ΣτΕ: Αντισυνταγματική η απώλεια σύνταξης σε περίπτωση καταδίκης εργαζομένου στη ΔΕΗ

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η απώλεια σύνταξης σε περίπτωση καταδίκης εργαζομένου στη ΔΕΗ
Υπάλληλος της ΔΕΗ Eurokinissi/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αντισυνταγματική έκρινε η ολομέλεια του ΣτΕ την απώλεια του δικαιώματος σύνταξης σε περίπτωση καταδίκης εργαζομένου στη ΔΕΗ σε ποινή κάθειρξης για την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Τι αναφέρει η απόφαση.

Αντισυνταγματική χαρακτηρίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απώλεια του δικαιώματος σύνταξης, όπως προβλέπει ο νόμος του 1966 σε περίπτωση καταδίκης εργαζομένου στη Δ.Ε.Η. σε ποινή κάθειρξης για την τέλεση των αξιόποινων πράξεων της υπεξαίρεσης, απάτης, πλαστογραφίας και απιστίας σε βάρος της Δ.Ε.Η. ή του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 966/2022 απόφαση που εξέδωσε το ανώτατο δικαστήριο και μάλιστα σε σχηματισμό Ολομέλειας, η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 13 του ν. 4491/1966 δεν τελεί σε άμεση συνάφεια με την αρχή της προστασίας της κοινωνικής ασφάλισης, την οποία εγγυάται το Σύνταγμα. Έτσι, παρά το σκοπό της διάταξης η οποία είναι η αποτροπή των εργαζομένων στην τέλεση ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με μία δημόσια επιχείρηση, τελικά σύμφωνα με τους συμβούλους της Επικρατείας “δεν παρίσταται αναγκαία για την επίτευξη του σκοπού τον οποίο επιδιώκει, για την πραγμάτωση του οποίου κατάλληλα και επαρκή μέτρα προβλέπονται ήδη στη νομοθεσία (πέραν των κανόνων του ποινικού δικαίου, ιδίως, στο πειθαρχικό δίκαιο), με αποτέλεσμα να υπερακοντίζει τον σκοπό αυτό και να αντίκειται στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας».

Όπως δε, αναφέρεται στην απόφαση, “η επέμβαση του νομοθέτη στην ασφαλιστική σχέση Ταμείου με τους ασφαλισμένους του και η ρύθμισή της με δυσμενέστερους κανόνες ως προς ορισμένους ασφαλισμένους για λόγους δημοσίου συμφέροντος, που ανάγονται στην προστασία της περιουσίας του Ταμείου από ποινικώς κολάσιμες πράξεις, (…) δεν συνιστά μη δικαιολογημένη δυσμενή διάκριση για τον θιγόμενο” ωστόσο, η δυνατότητα του νομοθέτη να επεμβαίνει στην ασφαλιστική σχέση οριοθετείται από την αρχή της αναλογικότητας.

Συγκεκριμένα, η διάταξη αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, διότι “παρόλον ότι τελεί σε συνάφεια προς τον ανωτέρω σκοπό δημοσίου συμφέροντος, αφού αποβλέπει στην προστασία της περιουσίας της Δ.Ε.Η., προβλέπει τη με αυτόματο τρόπο πλήρη στέρηση της συνταξιοδοτικής παροχής για αόριστο χρονικό διάστημα, μέτρο το οποίο λόγω της έκτασης και της διάρκειας των συνεπειών του υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο εν όψει του σκοπού τον οποίο επιδιώκει, καταλήγει δε να θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση“, όπως επισημαίνεται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα