Στο εδώλιο η Ελλάδα για την καρέτα καρέτα

Στο εδώλιο η Ελλάδα για την καρέτα καρέτα

Προσφυγή της Ε.Ε. κατά της Ελλάδας για την μη προστασία των περιοχών - φιλέτο για την καρέτα καρέτα. Η χώρα μας φαίνεται πως δεν έλαβε καμία πρόνοια στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης Θινών στο Νεοχώρι Κυπαρισσίας, μετά και τις καμπάνες του 2012.

Προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας εκδικάστηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η χώρα μας φέρεται να έχει παραβεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, όσον αφορά την Ειδική Ζώνη Διατήρησης Θίνες Κυπαρισσίας στο Νεοχώρι Κυπαρισσίας και την περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα καρέτα.

Έτσι, ως αποτέλεσμα της πολυετούς αδράνειας της ελληνικής Πολιτείας, η χώρα μας βρίσκεται για άλλη μια φορά κατηγορούμενη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, απειλούμενη με βαριά καταδίκη και υψηλό χρηματικό πρόστιμο.

Όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Medasset και Αρχέλων, η ελληνική Πολιτεία όφειλε να έχει λάβει μέτρα και να έχει ήδη θεσπίσει ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον εντατικής οικοδόμησης σε «φιλέτα» που βρίσκονται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 100-200 μέτρων από τη θάλασσα, με κίνδυνο οριστικής υποβάθμισης του Κόλπου.

Κι αυτό, διότι πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας και φυσικού κάλλους που περιλαμβάνει σπάνιους οικοτόπους θινών και αξιολογείται ως η δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της Καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012, όταν η Ελλάδα έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτιολογημένη γνώμη, κατόπιν σχετικής αυτοψίας που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της Επιτροπής τον Ιούλιο του 2012, για παράβαση των άρθρων 6 και 12 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ αναφορικά με τη θαλάσσια χελώνα και τις θίνες.

Πηγή: efsyn.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα