Στο Συμβούλιο Εφετών Κινέζος για κατασκοπεία

Στο Συμβούλιο Εφετών Κινέζος για κατασκοπεία

Οι ΗΠΑ ζητούν, να τον εκδώσουν για αδικήματα, που σχετίζονται με κατασκοπεία. Τι υποστήριξε ο εκζητούμενος στο δικαστικός συμβούλιο

Το φόβο ότι θα καταδικαστεί σε 80 χρόνια κάθειρξη, αν και αθώος -όπως δηλώνει- εξέφρασε στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, ο Κινέζος υπήκοος Wu Tian Min, ο οποίος εκζητείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία.

Ο ίδιος βρέθηκε σήμερα ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου και υποστήριξε ότι δεν ειναι κατάσκοπος, αλλά αντίθετα οι ΗΠΑ του έστησαν πλεκτάνη, στέλνοντάς τον στην Ελλάδα για να βρει και να ελέγξει για άλλο πρόσωπο μια κεραία μέγιστης εμβέλειας. “Αν και αθώος, κινδυνεύω να καταδικαστώ σε κάθειρξη 80 ετών” είπε χαρακτηριστικά.

Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του για τα αδικήματα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας σε συνδυασμό με κατασκοπεία, της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της απόπειρας εξαγωγής ειδών αμυντικού εξοπλισμού.

Η υπόθεση θυμίζει χολυγουντιανή ταινία, με τον 52χρονο να κατηγορείται για απόπειρα αγοράς κεραίας μέγιστης εμβέλειας.

Συγκεκριμένα, ο εκζητούμενος -κατά το κατηγορητήριο του δικαστηρίου της περιφέρειας της κεντρικής Καλιφόρνιας- ενδιαφερόταν να αγοράσει μια απόρρητη στρατιωτική συσκευή, η οποία έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει διαβαθμισμένα στρατιωτικά μηνύματα, ακόμα και αν αυτά είναι κωδικοποιημένα, να τα αποκωδικοποιεί.

Όμως, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) ζήτησε από τις ελληνικές αρχές, να εντοπιστεί και να τεθεί υπό παρακολούθηση ο Κινέζος υπήκοος, ο οποίος φέρεται ως εκπρόσωπος νόμιμης ναυτιλιακής εταιρίας της χώρας του. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, Ο ίδιος ήλθε σε επαφή με ενδιαφερόμενους σε γνωστό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, έκλεισε την αγορά της συσκευής με αντίτιμο δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο η συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε αφού μόλις εξήλθε, συνελήφθη.

Η εισαγγελική πρόταση επί της έκδοσης ή μη του Wu Tian Min αναμένεται να γίνει στην Τετάρτη 31 Μαΐου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα