Στο έλεος της κακοκαιρίας πάλι η χώρα – Σε ποιες περιοχές καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

Στο έλεος της κακοκαιρίας πάλι η χώρα – Σε ποιες περιοχές καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα
Πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017. (EUROKINISSI) eurokinissi

Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων στο ύψος της Κλεισούρας Αιτωλοακαρνανίας - Δρόμοι - ποτάμια στο κέντρο του Αγρινίου - Ακυρώσεις στα δρομολόγια πλοίων λόγω ισχυρών ανέμων

Σοβαρά προβλήματα και ζημιές έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη Δυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν και πάλι ανθρώπινες ζωές από δρόμους -χειμάρρους.

Στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της Κλεισούρας Αιτωλοακαρνανίας, εγκλωβίστηκαν νωρίτερα οδηγοί και επιβάτες 10 οχημάτων, που είχαν ακινητοποιηθεί λόγω των κατολισθήσεων από την έντονη βροχόπτωση. Όλοι τους απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια, όμως ο δρόμος στο τμήμα μεταξύ των κόμβων, Αγγελοκάστρου και Συκιάς, θα παραμείνει κλειστός σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 ότι θα καταθέσει αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι, όπου εστιάζονται τα περισσότερα προβλήματα.

Όπως δήλωσε, το σοβαρότερο πρόβλημα στις υποδομές είναι η μεγάλη κατολίσθηση στην Εθνική Οδό στα Κλεισορέματα, που παραμένει αποκλεισμένη και οι αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν τους όγκους των βράχων και των φερτών υλικών.

Τεράστια προβλήματα, πρόσθεσε, δημιουργήθηκαν στο Αγρίνιο και κυρίως στα γύρω χωριά απ’ όπου η Πυροσβεστική έχει δεχτεί 400 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων με τα χωριά γύρω από την Λίμνη Τριχωνίδα να έχουν αποκοπεί λόγω κατολισθήσεων.

Ειδικά στο Μεσολόγγι και από τα γύρω χωριά της περιοχής η Πυροσβεστική έχει δεχτεί 70 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι «οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο δρόμο είναι πολύ μεγάλες» και πως «σε κάποια σημεία έχουν πέσει τόνοι χωμάτων», ενώ εκτίμησε πως «είναι πολλές οι υλικές ζημιές σε επίπεδο υποδομών».

Πρωτοφανής νεροποντή στο Αγρίνιο

 

Tην «κήρυξη του Δήμου Αγρινίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ζητά ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου, με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρα.

Όπως σημειώνει σε αυτήν, «λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα σε σπίτια, δρόμους και εγκαταστάσεις, σε τέτοια έκταση και σοβαρότητα, που τα ίδια μέσα του Δήμου δεν ήταν δυνατό να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Για το λόγο αυτό μισθώθηκαν ιδιωτικά μηχανήματα. Υπάρχουν δε πληροφορίες για ολοσχερείς καταστροφές κατοικιών και ενδεχομένως να χρειαστεί φιλοξενία πολιτών σε ξενοδοχεία της πόλης».

 

Μιλώντας, στο μεταξύ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως «υπάρχουν υποδομές που είναι κυριολεκτικά θαμμένες κάτω από την λάσπη», προσθέτοντας ότι «ήταν απίστευτη η ποσότητα της βροχής που έπεσε σήμερα το πρωί». Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν».

Ακόμη, ο Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι «ήδη κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να φιλοξενήσουμε σε ξενοδοχεία συμπολίτες μας, που τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα».

 

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο Γιώργος Παπαναστασίου είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «εκτός από τα μηχανήματα του δήμου, επιχειρούν και ιδιωτικά μηχανήματα, τα όποια έχουμε μισθώσει», προσθέτοντας παράλληλα, ότι «υπάρχει συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς».

Όπως μεταδίδει το agriniopress κεντρικοί δρόμοι του Αγρινίου έχουν μετατραπεί σε ένα μεγάλο λασπότοπο.Τεράστια προβλήματα σημειώνονται και στο οδικό δίκτυο στην Τραγάνα, με τόνους νερού και λάσπης να έχουν ξεκολλήσει ολόκληρα κομμάτια ασφάλτου.

Πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία

Πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017. (EUROKINISSI) eurokinissi

 

Προβλήματα σε αρκετές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας προκάλεσαν σήμερα το πρωί οι έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις.

Ειδικότερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου δέχθηκε περισσότερες από 400 κλήσεις για άντληση υδάτων και παροχές βοήθειας, ενώ 10 άτομα που βρίσκονταν σε δυσχερή θέση μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Πάντως, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Καινούργιο, Παραβόλα και Ζευγαράκι.

Στην περιοχή του Μεσολογγίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 70 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν συγκροτηθεί 12 συνεργεία με 30 πυροσβέστες και πραγματοποιήθηκαν πέντε ατόμων που κινδύνευαν και τα οποία μεταφέρθηκαν και αυτά σε ασφαλές σημείο.

Τα μηχανήματα του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου έως αυτή την ώρα καταβάλλουν προσπάθειες διάνοιξης κοινοτικών δρόμων των τοπικών κοινοτήτων Χρυσοβεργίου, Χαλίκι – Μαγούλες Αιτωλικού και Σταμνάς (θέση «Μπάνια»), προκειμένου ν’ αποκατασταθεί η πρόσβαση των κατοίκων προς τις οικίες τους ή τους αγροτικούς – αποθηκευτικούς χώρους που έχουν υποστεί ζημιές, μεταδίδει το onairnews.gr.

Προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.

Όπως μετέδωσε το Corfu News, έσπασε ο καταπέλτης του ΕΓ/ΟΓ πλοίου πριν λίγο στο δρομολόγιο Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, όταν -κατά μαρτυρία επιβατών –έσπασε το συρματόσχοινο και ο καταπέλτης του πλοίου έπεσε στη θάλασσα.

Ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός, ενώ το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι και οι επιβάτες θα επιστρέψουν στο νησί με το «Κέρκυρα Εξπρές».

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων, ενώ κλειστή είναι η γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας.

Από το λιμάνι της Ραφήνας τα πλοία φθάνουν έως το Μαρμάρι, ενώ σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου από το Λαύριο. Κλειστό, επίσης, είναι το πορθμείο Αγ. Μαρίνα Νέα Στύρα.

Στη Βόρεια Ελλάδα δεν εκτελούνται, επίσης, τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Καβάλα-Πρίνος. Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή-Θάσος.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν από διάφορα λιμάνια της χώρας καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων

Φούσκωσαν τα ποτάμια στη Φθιώτιδα

 

Έντονη είναι η βροχόπτωση που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες και στη δυτική Φθιώτιδα, με ποτάμια και χειμάρρους να έχουν φουσκώσει, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα μέχρι αυτή την ώρα, όπως μεταδίδει tvstar.gr.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΕΔΩ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα