ΣτΕ: Προσφυγές κατά των μέτρων για τον κορονοϊό

ΣτΕ: Προσφυγές κατά των μέτρων για τον κορονοϊό
Το Συμβούλιο της Επικρατείας Eurokinissi

Νέες αιτήσεις ακύρωσης του νόμου για τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι προσφεύγοντες μιλούν για καθεστώς Απαρτχάιντ.

Την πόρτα του Συμβουλίου της Επικρατείας «χτύπησαν» 50 πολίτες στρεφόμενοι κατά των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό. Κάνουν λόγο για μαζικά πειραματικά βιοϊατρικά πρωτόκολλα, ζητώντας να ακυρωθεί ο νόμος 4790/2021 που αφορά στις ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, 49 γονείς ανήλικων παιδιών και μια φοιτήτρια προσέφυγαν στο ΣτΕ υποστηρίζοντας πως ο επίμαχος νόμος που αφορά σε κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και άλλα ζητήματα, είναι αντισυνταγματικός.

Μάλιστα, στην αίτησή τους χαρακτηρίζουν τα μέτρα απάνθρωπα μέσα εξαναγκασμού σε συμμετοχή σε μαζικά πειραματικά βιοϊατρικά πρωτόκολλα, ενώ υποστηρίζουν πως είναι αντίστοιχα με την επιβολή του καθεστώτος Απαρτχάιντ.

Σύμφωνα με τους αιτούντες, ο εν λόγω νόμος είναι αντίθετος σε διεθνείς και Ευρωπαϊκές συμβάσεις, αλλά  και σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού. Μάλιστα, αναφέρονται και στο γεγονός ότι οι μαθητές χάνουν το βασικό συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα  στην εκπαίδευση, καθώς δεν υπάρχει κάποια νομοθετική πρόβλεψη για κατ’ οίκον διδασκαλία (home schooling).

Ζήτημα προσωπικών δεδομένων

Την ίδια ώρα, εργαζόμενη στις Ένοπλες Δυνάμεις προσέφυγε κατά του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό. Πρόκειται για την πρώτη προσφυγή που αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην οποία τίθεται μεταξύ άλλων, ζήτημα προσβολής των δικαιωμάτων προστασίας των προσωπικών δεδομένων της.

Στην αίτησή της με την οποία ζητά να κριθούν αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις, υποστηρίζει πως με την Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται η υποχρεωτική δοκιμασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου και η ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματος, χωρίς να προηγουμένως να ερωτηθεί αν συναινεί σε αυτό.

Παρά τις αντιρρήσεις της, κατά την ίδια, ο συνταγματάρχης διοικητής του εργοστασίου διέταξε την αποχώρησή της ενώ και τις επόμενες ημέρες της απαγορεύθηκε η είσοδό της στο χώρο, ενώ απέστειλε και επιστολή προς την υπηρεσία και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με την οποία δεν συγκατατίθεται σε καμία επεξεργασία των προσωπικών της δεδομένων και θα εξακολουθούσε να προσέρχεται καθημερινά  στην εργασία της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα