Στην οικογένεια του Ανθυπαστυνόμου Βασίλειου Μαρτζάκλη απονεμήθηκε ο "Αστυνομικός Σταυρός"

Στην οικογένεια του Ανθυπαστυνόμου Βασίλειου Μαρτζάκλη απονεμήθηκε ο "Αστυνομικός Σταυρός"

Ο Ανθυπαστυνόμος είχε διασώσει πολίτη και τραυματιστεί θανάσιμα κατά τη διάρκεια συμπλοκής, με οπλισμένο διαρρήκτη το 2014, στην Ανδραβίδα Ηλείας

Ειδική τελετή επίδοσης Αστυνομικού Μεταλλίου, μετ’ αντίστοιχου διπλώματος «Αστυνομικός Σταυρός», στον Ανθυπαστυνόμο ε.α. Βασίλειο Μαρτζάκλη του Παρασκευά, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αστυνομικό Μέγαρο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας.

Το Αστυνομικό Μετάλλιο και το αντίστοιχο Δίπλωμα απένειμε στους γιους του τιμώμενου αστυνομικού, Παρασκευά και Βασίλειο, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

Στις 11 Μαΐου 2014 το βράδυ, ο Ανθυπαστυνόμος ε.α. Βασίλειος Μαρτζάκλης επιστρέφοντας στην οικία του, ευρισκόμενος εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας, αντιλήφθηκε συμπλοκή μεταξύ ιδιοκτήτη κοντινού σπιτιού και οπλισμένου με μαχαίρι Ρομά διαρρήκτη.

Επενέβη άμεσα και με πράξη αυτοθυσίας διέσωσε τον πολίτη, πλην όμως κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκε θανάσιμα, δεχόμενος τις μαχαιριές του δράστη στα πλευρά. Ακολούθησε τότε αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμό Ρομά όπου εντοπίστηκε και συνελήφθη ο δράστης.

Στην τελετή παρέστησαν πλήθος αξιωματικών της Αστυνομίας και εκπρόσωποι της πολιτικής και της θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου.

Επίσης, στην ειδική τελετή απονομής του Αστυνομικού Μεταλλίου παρέστησαν η σύζυγος, τα παιδιά, οι γονείς, τα αδέλφια και πολλοί συγγενείς και φίλοι του τιμώμενου αστυνομικού.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

« … Ο Βασίλειος Μαρτζάκλης, ο αστυνομικός της περιοχής μας, ο ήρωας της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ηλεία, πράγματι δεν έχει πεθάνει αλλά ζει……»

Και συνέχισε λέγοντας: «…..Όποιος τιμάει εκείνους που θυσίασαν τον εαυτό τους για μας τους υπολοίπους κάνει άξια, αλλά συγχρόνως και ο ίδιος τιμάται. Επομένως εγώ ως Ηλείος ως κληρικός της Ηλείας μαζί σας, ιδιαίτερα εκτίμησα αυτή την τελετή και το φανερώνω με την παρουσία μου, για να πάρω και εγώ λίγο τιμή από τον ήρωα τον Βασίλη ΜΑΡΤΖΑΚΛΗ και για να προσπαθήσω στην ζωή μου και εγώ να ανταποδώσω αυτόν τον όσο μπορούμε ο καθένας ηρωισμό υπέρ του συνόλου-της κοινωνίας μας. Εμείς θα τον θυμόμαστε πάντοτε, και θα προσευχόμαστε να είστε και εσείς καλά, γιατί ο λαός μας πάλι λέει : Ο Θεός έχει μεν το θάνατο και υπάρχουν ορφανά αλλά τα ορφανά προστατεύονται από τον Θεό».

Στην οικογένεια του Ανθυπαστυνόμου Βασίλειου Μαρτζάκλη απονεμήθηκε ο

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδος κατά την ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής :

«….Σήμερα στον Πύργο, τιμούμε ένα ιδιαίτερα άξιο συνάδελφό μας, τον Ανθυπαστυνόμο ε.α. ΜΑΡΤΖΑΚΛΗ Βασίλειο, ο όποιος αναμφίβολα την 11-5-2014 στην Ανδραβίδα Ηλείας, επιδεικνύοντας τόλμη, θάρρος και αρετή, με εξαιρετική πράξη αυτοθυσίας, διέσωσε συμπολίτη μας, από επίδοξο οπλισμένο διαρρήκτη, ενώ κατά την ηρωική του πράξη τραυματίστηκε θανάσιμα.

Τιμούμε έναν αστυνομικό, ο οποίος καθ’ όλη την υπηρεσιακή του καριέρα λειτούργησε με ήθος και αυταπάρνηση. Τιμούμε έναν άξιο και ικανό πολίτη, τιμούμε έναν εξαίρετο οικογενειάρχη….

Και συνέχισε λέγοντας : «....Στον Ανθυπαστυνόμο Μαρτζάκλη Βασίλειο του Παρασκευά απονεμήθηκαν από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας δεκατρείς συνολικά ηθικές αμοιβές (Έπαινοι) για εξαίρετες πράξεις τις οποίες είχε τελέσει στον υπηρεσιακό του βίο, ενώ θέλω να τονίσω ότι ουδέποτε είχε απασχολήσει την Υπηρεσία για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα.

Κύριε Παρασκευά και κυρία Σοφία Μαρτζάκλη,

θα ήθελα ειλικρινά να σας ευχαριστήσω αλλά ταυτόχρονα να μου επιτρέψετε να σας επαινέσω δημόσια, για την άριστη ανατροφή, την εξαιρετική διαπαιδαγώγηση και τις ηθικές αξίες, με τις οποίες γαλουχήσατε τον υιό σας Βασίλειο. Ο Βασίλης είχε την αρετή να ήταν άριστος παντού και στην Υπηρεσία του και στην οικογένειά του και στη τοπική του κοινωνία, ήταν πέρα από ικανός και επιτυχημένος αστυνομικός ένας άριστος άνθρωπος, και αυτή η αρετή του είναι σίγουρα αποτέλεσμα των δικών σας προσπαθειών, κόπων και αξιών!

Κυρία Μπάμπη,

θα ήθελα τόσο εγώ προσωπικά αλλά κυρίως εκπροσωπώντας το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας στη σημερινή ειδική τελετή να σας ευχαριστήσω θερμά για τις πολύτιμες Υπηρεσίες, που προσέφερε ο σύζυγος σας στην Ελληνική Αστυνομία και στην Ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Στην οικογένεια του Ανθυπαστυνόμου Βασίλειου Μαρτζάκλη απονεμήθηκε ο

Παρασκευά και Βασίλη,

μπορείτε και οφείλετε να είστε περήφανοι για τον πατέρα σας, ο οποίος πραγματικά υπήρξε άνθρωπος άριστου ήθους και ακέραιου χαρακτήρα σε όλη του ζωή. Να είστε βέβαιοι ότι όλοι μας στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα εμείς εδώ στην Ηλεία που ζήσαμε με το Βασίλη είμαστε υπερήφανοι για τον ήρωα σύζυγο, πατέρα και υιό σας και πάντα αναφερόμαστε με θαυμασμό για αυτόν. Είμαστε υπερήφανοι που υπήρξε μέλος και της δικής μας οικογένειας λαμπρύνοντας το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας με τις ενέργειες του.

Τέλος, αγαπητέ μου Βασίλη,

το θάρρος και η ανδρεία, που επέδειξες θα αποτελεί την ουσιαστικότερη παρακαταθήκη για το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ η υπηρεσιακή σου διαδρομή θα αποτελεί σπουδαίο δίδαγμα για εμάς τους μεγαλύτερους και ταυτόχρονα το ιδανικό πρότυπο για τους νεότερους συναδέλφους μας.

Βασίλη, σε ευχαριστούμε που μας έκανες και μας κάνεις υπερήφανους. Είσαι και θα είσαι στη μνήμη μας αλλά και στις ψυχές όλων μας για πάντα ζωντανός».

Η απονομή του Αστυνομικού Σταυρού στον Ανθυπαστυνόμο ε.α. Βασίλειο Μαρτζάκλη πραγματοποιήθηκε μετά από έκδοση Προεδρικού Διατάγματος της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, το οποίο κατά την ειδική τελετή αναγνώσθηκε από τον Προϊστάμενο του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Δυτικής Ελλάδας, Αστυνόμο Α΄ Σφέτσο Χαράλαμπο και ανέφερε:

«Απονέμουμε το Μετάλλιο «Αστυνομικός Σταυρός» στον Ανθυπαστυνόμο ε.α. Μαρτζάκλη Βασίλειο του Παρασκευά (Α.Γ.Μ.Σ. 256749) επειδή την 11/05/2014 και περί ώρα 23:15, στην Ανδραβίδα Ηλείας, ενώ επέστρεφε στην οικία του, ευρισκόμενος εκτός διατεταγμένης Υπηρεσίας και αντιλαμβανόμενος συμπλοκή μεταξύ ιδιοκτήτη παρακείμενης οικίας και οπλισμένου με μαχαίρι, επίδοξου διαρρήκτη, επενέβη άμεσα και με πράξη αυτοθυσίας, διέσωσε τον πολίτη, πλην όμως κατά την διάρκεια αυτής (συμπλοκής) τραυματίστηκε θανάσιμα».

Μετά το πέρας της ειδικής τελετής πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του Αστυνομικού Μεγάρου Ηλείας Δισαρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας, κ.κ. Γερμανό και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης, κ.κ. Αθανάσιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του τιμώμενου αστυνομικού.

Ο Ανθυπαστυνόμος Βασίλειος Μαρτζάκλης γεννήθηκε το 1979 στην Ανδραβίδα Ηλείας και υπηρέτησε κυρίως σε Υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών. Τιμήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία με δεκατρείς ηθικές αμοιβές για εξαίρετες πράξεις του, ενώ ήταν έγγαμος και πατέρας δύο ανήλικων αγοριών.

ADVERTISING

SHARE: