Στην πείνα και τη δυστυχία πάνω από 4.000 συμπολίτες μας

Στην πείνα και τη δυστυχία πάνω από 4.000 συμπολίτες μας
Γεύμα ανήμερα των Χριστουγέννων για τους άστεγους και άπορους συνανθρώπους μας,προσέφερε ο Δήμος Αθηναίων και το 'Ιδρυμα Αστέγων,στον χώρο που βρίσκεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο,στην συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Πειραιώς(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) EUROKINISSI

Διαβάστε για τα στοιχεία σοκ στην συμπρωτεύουσα. Στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό πάνω από 4.000 συνάνθρωποί μας. Χωρίς κολατσιό στο σχολείο χιλιάδες μαθητές

Τραγικές είναι οι εικόνες που καταφτάνουν από την επαρχία, καθώς οι άστεγοι και όσοι μπαίνουν σε μία ουρά για ένα ζεστό πιάτο φαγητό έχουν αυξηθεί δραματικά.

Η συμμετοχή στα συσσίτια στην συμπρωτεύουσα έφτασε το 85% μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες, ενώ τεράστια είναι τα προβλήματα ανεργίας και τα φαινόμενα υποσιτισμού μεταξύ μαθητών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο, το σύνολο των σιτιζόμενων από τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ήταν 2.445 άνθρωποι, σήμερα ο αριθμός τους έφτασε τους 4.178 ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 ήταν μόλις 1.387.

Τα εντονότερα κοινωνικά προβλήματα παρατηρούνται στην περιοχή του Ευόσμου.

Την ίδια στιγμή, η Μητρόπολη έχει λάβει μέριμνα για την εξασφάλιση του σχολικού κολατσιού διακοσίων περίπου παιδιών, μετά από συνεννόηση των υπευθύνων της με τις οικογένειες των μαθητών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι οικογένειες αυτές προμηθεύονται τα τρόφιμα από την ενορία τους, με διακριτικό τρόπο και χωρίς να το γνωρίζουν τα παιδιά.

“Καμιά φορά νομίζουμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. Όμως το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης μένει δυτικά, εκεί που βρίσκεται ο νεότερος πληθυσμός της”, ανέφερε, κατά τη διάρκεια σύσκεψης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι αμέτρητοι άνθρωποι της εκκλησίας συμμετέχουν καθημερινά στη διαδικασία προετοιμασίας των 4.178 γευμάτων ενώ αποκαλύπτοντας το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος σημείωσε: “υπάρχουν άνθρωποι που πριν συμμετείχαν εθελοντικά και με έντονη διάθεση προσφοράς στην παρασκευή του φαγητού και σήμερα, άνεργοι πλέον και χωρίς εισοδήματα, σιτίζονται και οι ίδιοι από αυτό”.

Έντονα προβλήματα αντιμετωπίζει, όμως, και η τρίτη ηλικία. Στο πλαίσιο αυτό, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Μητρόπολης, για τη υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, δυναμικότητας 99 κλινών, σε χώρο 10 στρεμμάτων στο Φίλυρο.

Εφόσον ενταχθεί το έργο, ύψους 7,88 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια ενώ τις σχετικές μελέτες έχει κάνει το ίδρυμα Παπαγεωργίου.

Με αφορμή τις παραπάνω αναφορές, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι είναι έντονες οι κοινωνικές διαφορές μεταξύ ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης ενώ ο Μητροπολίτης Βαρνάβας απευθύνθηκε στο συναίσθημα του κόσμου επισημαίνοντας: “φτωχοί ξανακάναμε και πιο φτωχοί, και το ξεπεράσαμε.

Σήμερα τα χέρια μπορούν να γίνουν αγκαλιές και πάλι”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα