Στο εδώλιο γιατροί για 'μίζες'

Στο εδώλιο γιατροί για 'μίζες'

Στο εδώλιο θα καθίσουν 24 πρόσωπα για το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τη βρετανική εταιρία προμήθειας ορθοπεδικού υλικού DE PUY. Φέρεται ότι πωλούσε σε ελληνικά νοσοκομεία υπερκοστολογημένο εξοπλισμό δίνοντας παράλληλα "δώρα" σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων

Εικοσιτέσσερα πρόσωπα κατηγορούμενοι για το αποκαλούμενο "σκάνδαλο της DE PUY" θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες.

Πρόκειται μεταξύ άλλων, για γιατρούς αλλά και στελέχη της βρετανικής εταιρείας η οποία προμήθευε ορθοπεδικό υλικό σε νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εφετών που εξέδωσε το παραπεμπτικό βούλευμα, η επιχείρηση, θυγατρική της αμερικανικής JOHNSON & JOHNSON, υπερκοστολογούσε τον εξοπλισμό, ενώ παράλληλα φέρεται να έδινε μίζες σε γιατρούς και άλλους υπαλλήλους νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα, εμφανίζεται υπερκοστολόγηση, η οποία έχει υπολογιστεί ότι ανέρχεται περίπου στο 35%, σε μηχανήματα που προμηθεύονταν σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Για να το πετύχει αυτό -κατά την κατηγορία- δωροδοκούσε μεγαλογιατρούς έναντι "δώρων". Η DE PUY φέρεται το χρονικό διάστημα 2000 έως το 2006 να προκάλεσε στο Δημόσιο ζημιά η οποία υπερβαίνει τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάμεσα στα όσα περιλαμβάνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα το Συμβουλίου Εφετών είναι περίπτωση γιατρού που εκτός από τις αμοιβές του (μεταξύ άλλων το 2003 έλαβε 34.367,17 ευρώ, το 2004 68.000,89 ευρώ και το 2005 42.634,58 ευρώ) πήρε και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, εισιτήρια για συνέδριο στην Κούβα και άλλα.

Επίσης αλιεύθηκε email στις 13/11/2000 ενός κατηγορούμενου προς Βρετανό συγκατηγορούμενό του, στο οποίο αναφέρει

επί λέξει:  «Οπως γνωρίζεις, αυτά τα λεφτά είναι κίνητρα μετρητών και πληρώνονται  καθαρά στους αποδέκτες...» ζητώντας ουσιαστικά συνολικό ποσό 1.600.000 δολαρίων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2001 για να το διανείμει. Στη λίστα με τα 114 νοσοκομεία τα οποία πλήρωσαν υπερκοστολογημένα υλικά είναι το ΚΑΤ και το «Πανικολάου» με διαφορά υπεκοστολόγισης περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ έκαστο στην εξαετία.

Στην πλειοψηφία τους, οι κατηγορούμενοι έχουν διατελέσει στελέχη της βρετανικής εταιρίας, νόμιμοι εκπρόσωποι τους στην Ελλάδα, γιατροί, στελέχη δημοσίων νοσοκομείων, επιχειρηματίες και συνεργάτες της DEPUY. Κατά περίσταση αντιμετωπίζουν ανάμεσα σε άλλα τις κακουργηματικές πράξεις της απάτης από κοινού και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου τελούμενη κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια επί μακρό χρονικό διάστημα με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, της δωροδοκίας υπαλλήλου από κοινού και κατ' εξακολούθηση  με όφελος του δράστη και ζημιά σε βάρος του δημοσίου και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.

SHARE: