(Πηγή αρχικού βίντεο: katrin mast)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα